Wikipedia:Artikel petingan

Ieu béntang ngalambangkeun eusi petingan dina Wikipédia

Artikel petingan téh minangkana mah artikel-artikel Wikipédia anu diana hadé ku para éditor Wikipédia. Saméméh dibéréndélkeun di dieu, sakuduna éta artikel-artikel téh diulas di Wikipedia:Calon artikel petingan, naha eusina geus lengkep, nétral, tur bener, luyu jeung sarat-sarat artikel petingan.

Kétang, aturan kitu téh jaga mun Wikipédia Sunda mutuna geus hadé. Saayeunaeun, bakuna diturunkeun heula saeutik, minangka conto artikel-artikel anu bisa disebut lumayan, sakaligus pangdeudeul ka para Wikipédiawan enggoning nulis di Wikipédia. Saméméh ngaronjat ka pasaratan kawas artikel petingan di Wikipédia lianna, pikeun saheulaanan mah urang perlu milih dua welas artikel (sabulan hiji) pikeun diputer midang di Tepas saban taun.

Béntang leutik tina perunggu (LinkFA-star.png) nu aya di juru luhur beulah katuhu hiji kaca nandakeun yén éta artikel téh minangka artikel petingan.

Artikel petingan munggaran midang bulan April 2007, ku kituna béréndélan nu geus kaeusian di handap téh midang ti bulan April. Méméh bulan éta mah dikosongkeun kénéh.

Artikel petingan
20062007
20082009
20102011
20122013
20142015
20162017
20182019
Nurutkeun topik
Usulan

Artikel petingan:

  • Kritéria artikel petingan
    • Ngusulkeun artikel petingan (Arsip)
  • Jadwal artikel petingan
    • Usulan jajadwalan (Arsip)
  • Artikel petingan nu geus dicabut tina daptar
    • Usulan panyabutan artikel petingan (Arsip)
  • ProyékWiki artikel petingan
Getih téh nyaéta jaringan sirkulasi nu mangrupa cairan plasma jeung sél (sél getih beureum, sél getih bodas, platélét). Istilah médis nu patali jeung getih biasana sok maké émbohan/awalan hémo- atawa hémato-, tina kecap Yunani "haima" nu hartina "getih".

Fungsi utama getih nyaéta pikeun ngasupan zat-zat gizi (oksigén, glukosa), unsur-unsur pangganti jaringan sarta miceun runtah (kawas karbon dioksida jeung asam laktat). Getih ogé jadi patalimarga sél-sél (leukosit, sél tumor abnormal) sarta rupa-rupa zat (asam amino, lipid, hormon) sahingga bisa diangkut antarjaringan jeung antarorgan. Gangguan kana kandungan atawa sirkulasi getih bisa ngabalukarkeun karuksakan/gangguan jaringan.

Getih téh diwangun ku sababaraha rupa sél; unsur bentukan ieu ngawengku kira 45% tina getih. Sésana mah mangrupa plasma getih, cairan semu konéng nu jadi média cair getih. Dina kaayaan normal, [1], sahingga jalma sawawa umumna dieusi getih 5 léter (2,7-3 léter mangrupa plasma). Mun digabungkeun, lega beungeut éritrosit dina anatomi manusa téh sarua jeung 2.000 kali lega pakulitan luar manusa. Lengkepna >>>

Saméméhna: Karajaan Sunda · Papatong · lianna...

Pangusulan artikel petingan

  • Usulkeun: Di dieu
Other Languages
беларуская (тарашкевіца)‎: Вікіпэдыя:Абраныя артыкулы
বিষ্ণুপ্রিয়া মণিপুরী: উইকিপিডিয়া:ফিচার নিবন্ধ
Mìng-dĕ̤ng-ngṳ̄: Wikipedia:Bō̤-ciéng hō̤ ùng
गोंयची कोंकणी / Gõychi Konknni: विकिपीडिया:Boreantlim borim panam
客家語/Hak-kâ-ngî: Wikipedia:Thi̍t-set Thiàu-muk
kalaallisut: Wikipedia:Anbefalet
Plattdüütsch: Wikipedia:Uns Beste
Nedersaksies: Wikipedie:Etalazie
Nederlands: Wikipedia:Etalage
srpskohrvatski / српскохрватски: Wikipedia:Izabrani članci
oʻzbekcha/ўзбекча: Vikipediya:Tanlangan maqolalar