Parasetamol


Struktur kimia parasetamol.

Asetaminofen (parasetamol)
N-acetyl-para-aminophenol
Beurat molekul151.16
Rumus empirisC8H9NO2
(Metabolisme)Ati (Hepar)
Golongan nu ngandung (farmasi)B (AS)
A (Aus)

Parasetamol (atawa Parasétamol) nyaéta golongan ubar analgesik non opioid nu dijual kalayan bébas. Indikasi Parasétamol nyaéta pikeun nyeri sirah, nyeri otot kakapeungan, nyeri rék haid, ogé pikeun nu muriang. ubar ieu jadi pilihan analgesik nu relatip aman mun diinum sangkan bener luyu jeung pituduh pamakéan.[1]

Pajéntréan

  • Ngaran Generik : Parasétamol[2]
  • Pasipatan Fisikokimia : Warna bodas, bubuk karistal, rada pait[2]
  • Sub Kelas Térapi : Analgesik Non Narkotik[2]
  • Kelas Térapi : Analgesik, Antipiretik, Antiinflamasi Non steroid, Antipirai[2]
  • Farmakologi : mibanda aktipitas minangka analgetik jeung antipiretik[2]
  • Ajegan Paneundeunan : Sadiaan kudu diteundeun dina hawa 15-30̊ C. Sadiaan mangrupa larutan atawa suspensi ulah dibekukeun[2]
  • Kontra Indikasi : Hipersensitivitas[2]
  • Épék Lian : Épék Lian dina dosis térapi jarang; iwal ruam kulit, kalainan getih, pankréatitis parah kungsi dilaporkeun saenggeus pamakéan jangka lila[2]
  • Interaksi ubar : Alkohol, antikonvulsan, isoniazid : Nganingkatkeun résiko hepatotoksis, ;Antikoagulan oral : Bisa ningkatkeun épék warfarin, ;Fenotiazin : Bisa ogé kajadian hipotermia parah[2]
  • Pengaruh Anak : Obrolkeun jeung dokter dina pamakéan ubar> 5 poé[2]
  • Pangaruh Hasil Lab : Nyebabkeun hasil positip palsu dina tés urin asam 5-hidroksiindoléasetik. Bisa ngaganggu pangukuran glukosa getih[2]
  • Pangaruh Kanu Ngandung : Katégori B :;Aman lamun dipaké dina dosis térapi salami ngandung[2]
  • Pangaruh Kanu Nyusuan : Diekskresikeun kana ci susu indung dina konséntrasi handap[2]
  • Paraméter Pamarhatian : Pungsi ati[2]
  • Bentuk Sadiaan : Tablét, Sirop/Suspensi jeung Sadiaan Réktal[2]
  • Pangati-ati : Ati-ati pikeun pasén anu geus ngurangan pungsi ati & ginjal, jeung kacanduan kana alkohol ;Toksisitas parasétamol bisa disababkeun tina pamakéan dosis tunggal nu toksik, tina pamakéan katerusan dosis nu badag, atawa pamakéan ubar nu kronis[2]
  • Warta Pasén : Mun nyeri atawa muriang leuwih ti 3 poé, tepungan dokter[2]
  • Mékanisme Lakon : Gagawé langsung kana pusat pangaturan panas di hipotalamus jeung ngahambat sintésa prostaglandin dina sistim sarap pusat[2]
Other Languages
Afrikaans: Parasetamol
العربية: باراسيتامول
تۆرکجه: استامینوفن
български: Парацетамол
বিষ্ণুপ্রিয়া মণিপুরী: প্যারাসিটামল
bosanski: Paracetamol
català: Paracetamol
کوردی: پانادۆڵ
čeština: Paracetamol
Cymraeg: Paracetamol
Deutsch: Paracetamol
ދިވެހިބަސް: ޕެރަސެޓަމޯލް
Ελληνικά: Παρακεταμόλη
English: Paracetamol
Esperanto: Paracetamolo
español: Paracetamol
euskara: Parazetamol
français: Paracétamol
Nordfriisk: Paracetamol
galego: Paracetamol
עברית: פרצטמול
hrvatski: Paracetamol
magyar: Paracetamol
Հայերեն: Պարացետամոլ
Bahasa Indonesia: Parasetamol
íslenska: Parasetamól
italiano: Paracetamolo
қазақша: Парацетамол
lingála: Paracétamol
lietuvių: Paracetamolis
latviešu: Paracetamols
македонски: Парацетамол
Bahasa Melayu: Parasetamol
नेपाल भाषा: पारासिटामोल
Nederlands: Paracetamol
occitan: Paracetamòl
polski: Paracetamol
português: Paracetamol
română: Paracetamol
русский: Парацетамол
srpskohrvatski / српскохрватски: Paracetamol
Simple English: Paracetamol
slovenčina: Paracetamol
slovenščina: Paracetamol
српски / srpski: Paracetamol
svenska: Paracetamol
Türkçe: Parasetamol
українська: Парацетамол
Tiếng Việt: Paracetamol
粵語: 撲熱息痛