Svalbard

Svalbard
Bandéra Svalbard
Location of Svalbard
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Longyearbyen
Basa resmiNorwégia
Grup étnis 72% Norwegia
16% Rusia/Ukraina
12% nu lian
PamaréntahWewengkon Norwégia
 - GubernurOdd Olsen Ingerø (2009–)
Aréa
 - Total61.022 km² 
23.561 mil² 
Populasi
 - Perkiraan 2.394 (2011)[1] 
Mata uangKrone Norwégia (NOK)
Zona wanciCET (UTC +1)
(CEST (UTC+2))
TLD Internét.no (.sj kaalokasikeun tapi teu dianggo[2])
Kode telepon+47

Svalbard mangrupa hiji kapuloan di Arktika, bagian pangkalérna ti Norwégia. Kapuloan ieu aya di kaléreun daratan utama Éropa. Kumpulan pulo-pulo manjang ti 74° ka 81° lintang kalér (di jeroeun Bunderan Arktik), jeung ti 10° ka 35° wétan. Spitsbergen mangrupa pulo nu panggedéna, dipiluan ku Nordaustlandet jeung Edgeøya. Puseur administratif nyaéta Longyearbyen, jeung padumukan nu lian kaasup komunitas tambang RUsia—Barentsburg, komunitas panalungtikan—Ny-Ålesund, jeung pos pangawasaan tambang—Sveagruva. Kapuloan ieu diatur ku Gubernur Svalbard. Kapuloan ieu miboga iklim Arktik, sanajan sacara signifikan miboga suhu nu leuwih panas tinimbang aréa nu lian dina lintang nu sarua.

Peta topografis Svalbard

Politik

Crystal Clear app xmag.svg
 Artikel utama: Politik Svalbard.
MS Nordsyssel, kapalna Gubernur, keur labu di Ny-Ålesund

Traktat Svalbard 1920 nyieun kadaulatan pinu Norwégia kana kapuloan. Pulo-pulona mangrupa, teu kawas Téritori Antarktika Norwégia, bagian ti Karajaan Norwégia jeung sanés hiji depéndensi. Traktat ieu mimiti éféktip dina 1925, mimilu Pakta Svalbard. Sadaya 40 nagara panandatangan traktat miboga hak ngalaksanakeun aktivitas dagang dina kapuloan ieu tampa diskriminasi, sanajan sagala aktivitas mangrupa subjék pikeun législasi Norwégia. Traktat ieu ngawateskeun hak Norwégia pikeun nagih pajak ka palayanan kauangan di Svalbard. Janten, Svalbard miboga pamasukan pajak nu leuwih saeutik tinimbang daratan utama Norwégia, jeung euweuh pajak panambihan ajén. Svalbard mangrupa hiji daérah kadémilitarisasi, sakumaha traktat ngalarang pawangunan instalasi militér. Aktivitas militér Norwégia kawates ka pangawasan panguseupan ku Panjaga Sagara Norwégia sakumaha trakta mibutuhkeun Norwégia pikeun ngajaga lingkungan alam.[3][4]

Other Languages
Acèh: Svalbard
Afrikaans: Svalbard
አማርኛ: ስቫልባር
aragonés: Svalbard
Ænglisc: Scearpbeorgas
العربية: سفالبارد
asturianu: Svalbard
azərbaycanca: Şpitsbergen
žemaitėška: Svalbards
беларуская: Шпіцберген
беларуская (тарашкевіца)‎: Шпіцбэрген
български: Шпицберген
বিষ্ণুপ্রিয়া মণিপুরী: স্ভালবার্ড
brezhoneg: Svalbard
bosanski: Svalbard
català: Svalbard
нохчийн: Шпицберген
čeština: Špicberky
Чӑвашла: Шпицберген
Cymraeg: Svalbard
dansk: Svalbard
Zazaki: Svalbard
dolnoserbski: Svalbard
English: Svalbard
Esperanto: Svalbardo
español: Svalbard
eesti: Svalbard
euskara: Svalbard
فارسی: سوالبار
føroyskt: Svalbarð
français: Svalbard
arpetan: Svalbârd
Nordfriisk: Svalbard
Gàidhlig: Svalbard
galego: Svalbard
Gaelg: Svalbard
עברית: סבאלברד
हिन्दी: स्वालबार्ड
hrvatski: Svalbard
hornjoserbsce: Svalbard
magyar: Spitzbergák
Հայերեն: Շպիցբերգեն
Bahasa Indonesia: Svalbard
Interlingue: Svalbard
Ilokano: Svalbard
íslenska: Svalbarði
italiano: Isole Svalbard
Basa Jawa: Svalbard
ქართული: შპიცბერგენი
қазақша: Шпицберген
kalaallisut: Svalbard
kernowek: Svalbard
Кыргызча: Шпицберген
Latina: Svalbardum
Lëtzebuergesch: Spitzbergen (Inselgrupp)
Limburgs: Sjpitsberge
lietuvių: Svalbardas
latviešu: Svalbāra
മലയാളം: സ്വാൽബാർഡ്
Bahasa Melayu: Svalbard
Plattdüütsch: Spitzbargen
Nedersaksies: Spitsbargen
norsk nynorsk: Svalbard
norsk: Svalbard
occitan: Svalbard
Papiamentu: Svalbard
Norfuk / Pitkern: Swaalbard
polski: Svalbard
پنجابی: سوالبارد
português: Svalbard
rumantsch: Svalbard
română: Svalbard
русский: Шпицберген
sicilianu: Svalbard
Scots: Svalbard
davvisámegiella: Svalbárda
srpskohrvatski / српскохрватски: Svalbard
Simple English: Svalbard
slovenčina: Svalbard
slovenščina: Spitsbergi
shqip: Svalbard
српски / srpski: Свалбард
svenska: Svalbard
Kiswahili: Svalbard
Tagalog: Svalbard
Türkçe: Svalbard
татарча/tatarça: Шпицберген
українська: Шпіцберген
oʻzbekcha/ўзбекча: Shpitsbergen
vèneto: Svalbard
Tiếng Việt: Svalbard
West-Vlams: Spitsbergn
Winaray: Esvalbard
хальмг: Свалбард
Yorùbá: Svalbard
Zeêuws: Spitsberhen
中文: 斯瓦尔巴
Bân-lâm-gú: Svalbard
粵語: 冷岸群島