Sinar gamma

Sinar gamma

Sinar gamma (remen ogé dilambangkeun ku aksara Yunani gamma, γ) nyaéta salah sahiji bagian tina radiasi éléktromagnétik anu dihasilkeun tina radioaktivitas atawa prosés nuklir atawa kagiatan subatomik séjénna kawas panghancuran éléktron-positron.

Sinar gamma nyusun spéktrum éléktromagnétik nu mibanda énergi gedé. Ieu spéktrum remen didéfinisikan ti mimiti nu énergina 10 kev/ 2,42 EHZ/ 124 pm, sanajan radiasi éléktromagnétik ti kira-kira 10 kev nepi ka sawatara ratus kev ogé bisa ngarujuk ka sinar X. Penting pikeun diinget yén euweuh béda fisik antara sinar gamma jeung sinar X – Dua ngaran ieu nyaéta ngaran-ngaran pikeun radiasi éléktromagnétik anu sarua, analogina sarua jeung sinar panonpoé katut sinar bulan nyaéta dua ngaran pikeun cahaya katénto. Tapi, gamma dibédakeun ti sinar X dumasar kana sumberna. Sinar gamma nyaéta istilah pikeun radiasi éléktromagnétik énergi-gedé anu dihasilkeun ku transisi énérgi alatan akselerasi éléktron. Alatan sawatara transisi éléktron ngamungkinkeun pikeun miboga énergi nu leuwih luhur ti sawatara transisi nuklir, mangka aya tumpang tindih antara naon anu ku urang sebut sinar gamma énergi leutik jeung sinar X énergi gedé.

Pikeun nangtayungan diri urang tina sinar γ merlukeun réa massa. Dina milih bahan anu dipaké pikeun nangtayungan kasebut, urang kudu ngitung yén sinar gamma diserep leuwih réa ku bahan nu nomer atomna luhur tur nu kapadetanana luhur. Ogé, beuki luhur énergi sinar gamma, beuki kandel material anu diperlukeun. Kandelna bahan anu diperlukeun pikeun nahan sinar gamma biasana ditangtukeun ku kamampuh éta bahan bisa ngurangan satengah inténsitas sinar gamma.

  • tempo ogé

Tempo ogé

  • astronomi sinar-gamma
  • semburan sinar gamma
  • tatamba radiasi
Spéktrum éléktromagnétik

Gelombang radio | Gelombang mikro | Infrabeureum | Spéktrum cahaya katémbong | Ultraviolét | Sinar gamma


Other Languages
Afrikaans: Gammastraling
العربية: أشعة غاما
asturianu: Radiación gamma
azərbaycanca: Qamma şüalanma
žemaitėška: Gama spėndolē
беларуская (тарашкевіца)‎: Гама-выпраменьваньне
български: Гама-лъчи
bosanski: Gama zračenje
čeština: Záření gama
Ελληνικά: Ακτίνες γ
English: Gamma ray
Esperanto: Gama-radiado
español: Rayos gamma
euskara: Gamma izpi
فارسی: پرتو گاما
français: Rayon gamma
עברית: קרינת גמא
हिन्दी: गामा किरण
Fiji Hindi: Gamma ray
hrvatski: Gama-čestica
Kreyòl ayisyen: Reyon gama
interlingua: Radiation gamma
Bahasa Indonesia: Sinar gama
íslenska: Gammageisli
italiano: Raggi gamma
日本語: ガンマ線
한국어: 감마선
Limburgs: Gammastraoling
Ligure: Raggi gamma
lietuvių: Gama spinduliai
latviešu: Gamma stari
македонски: Гама-зрачење
മലയാളം: ഗാമാ കിരണം
मराठी: गॅमा किरण
Bahasa Melayu: Sinar gama
မြန်မာဘာသာ: ဂမ်မာရောင်ခြည်
Plattdüütsch: Gammastrahlen
Nederlands: Gammastraling
norsk nynorsk: Gammastråling
ਪੰਜਾਬੀ: ਗਾਮਾ ਕਿਰਨ
Piemontèis: Raj gama
پنجابی: گیما رے
português: Radiação gama
română: Radiație gama
Scots: Gamma ray
srpskohrvatski / српскохрватски: Gama-čestica
සිංහල: ගැමා කිරණ
Simple English: Gamma ray
slovenčina: Žiarenie gama
slovenščina: Žarek gama
српски / srpski: Гама зрачење
తెలుగు: గామా కిరణం
Tagalog: Sinag gamma
Türkçe: Gama ışını
татарча/tatarça: Гамма-нурланыш
українська: Гамма-промені
Tiếng Việt: Tia gamma
walon: Rais gama
Winaray: Rayos Gamma
吴语: 伽马射线
中文: 伽马射线
文言: 伽馬射線
Bân-lâm-gú: Gamma siā-sòaⁿ
粵語: 丙種射綫