Spésiés

Dina biologi, spésiés téh salah sahiji unit dasar biodiversitas. Dina klasifikasi ilmiah, spésiés dicirikeun ku ngaran dua kecap tina basa Latin: ngaran genus di hareup (Aksara hareupna kapital), dituturkeun ku istilah kadua. Pikeun conto, manusa téh kaasup kana genus Homo, sedengkeun spésiésna Homo sapiens. Ngaran spésiés téh nu dua éta ( binomial), teu ukur kecap nu kadua. Ngaran binomial ieu, nu salajengna diresmikeun dina kode tata ngaran biologis, munggaran diajukeun sangkan dibakukeun ku Carolus Linnaeus taun 1700-an, antukna mindeng disebut "tata ngaran Linnaean". Harita, téori biologi nu dianut nyebutkeun yén spésiés téh éstuning ciptaan Pangéran, antukna teu bisa diganggu gugat.

Ti saprak kapanggihna téori évolusi, konsép ngeunaan spésiés robah kalawan gancang, malah nepi ka kiwari gé can aya kasapukan ngeunaan watesanana. Harti nu paling mindeng dipaké kiwari ngarujuk ka Ernst Mayr, nyaéta "golongan populasi alami nu bisa kawin antarsasama nu sacara réproduktif misah ti golongan lianna nu sahambalan". Najan kitu, konsép séjén gé sok dipaké (baca harti spésiés di handap).

Pikeun gambaran, jumlah spésiés nu geus diidéntifikasi bisa dibagi kana sababaraha golongan [1]: 287.655 tutuwuhan; 10.000 lukut; 1.190.200 invertebrata (kaasup 950.000 serangga); jeung 57.739 vertebrata, nu ngawengku 28.500 lauk, 5.743 ampibi, 8.163 réptil, 9.917 manuk, sarta 5.416 mamalia.

Ngaran ilmiah hiji spésiés ditulis déngdék. Mun nujul ka spésiés nu can kanyahoan, mangka kecap kaduana ditulis "sp." (tunggal) atawa "spp." (loba).


Nulis.jpg
Other Languages
Afrikaans: Spesie
Alemannisch: Art (Biologie)
aragonés: Especie
العربية: نوع (تصنيف)
asturianu: Especie
azərbaycanca: Bioloji növ
башҡортса: Төр (биология)
Boarisch: Oart (Biologie)
беларуская: Біялагічны від
беларуская (тарашкевіца)‎: Від (біялёгія)
български: Вид (биология)
भोजपुरी: प्रजाति
বাংলা: প্রজাতি
brezhoneg: Spesad
català: Espècie
کوردی: جۆرە
čeština: Druh
Чӑвашла: Тĕс (биологи)
Cymraeg: Rhywogaeth
dansk: Art
English: Species
Esperanto: Specio
español: Especie
euskara: Espezie
suomi: Laji
français: Espèce
Frysk: Soarte
Gaeilge: Speiceas
galego: Especie
Avañe'ẽ: Juehegua
Fiji Hindi: Species
hrvatski: Vrsta
hornjoserbsce: Družina (biologija)
Kreyòl ayisyen: Espès
magyar: Faj
interlingua: Specie
Bahasa Indonesia: Spesies
Ilokano: Sebbangan
italiano: Specie
日本語: 種 (分類学)
Patois: Spiishi
Basa Jawa: Spésies
ქართული: სახეობა
қазақша: Түр
ಕನ್ನಡ: ಜಾತಿ
한국어: 종 (생물학)
къарачай-малкъар: Биология тюрлю
Kurdî: Cure
Кыргызча: Түр
Lëtzebuergesch: Aart
lumbaart: Spéce
lietuvių: Rūšis
latviešu: Suga
македонски: Вид (биологија)
മലയാളം: സ്പീഷീസ്
монгол: Зүйл
Bahasa Melayu: Spesies
Malti: Speċi
မြန်မာဘာသာ: မျိုးစိတ်
Napulitano: Specia
Plattdüütsch: Oort (Biologie)
नेपाल भाषा: प्रजाति
Nederlands: Soort
norsk nynorsk: Art
norsk: Art
ਪੰਜਾਬੀ: ਪ੍ਰਜਾਤੀ
Kapampangan: Species
Piemontèis: Spece
پنجابی: سپیشیز
português: Espécie
Runa Simi: Rikch'aq
русиньскый: Вид (біолоґія)
Scots: Species
srpskohrvatski / српскохрватски: Vrsta
Simple English: Species
slovenčina: Druh (taxonómia)
slovenščina: Vrsta (biologija)
shqip: Lloji
српски / srpski: Врста (биологија)
svenska: Art
Kiswahili: Spishi
తెలుగు: జాతి
Türkmençe: Biologik görnüş
Tagalog: Espesye
Türkçe: Tür
татарча/tatarça: Төр (биология)
українська: Вид (біологія)
اردو: نوع
oʻzbekcha/ўзбекча: Tur (biologiya)
vèneto: Spece
Tiếng Việt: Loài
West-Vlams: Sôorte
Winaray: Espesyis
მარგალური: გვარობა
ייִדיש: זגאל
中文: 物种
粵語: 物種