Telepon

Telefon Touch Tone® kalawan lampu panunggu pesen
1896 Telefon ( Swedia)

Telepon nyaéta alat telekomunikasi anu digunakeun pikeun ngirimkeun jeung narima sora; paling ilahar sora manusa. Telepon kiwari mangrupa kalengkepan rumah tangga nu paling ilahar di dunya. Lolobana, sinyal sora tina telepon diliwatkeun kana jaringan telepon umum.

Prinsip dasar

Telepon ngirimkeun dua rupa informasi: sinyal jeung sora siliganti dina waktu nu béda dina sapasang kawat. Terminal telepon ogé dilengkepan ku papan nomer pikeun ngasupkeun nomer telepon (lambang alamat tujuan) waktu rék nelepon ka pamaké telepon lianna.

Waktu panelepon ngangkat gagang telepon, hal ieu mgusikkeun switch dina jero terminal anu ngakibatkeun telepon asup kana kaayaan aktif atawa off hook di mana hiji résistor nyambungsingket kadua kawat anu sapasang kasebut, anu ngabalukarkeun arus listrik DC ngamalir nuju ka sentral telepon. Saenggeus séntral narima arus DC, saterusna séntral ngirimkeun sinyal nada call setup sangkan panelepon muter nomer tujuan.

Terminal telepon ogé dilengkepan ku alat isarat (signaling) nu ngandung hiji kohkol (bél) pikeun ngingetkeun pamaké ngeunaan kadatangan ajakan nelepon ti pamaké lianna.

Waktu panelepon neken tombol-tombol nomer, hal ieu ngabalukarkeun panghasil (generator) nada dina jero papan nomer ngahasilekun nada DTMF anu ngalambangkeun alamat pamaké telepon lianna. Séntral nyambungkeun sapasang kawat milik panelepon kana sapasang kawat milik pamaké telepon anu dituju sarta méré béja pamaké kasebut ku cara ngirimkeun sinyal nada kirining (dering) anu ngakibatkeun bél dina terminal tujuan disada.

Mangsa telepon henteu aktif ( on hook), bel, panghasil sora, alat isarat panghasil sinar atawa alat isarat lianna, disambungkeun kana kawat ngaliwatan hiji kapasitor. Telepon anu henteu aktif henteu nyambungsingket kawat, antukna séntral telepon nyaho yén telepon kasebut dina kaayaan on hook; ngan bél anu disambungkeun sacara listrik. Mangsa urang nelepon hiji nomer, séntral telepon ngabangkitkeun sinyal pulsa tegangan tinggi, anu ngabalukarkeun alat isarat disada atawa méré nyaho pihak anu ditelepon. Mangsa pihak anu ditelepon ngangkat gagang telepon, switchhook megantkeun sambungan kana alat isarat, terus nyambung kana alat pangirim / panarima sora, sarta hiji résistor ngahubungsinket kawat, negeskeun yén telepon geus dijawab jeung dina kaayaan aktif. Lamun kadua pasang kawat off hook, pangiriman jeung panarimaan isarat eureun. Kadua beulah pihak nyambung sarta bisa ngobrol ngagunakeun alat pangirim / panarima sora anu aya dina telepon.

Alat pangirim / panarima sora telepon ayana dina gagang telepon nu aya dina terminal, sarta ngandung hiji transmitter (anu mindeng disebut mikropon) jeung hiji panarima atawa receiver. Transmitter, anu dibéré énergi tina kawat, ngahasilkeun arus listrik anu robah-robah gumantung gelombang tekenan akustik anu dihasilkeun ku sora. Parobahan arus listrik anu dihasilkeun dirambatkeun sapanjang kawat telepon ka terminal tujuan, di mana arus listrik dimaksud dieupankeun kana gulungan kawat dina receiver, anu mangrupa loudspeaker miniatur. Arus listrik anu robah-robah dina gulungan kawat ngabalukarkeun inyana maju-mundur, ngahasilkeun gelombang tekenan akustik tina transmitter.

Panneau travaux.png Artikel ieu keur dikeureuyeuh, ditarjamahkeun tina basa Inggris.
Bantosanna diantos kanggo .

When a party "hangs up" (puts the handset on the cradle), DC current céases to flow in that line, thus signaling to the exchange switch to disconnect the telephone call.

Other Languages
Afrikaans: Telefoon
Alemannisch: Telefon
አማርኛ: ስልክ
aragonés: Telefón
Ænglisc: Feorrspreca
العربية: هاتف
ܐܪܡܝܐ: ܙܥܘܩܐ
مصرى: تليفون
asturianu: Teléfonu
azərbaycanca: Telefon
تۆرکجه: تلفون
башҡортса: Телефон
žemaitėška: Tilipuons
беларуская: Тэлефон
беларуская (тарашкевіца)‎: Тэлефон
български: Телефон
भोजपुरी: टेलीफोन
বাংলা: টেলিফোন
brezhoneg: Pellgomz
bosanski: Telefon
català: Telèfon
Mìng-dĕ̤ng-ngṳ̄: Diêng-uâ
нохчийн: Телефон
Tsetsêhestâhese: Aseéestsestôtse
کوردی: تەلەفۆن
čeština: Telefon
Чӑвашла: Телефон
Cymraeg: Ffôn
dansk: Telefon
Deutsch: Telefon
Thuɔŋjäŋ: Cɔ̈tmec
Zazaki: Têlefon
Ελληνικά: Τηλέφωνο
English: Telephone
Esperanto: Telefono
español: Teléfono
eesti: Telefon
euskara: Telefono
فارسی: تلفن
suomi: Puhelin
Võro: Telehvon
français: Téléphone
Frysk: Telefoan
Gaeilge: Guthán
贛語: 電話
Gàidhlig: Fòn
galego: Teléfono
Avañe'ẽ: Pumbyry
Gaelg: Çhellvane
עברית: טלפון
हिन्दी: दूरभाष
hrvatski: Telefon
Kreyòl ayisyen: Telefòn
Հայերեն: Հեռախոս
interlingua: Telephono
Bahasa Indonesia: Telepon
Interlingue: Telefon
Iñupiak: Uqautitaun
íslenska: Sími
italiano: Telefono
日本語: 電話機
Patois: Telifuon
la .lojban.: fonxa
Basa Jawa: Tilpun
ქართული: ტელეფონი
қазақша: Телефон
kalaallisut: Oqarasuaat
ភាសាខ្មែរ: ទូរស័ព្ទ
ಕನ್ನಡ: ದೂರವಾಣಿ
한국어: 전화
къарачай-малкъар: Телефон
कॉशुर / کٲشُر: ٹیلِفون
Ripoarisch: Tellefoon
Kurdî: Telefon
Latina: Telephonum
Ladino: Telefon
Lëtzebuergesch: Telefon
Limburgs: Tillefoean
lingála: Ebengeli
lietuvių: Telefonas
latviešu: Telefons
Malagasy: Telefaonina
македонски: Телефон
മലയാളം: ടെലിഫോൺ
मराठी: दूरध्वनी
Bahasa Melayu: Telefon
မြန်မာဘာသာ: တယ်လီဖုန်း
Nāhuatl: Huehcacaquiztli
Napulitano: Telèfene
Nedersaksies: Tillefoon
नेपाली: टेलिफोन
Nederlands: Telefoontoestel
norsk nynorsk: Telefon
norsk: Telefon
occitan: Telefòn
Livvinkarjala: Telefon
ਪੰਜਾਬੀ: ਟੈਲੀਫ਼ੋਨ
Deitsch: Foohn
Pälzisch: Telefon
polski: Telefon
Piemontèis: Teléfon
پنجابی: ٹیلی فون
پښتو: غږلېږدی
português: Telefone
Runa Simi: Karu rimay
română: Telefon
armãneashti: Telefonu
русский: Телефон
русиньскый: Телефон
संस्कृतम्: दूरवाणी
саха тыла: Төлөппүөн
sicilianu: Telèfunu
Scots: Telephone
srpskohrvatski / српскохрватски: Telefon
සිංහල: දුරකථනය
Simple English: Telephone
slovenčina: Telefón
slovenščina: Telefon
Gagana Samoa: Telefoni
chiShona: Runhare
Soomaaliga: Taleefoon
shqip: Telefoni
српски / srpski: Телефон
svenska: Telefon
Kiswahili: Simu
தமிழ்: தொலைபேசி
తెలుగు: టెలీఫోను
тоҷикӣ: Телефон
Tagalog: Telepono
Türkçe: Telefon
татарча/tatarça: Телефон
українська: Телефон
اردو: فون
oʻzbekcha/ўзбекча: Telefon
vepsän kel’: Telefon
Tiếng Việt: Điện thoại
walon: Telefone
Winaray: Telepono
吴语: 电话
მარგალური: ტელეფონი
ייִדיש: טעלעפאן
中文: 电话
文言: 電話
Bân-lâm-gú: Tiān-ōe
粵語: 電話