Préféktur di Jepang

Bagean pamarentahan Jepang
Tingkat wewengkon
Wewengkon (地方 chihō)
Tingkat préféktur
Préféktur (都道府県 todōfuken)
Tingkat subpréféktur
)
)
)
Tingkat kota
Kota utama (中核市 chūkaku-shi)
)
Kota (市 shi)
)
)
)
)

Préféktur di Jepang nyaéta bagéan-nasional sacara hukum, aya 47 préféktur nyaéta : hiji "metropolis" (都 to), Tokyo; hiji "circuit" (道 ), Hokkaidō; dua préféktur urban (府 fu), Osaka jeung Kyoto; sarta 43 perfektur séjén (県 ken). Dina Basa Jepang, ilaharna disebut todōfuken (都道府県). Préféktur nyaéta pamaréntahan nu leuwih gedé ti kota, kacamatan, jeung desa. Unggal perfektur dipimpin ku gubernur sarta mibanda dewan wakil rakyat tunggal.

Sistim nu aya ayeuan ditangtukeun ku Pamarentahan Meiji dina Juli 1871 nu ngaleungitkeun sistim han tur nyieun sistim prefektur (廃藩置県 haihan-chiken). Sanajan mimitina aya leuwih 300 prefektur, saloba dina wilayah han saméméhna, jumlana ngurangan jadi 72 dina tengah taun 1871, tur jadi 47 dina taun 1888. Hukum Otonomi Lokal dina taun 1947 méré kakuatan keur prefektur, keur milih gubernur jeung parlemen sorangan.

Dina taun 2003, Perdana Mentri Junichiro Koizumi ngusulkeun pamaréntahan konsolidasi prefektur kana kira-kira 10 wewengkon nagara bagéan. Rencana ieu sangkan unggal wewengkon mibanda otonomi leuwih gedé tinimbang prefektur.

Dina Hukum Otonomi Lokal, unggal préféktur dibagi kana sub bagéan kota (市 shi) jeung wilayah (郡 gun). Unggal wilayah saterusna dibagi kana kacamatan (町 chō atawa machi) sarta désa (村 son atawa mura). Hokkaido mibanda 14 subpréféktur sarta kantor cabang (支庁 shichō) préféktur. Sababaraha prefektur séjén ogé boga kantor cabang keur mantuan fungsi administrasi di luar ibukota.

Other Languages
беларуская: Прэфектуры Японіі
Bahasa Banjar: Prefektur Japang
日本語: 都道府県
한국어: 도도부현
Bahasa Melayu: Wilayah di Jepun
norsk nynorsk: Japanske prefektur
srpskohrvatski / српскохрватски: Prefekture Japana
Simple English: Prefectures of Japan
српски / srpski: Префектуре Јапана
Kiswahili: Mikoa ya Japani
українська: Префектури Японії