Wijén

Wijén
Tanaman wijen
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:Plantae
(unranked):Angiosperms
(unranked):Eudicots
(unranked):Asterids
Order:Lamiales
Kulawarga:Pedaliaceae
Génus:Sesamum
Spésiés:S. indicum
Ngaran binomial
Sesamum indicum
L.

Wijén (Sesamum indicum L.) nyaéta ngaran salah sahiji sambara anu kaasup dina kulawarga Pedaliaceae.[1] Wijén dibudidayakeun minangka sumber minyak nabati, anu dipikawanoh minangka minyak wijén, anu asalna tina ekstraksi sikina.[1] Wijén asalna ti wewengkon Afrika tropis tuluy sumebar ka wétan nepi ka India sarta Tiongkok.[1] Akar wijén mangrupa akar tunggang.[1] Rupa morfologina gampang dipangaruhan ku lingkungan sabudeureunana.[1] Biasana jangkungna ti 60 nepi ka 120 cm, bisa ogé nepi ka 2 - 3 méter.[1] Watangna nu kolot kaian, wangunna pasagi, aya keliran, rambutan, sarta ngarancabang monopodial, warnana héjo.[1] Daunna nunggal, wangunna siga létah manjang , aya rambutan, tungtung daunna seukeut, sisina rérégéan, panjangna 5 nepi ka 20 cm, rubakna 1,5 nepi ka 4 cm, warnana héjo.[1] Kembangna tumuwuh dina kélék daun, biasana tilu tapi ngan hiji anu biasana ngembang alus.[1]
Sakumna bagian tangkal wijén bisa dimangpaatkeun, boh watang, daun atawa sikina.[2] Watang, daun sarta bagian séjénna bisa dimangpaatkeun pikeun biomassa.[2] Daun bisa ogé dimangpaatkeun pikeun dijadikeun lalab sarta ubar.[2] Sedengkeun siki wijén dimangpaatkeun langsung dina wangun siki sarta bisa ogé dikokolakeun jadi minyak wijén jeung hampas (bungkil) wijén.[2] Siki wijén bisa dipaké minangka panambah rasa rupa-rupa kuéh kawas ondé-ondé, enténg-enténg wijén, kuéh baseuh jeung sajabana, sarta bisa ogé dipaké minangka ubar.[2] Wijén meunang landian “The Queen of Oil Seeds Crops” sabab siki wijén miboga kandungan giji anu luhung anu alus pikeun konsuménna.[2] Minyak wijén bisa dipaké minangka bahan kadaharan, ubar, kosmétik, penerangan, inséktisida jeung sajabana.[2] Minyak wijén pohara alus pikeun dikonsumsi sapopoé alatan mangrupa salah sahiji minyak nabati anu loba ngandung asam lemak teu jenuh anu luhung anu ngahontal 84 %.[2] Sedengkeun bungkil bisa dipaké minangka campuran parab ingon-ingon.[2]

  • referensi

Referensi

  1. a b c d e f g h i Wijen (id) (Diakses ping 1 November 2011)
  2. a b c d e f g h i Komoditi Wijen (id) (Diakses ping 1 November 2011)
Other Languages
Afrikaans: Sesam
አማርኛ: ሰሊጥ
العربية: سمسم
ܐܪܡܝܐ: ܫܘܫܡܬܐ
অসমীয়া: তিল
asturianu: Sesamum indicum
azərbaycanca: Hind küncütü
Bikol Central: Langa
беларуская: Кунжут
български: Сусам
বাংলা: তিল
bosanski: Susam
català: Sèsam
Mìng-dĕ̤ng-ngṳ̄: Ciĕ-muài
čeština: Sezam indický
Cymraeg: Sesame
dansk: Sesam
Deutsch: Sesam
Zazaki: Kuncı
ދިވެހިބަސް: ތިލެޔޮކޯޅި
Ελληνικά: Σουσάμι
English: Sesame
Esperanto: Hindia sezamo
español: Sesamum indicum
euskara: Sesamo
فارسی: کنجد
suomi: Seesami
français: Sésame
Gaeilge: Seasaman
galego: Sésamo
ગુજરાતી: તલ
Hausa: Riɗi
עברית: שומשום
हिन्दी: तिल
hrvatski: Indijski sezam
hornjoserbsce: Indiski sezam
Kreyòl ayisyen: Wowoli
magyar: Szezámmag
հայերեն: Քունջութ
Bahasa Indonesia: Wijen
Ido: Sezamo
íslenska: Sesamjurt
italiano: Sesamum indicum
日本語: ゴマ
Basa Jawa: Wijèn
ಕನ್ನಡ: ಎಳ್ಳು
한국어: 참깨
kurdî: Kuncî
Кыргызча: Кунжут
lingála: Wangila
lietuvių: Indinis sezamas
latviešu: Sezams
मैथिली: कारी तिल
македонски: Сусам
മലയാളം: എള്ള്
मराठी: तीळ
Bahasa Melayu: Bijan
မြန်မာဘာသာ: နှမ်း
مازِرونی: کانجی
नेपाली: कालो तिल
Nederlands: Sesam
norsk nynorsk: Sesam
norsk: Sesam
occitan: Sesam
ਪੰਜਾਬੀ: ਤਿਲ
Kapampangan: Langis
پنجابی: سمسم
português: Sesamum indicum
română: Susan
armãneashti: Susami
संस्कृतम्: तिलः
sicilianu: Sesamum indicum
Scots: Sesame
سنڌي: تر (ٻج)
srpskohrvatski / српскохрватски: Sezam
Simple English: Sesame
српски / srpski: Сусам
Sranantongo: Abongra
svenska: Sesam (växt)
தமிழ்: எள்
తెలుగు: నువ్వులు
Tagalog: Linga
Türkçe: Susam
українська: Кунжут
اردو: تل
oʻzbekcha/ўзбекча: Kunjut
Tiếng Việt: Vừng
West-Vlams: Sesam
Vahcuengh: Lwgraz
中文: 芝麻
粵語: 芝蔴