Tumor

Sél Tumor

Tumor nyaéta jaringan sél liar nu mangrupa tonjolan atawa bareuh abnormal dina bagian awak.[rujukan?] Dina harti husus, tumor nyaéta benjolan anu disababkeun ku néoplasma.[1] Dina basa médis, tumor nyaéta kabentukna néoplasma nu disababkeun ku tumuwuhna atawa régénérasi sél awak anu teu wajar.[rujukan?] Ngan, harti tumor kawas kieu sok hésé kaharti ku masarakat umum.[2]

Rupa-Rupa Tumor

Tumor mangrupa kelompok sél abnormal anu ngawangun bénjolan atawa tumuwuh.[3] Sababaraha rupa tumor tumuwuh jeung boga kalakuan anu béda, gumantung kana ari éta téh non-kanker (lindeuk) atawa kanker (ganas).[3] Kaayaan prakanker boga poténsi pukeun tumuwuh jadi kanker.[3]

Tumor Jinak

Tumor jinak (non-kanker).[3] Tumor ieu tara nyababkeun masalah anu serius atawa ngancem kahirupan alatan lamun jadi dina organ vital atawa tumuwuh gedé pisan jeung neken kana jaringan sakuliahna.[3]

Tumor Jinak osok tumuwuh laun jeung netep dina hiji tempat, teu nyebar ka bagian lain dina awak.[3]

Sanggeus dileungitkeun ku operasi, tumor ieu biasana teu bijil deui ( kambuh).[3] Tumor jinak biasana aya dina kaayaan non-kanker, alatan dina kasus anu jarang pisan.[3]

Prakanker

Prakanker (premalignant) mangrupa sél-sél abnormal anu bisa robah jadi kanker lamun teu buru-buru dileungitkeun.[3] Sababaraha sél ngembangkeun parobahan leutik anu bisa leungit najan teu diubaran.[rujukan?] Sél-sél nepi ka parobahan génétik jeung sél-sél anyar sacara bertahap jadi leuwih jeung leuwih normal nepi ka robah jadi kanker.[3] Ieu bisa lumangsung lila nepi ka jadi.[3]

Prakanker (premaligant) robahna bisa béda-béda kumaha kalainan.[3]

  • Hiperplasia - panaékan sacara abnormal dina jumlah sél.[3] Sababaraha hiperplasia mangrupa prakanker, sabagian laina lain.[3]
  • Atypia (atipikal) - sél katinggali teu normal saeutik dina mikroskop.[3] Kadang-kadang atypia ngarujuk kana kana parobahan nu disababkeun ku peradangan, lain mangrupa prakanker, jeung sél-sél normal deui sanggeus peradangan atawa panyageuran awak.[3]
  • Metaplasia - Sél katinggali normal dina mikroskop, ngan lain tipe anu biasana kapanggih dina handap jaringan.[3] Metaplasia biasana lain prakanker.[3]
  • Displasia - Sél abnormal anu mekar, boga rupa abnormal jeung teu kaorganisir kawas sél normal.[3] Displasia hampir osok ngarujuk kana kaayaan prakanker. [rujukan?]

Jalma dina kaayaan pra-kanker biasana dipariksa sacara kaatur, nepi ka maranéhna bisa gancang diubaran lamun parobahan sél jadi leuwih parah.[3]

Tumor Ganas

Tumor ganas mangrupa kanker.[3] Kanker bisa mimiti aya dina salah sahiji tina jutaan sél dina awak urang.[3] Sél-sél kanker ngabogaan bagian nucleus anu leuwih gedé ti batan sél anu nyekel kromosom, ngabogaan DNA (informasi génetik).[3] Anu katinggal béda tina sél normal.[3]

Tumor ganas boga rupa-rupa ukuran jeung wangun.[3] Tumor ieu tumuwuh ku cara anu abnormal teu kankontrol jeung bisa tumuwuh ngajadi (narajang) jaringan sakurilingna, pembuluh getih atawa pembuluh limfatik.[3] Tumor ieu bisa ngaganggu fungsi awak jeung bisa ngancem jiwa.[3]

Sél-sél kanker bisa bucat jeung nyebar ka lokasi anu jauh dina awak (metastatis).[3] Kanker anu sumebar ti likasi aslina (tumor primer) pikeun bagian anyar tina awak disebut kanker metastatis.[3] Tumor ganas bisa balik deui (kambuh) sanggeus dileungitkeun.[3]

Other Languages
Alemannisch: Tumor
беларуская: Пухліна
български: Тумор
bosanski: Tumor
català: Tumor
Cebuano: Tumor
čeština: Tumor
dansk: Tumor
Deutsch: Tumor
Esperanto: Tumoro
español: Tumor
euskara: Tumore
فارسی: تومور
suomi: Kasvain
français: Tumeur
galego: Tumor
עברית: גידול
हिन्दी: अर्बुद
hrvatski: Novotvorina
magyar: Daganat
Հայերեն: Ուռուցքներ
interlingua: Tumor
Bahasa Indonesia: Tumor
Ido: Tumoro
日本語: 腫瘍
Basa Jawa: Tumor
қазақша: Ісік
한국어: 종양
kurdî: Tûmor
Latina: Tumor
lietuvių: Auglys
latviešu: Audzējs
മലയാളം: ട്യൂമർ
Bahasa Melayu: Tumor
नेपाल भाषा: त्युमर
Nederlands: Tumor
norsk: Svulst
occitan: Tumor
پښتو: تومور
português: Tumor
Runa Simi: Q'umpuyasqa
română: Tumoare
русский: Опухоль
sicilianu: Tumuri
Scots: Clyre
srpskohrvatski / српскохрватски: Tumor
Simple English: Tumour
slovenčina: Nádor
slovenščina: Tumor
svenska: Tumör
Türkçe: Tümör
українська: Пухлина
اردو: رسولی
oʻzbekcha/ўзбекча: Oʻsmalar
Tiếng Việt: Bướu
Winaray: Tumor
中文: 肿瘤
Bân-lâm-gú: Chéng-liû
粵語: 腫瘤