Ucing
English: Cat

Panneau travaux.pngArtikel ieu keur dikeureuyeuh, ditarjamahkeun tina basa Inggris.
Bantosanna diantos kanggo .
Ucing
Cat outside.jpg
Ucing
Status konservasi
Status konservasi: Doméstik
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Filum:
Kelas:
Ordo:
Kulawarga:
Génus:
Felis
Spésiés:
F. catus
Ngaran binomial
Felis catus
Linnaeus, 1758
Sinonim

Felis lybica invalid junior synonym

Ucing (Basa Indonésia:Kucing) nyaéta mamalia karnivora leutik nu ilaharna jadi sato ingu pikeun manusa, boh minangka sato cooeun atawa pikeun nyingsieunan beurit. Ieu sato geus dalit jeung manusa sahenteuna salila + 9.500 taun[1].

Minangka prédator, ucing moroan leuwih ti saréwu spésiés sasatoan pikeun kadaharanana.

Anatomi jeung morpologi

Gambaran anatomi ucing sacara umum

Gumantung kana spésiésna, awak ucing beuratna 2,5 – 7 kg. Tapi, sababaraha spésiés budidaya, misalna Maine Coon, bisa nepi ka 11,3 kg. Malah, mun parabna kaleuleuwihi mah beuratna bisa nepi ka 23 kg. Sabalikna, aya ogé ucing pangleutikna nu kungsi kalaporkeun beuratna kurang ti 1,8 kg[2].

Sakumaha mamalia lianna, ucing miboga tujuh cervical vertebrae, tilu welas thoracic vertebrae (manusa boga salosin), tujuh lumbar vertebrae (manusa boga lima), tilu sacral vertebrae (manusa boga lima sabab bipedal), sarta 22/23 caudal vertebrae (manusa boga 3-5, ngahiji jadi coccyx).

Ras Ucing

Dumasarkeun kana kaayaan buluna ras ucing kabagi 5 bagian nyaéta [3] :

  1. Bulu pendék
  2. Bulu sedeng
  3. Bulu campuran (pendek jeung panjang)
  4. Bulu panjang
  5. Bulu campuran

Bulu pendék

  • Exotik mangrupa variasi tina ras bulu pendék.[3]
  • Chartreux, Russian Blue jeung Korat. Tilu ras ieu miboga warna bulu anu sarua nyaéta biru atawa hauk. katilu ras ieu mangrupa ras asli, tapi béda asal daérahna, saperti Chartreux anu aslna ti Prancis, Russian Blue asalna ti Rusia, jeung Korat ti Thailand.[3]
  • Manx jeung Japanese Bobtail. Max mangrupa ras anu teu boga buntut, sedengkeun Japanese bobtail miboga rupa buntut anu ahéng.[3]
  • Egyptian Mau, Ocicat, California Spangled, Bengal[3]
  • Siamese jeung Burmese.Kadua ras ieu téh asalna ti Thailand [3]
  • British shorthair, Européan Shorthair, jeung American Shorthair[3]
  • Abyssinian'' dipercaya yén ras ieu ras pangkolotna mangrupa ras katurunan Mesir Kuna.[3]

Ucing dina kabudayaan Sunda

Dina kabudayaan Sunda, aya babasan jeung paribasa nu ngandung kecap ucing saperti ngabudi ucing, kawas ucing gering, kawas ucing jeung anjing, heunceut ucingeun.

Dina carita Sunda ogé aya carita ngeunaan ucing saperti "candramawat", nyaéta ucingna Nini Anteh anu aya di bulan.


Rujukan

  1. "Oldest Known Pet Cat? 9500-Year-Old Burial Found on Cyprus". National Geographic News. 2004-04-08. Diakses tanggal 2007-03-06. 
  2. "DWARF, MIDGET AND MINIATURE CATS". Diakses tanggal 2007-03-06. 
  3. a b c d e f g h Susanty, Yuliana. Memilih dan Merawat Kucing Kesayangan. Agromedia Pustaka.Jakarta Selatan 2007

Tumbu kaluar

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna ngeunaan

Isu kawarasan

Unak-anik

Other Languages
Аҧсшәа: Ацгәы
Afrikaans: Kat
Alemannisch: Hauskatze
አማርኛ: ድመት
Ænglisc: Catte
العربية: قط
ܐܪܡܝܐ: ܩܛܐ
مصرى: قطه
অসমীয়া: মেকুৰী
Atikamekw: Minoc
авар: Кето
Aymar aru: Phisi
azərbaycanca: Ev pişiyi
تۆرکجه: پیشیک
башҡортса: Бесәй
Bali: Méong
Boarisch: Hauskotz
žemaitėška: Katie
Bikol Central: Ikos
беларуская: Кот свойскі
беларуская (тарашкевіца)‎: Кот
български: Котка
भोजपुरी: बिलार
bamanankan: Jakuma
বাংলা: বিড়াল
བོད་ཡིག: ཞི་མི།
brezhoneg: Kazh
bosanski: Mačka
ᨅᨔ ᨕᨘᨁᨗ: Meong
буряад: Миисгэй
català: Gat
Mìng-dĕ̤ng-ngṳ̄:
нохчийн: Цициг
Cebuano: Iring
ᏣᎳᎩ: ᏪᏌ
کوردی: پشیلە
corsu: Ghjattu
čeština: Kočka domácí
kaszëbsczi: Kòt
словѣньскъ / ⰔⰎⰑⰂⰡⰐⰠⰔⰍⰟ: Котъ
Чӑвашла: Кушак
Cymraeg: Cath
dansk: Kat
Deutsch: Hauskatze
Zazaki: Pısıng
dolnoserbski: Domacna kócka
Ελληνικά: Γάτα
emiliàn e rumagnòl: Gàt
English: Cat
Esperanto: Hejma kato
eesti: Kass
euskara: Katu
فارسی: گربه
suomi: Kissa
Võro: Kass
føroyskt: Kettur
français: Chat
arpetan: Chat
Nordfriisk: Kaat
furlan: Gjat
Frysk: Kat
Gaeilge: Cat
贛語:
Gàidhlig: Cat
galego: Gato
گیلکی: پیچا
Avañe'ẽ: Mbarakaja
Bahasa Hulontalo: Tete
𐌲𐌿𐍄𐌹𐍃𐌺: 𐌺𐌰𐍄𐍄𐌿𐍃
Gaelg: Kayt
Hausa: Kyanwa
客家語/Hak-kâ-ngî: Meu-é
Hawaiʻi: Pōpoki
עברית: חתול הבית
हिन्दी: बिल्ली
Fiji Hindi: Pusi
hrvatski: Domaća mačka
hornjoserbsce: Domjaca kóčka
Kreyòl ayisyen: Chat
magyar: Macska
հայերեն: Կատուներ
Արեւմտահայերէն: Կատուներ
interlingua: Catto domestic
Bahasa Indonesia: Kucing
Iñupiak: Kitiuraq
Ilokano: Pusa
ГӀалгӀай: Циск
Ido: Kato
íslenska: Köttur
日本語: ネコ
Patois: Pus
la .lojban.: mlatu
Jawa: Kucing
ქართული: შინაური კატა
Taqbaylit: Amcic
Kabɩyɛ: Pɩyaʊ
Kongo: Nyawu
қазақша: Мысық
ភាសាខ្មែរ: ឆ្មា
ಕನ್ನಡ: ಬೆಕ್ಕು
한국어: 고양이
Перем Коми: Кань
कॉशुर / کٲشُر: بیٲر
kurdî: Pisîk
коми: Кань
kernowek: Kath
Кыргызча: Мышык
Latina: Feles
Ladino: Gato
Lëtzebuergesch: Hauskaz
лакку: Ччиту
лезги: Кац
Lingua Franca Nova: Gato
Limburgs: Hoeskat
lingála: Nkɔ́ndɔkɔ́
ລາວ: ແມວ
lietuvių: Katė
latgaļu: Kačs
latviešu: Kaķis
мокшень: Ката
Malagasy: Saka
олык марий: Пырыс
Minangkabau: Kuciang
македонски: Мачка
മലയാളം: പൂച്ച
монгол: Муур
मराठी: मांजर
Bahasa Melayu: Kucing
Malti: Qattus
Mirandés: Gato
မြန်မာဘာသာ: ကြောင် (တိရစ္ဆာန်)
эрзянь: Катка
مازِرونی: بامشی
Dorerin Naoero: Butsi
Nāhuatl: Mizton
Plattdüütsch: Katt
Nedersaksies: Kat
नेपाली: बिरालो
नेपाल भाषा: भौ
Nederlands: Kat (dier)
norsk nynorsk: Katt
norsk: Tamkatt
Nouormand: Cat
Sesotho sa Leboa: Katse
Diné bizaad: Mósí
Livvinkarjala: Kaži
ଓଡ଼ିଆ: ବିଲେଇ
Ирон: Гæды
ਪੰਜਾਬੀ: ਬਿੱਲੀ
Kapampangan: Pusa
Picard: Cot
polski: Kot domowy
Piemontèis: Gat
پنجابی: بلی
پښتو: پيشو
português: Gato
Runa Simi: Michi
rumantsch: Giat
romani čhib: Magodja
armãneashti: Câtuși
русский: Кошка
русиньскый: Мачка
Kinyarwanda: Injangwe
संस्कृतम्: मार्जालः
саха тыла: Куоска
ᱥᱟᱱᱛᱟᱲᱤ: ᱯᱩᱥᱤ
sardu: Felis
sicilianu: Jattu
Scots: Cat
سنڌي: ٻلي
davvisámegiella: Bussá
srpskohrvatski / српскохрватски: Mačka
ၽႃႇသႃႇတႆး : မႅဝ်း
සිංහල: බළලා
Simple English: Cat
slovenčina: Mačka domáca
slovenščina: Domača mačka
Gagana Samoa: Gose
chiShona: Katsi
Soomaaliga: Yaanyuur
shqip: Macja
српски / srpski: Мачка
Sranantongo: Puspusi
SiSwati: Likati
Sesotho: Katse
Seeltersk: Kat
svenska: Katt
Kiswahili: Paka-kaya
ślůnski: Kot
Sakizaya: nani'
தமிழ்: பூனை
ತುಳು: ಪುಚ್ಚೆ
తెలుగు: పిల్లి
тоҷикӣ: Гурба
ไทย: แมว
Tagalog: Pusa
lea faka-Tonga: Pusi
Türkçe: Kedi
татарча/tatarça: Мәче
тыва дыл: Диис
удмурт: Коӵыш
ئۇيغۇرچە / Uyghurche: مۈشۈك
українська: Кіт свійський
اردو: بلی
oʻzbekcha/ўзбекча: Mushuk
vèneto: Gato
vepsän kel’: Kaži
Tiếng Việt: Mèo
West-Vlams: Katte
Volapük: Kat
walon: Tchet
Winaray: Misay
Wolof: Muus
吴语:
хальмг: Мис
isiXhosa: Ikati
ייִדיש: קאץ
Yorùbá: Ológbò
Vahcuengh: Meuz
中文:
文言:
Bân-lâm-gú: Niau
粵語:
isiZulu: Ikati