Tiongkok (istilah)


Pikeun nagara anu dipikawanoh jeung sebutan China atawa RRC, tempo Republik Rahayat Tiongkok.

Tiongkok nyaéta kecap anu dipaké sarta geus diadaptasikan ka dina éjahan basa Indonésia pikeun nunjuk ras atawa suku, nagara sarta sagala hiji hal anu patali jeung Républik Rahayat Tiongkok (RRT). Tiongkok asalna ti dialek Hokkien anu ngarujuk ka Zhongguo dina basa Mandarin. Zhongguo sorangan hartina nyaéta nagara tengah.

Di Indonésia pamakéan kecap "Cina" ku nu nyicingan pituin Indonésia pikeun nunjuk ka ras atawa suku atawa pribadi mindeng dianggap minangka hal anu pohara garihalna (kawas kecap "nigger" pikeun jelema kulit hideung di Amérika), lantaran éta, pamakéannana pikeun nunjuk ras atawa suku atawa pribadi mangrupa hal anu bisa dihartikeun daweung pohara rasial. Asal konotasi ieu, nurutkeun hiji tulisan di KOMPAS [1], nyaéta ti jalma-jalma di Tiongkok Daratan anu nganggap kecap Cina éta diasosiasikeun jeung kecap shina (支那), hiji kecap anu sawajarna dipaké ku urang Jepang pikeun ngécé urang Tionghoa saprak Perang Tiongkok-Jepang Kadua.

Minangka alternatif, kecap Tionghoa atawa sakapeung China bisa dipaké pikeun nunjuk ka pribadi, suku atawa ras. Pihak Kadubes RRT di Indonésia sorangan leuwih mikaresep kecap "Tiongkok" (atawa sahanteuna "China") batan "Cina".


Nulis.jpg
Other Languages
Alemannisch: China
አማርኛ: ቻይና
Ænglisc: Cīna
العربية: الصين (منطقة)
ܐܪܡܝܐ: ܨܝܢ (ܐܪܥܐ)
Aymar aru: China
བོད་ཡིག: རྒྱ་ནག
brezhoneg: Sina
català: Xina
Mìng-dĕ̤ng-ngṳ̄: Dṳ̆ng-guók
čeština: Čína
Cymraeg: Tsieina
Deutsch: China
ཇོང་ཁ: རྒྱ་ནག
Esperanto: Ĉinio
español: China (región)
eesti: Hiina
Võro: Hiina
arpetan: Ch·ina
Gaeilge: An tSín
贛語: 中國
گیلکی: چین
Gaelg: Yn Çheen
客家語/Hak-kâ-ngî: Chûng-koet
עברית: סין (אזור)
हिन्दी: चीन
Bahasa Indonesia: Tiongkok (istilah)
日本語: 中国
Patois: Chaina
Basa Jawa: Cina
ಕನ್ನಡ: ಚೀನಾ
한국어: 중국
kernowek: China
Bahasa Melayu: China
Nederlands: China
norsk nynorsk: Kina
norsk: Kina
Nouormand: Chinne
Picard: Kine
Deitsch: Tscheine
पालि: चीन
polski: Chiny
Runa Simi: Chunwa
română: China
русиньскый: Китай
संस्कृतम्: चीन
Simple English: China
slovenščina: Kitajska
српски / srpski: Кина (регион)
svenska: Kina (region)
ತುಳು: ಚೀನಾ
Türkçe: Çin (bölge)
ئۇيغۇرچە / Uyghurche: خىتاي
українська: Китай
Tiếng Việt: Trung Quốc (khu vực)
walon: Chine
Winaray: Tsina
吴语: 中國
Yorùbá: Ṣáínà
Vahcuengh: Cunghgoz
中文: 中國
文言: 中國
Bân-lâm-gú: Tiong-kok (iōng-gí)
粵語: 中國