Maén bal

Maén bal
Football iu 1996.jpg
Panarajang (No. 10) rék najong bal ngaliwatan kiper musuh sangkan asup ka gawang jeung nyitak skor.
Babon organisasiFIFA
Ngaran lianMéngbal, sépak bola, bola, football, soccer, footy/footie, "the beautiful game", "the world game"
Kahiji diulinkeunBritania patengahan abad ka-19
Data lengkep
Olahraga kontak fisikEnya
Jumlah pamaén11 per tim
Lalaki/awéwéNya, kompetisi kapisah
KategoriOlah raga tim, Olah raga nu maké bal
AlatBal
Tempat tandingLapangan maén bal
Ditandingkeun di Olimpiade1900

Maén bal, atanapi méngbal, sépak bal, nyaéta olah raga nu dimaénkeun antawis 2 di mana saban tim pamaénna 11 urang kalawan hiji bal, di mana bal bisa gerak ku cara ditajong maké suku atawa dipentalkeun kana unggal babagian awak salian ti leungeun.[1]. Dina abad ka-21, olah raga ieu dimaénkeun ku leuwih ti 250 juta pamaén di leuwih 200 nagara, nyieunanna olah raga nu pangsohorna sadunya.[2][3][4][5]

Olah raga ieu diaménkeun dina hiji lapangan pasagi panjang ti jukut atanapi jukut jieunan, kalawan hiji gawang di tengah-tengah ti saban sisi pondokna. Aya sawatara strategi anu nyerang jeung anu mertahankeun kalayan pola anu bisa dilarapkeun ka unggal kesebelasan dina pertandingan.[6]Dina méngbal aya sababaraha pola nyaéta pola nyerang jeung pola mertahankeun.[6] Dina pola nyerang miboga tujuan nyaéta ngasupkeun bola ka gawang lawan, ku sabab kitu diperlukeun strategi jeung téhnik dina nyerang.[6] Sedengkeun pola mertahankeun pikeun méré perlawanan ka lawan sangkan henteu gol.[6] Tujuan maén bal nyéta nyitak skor ku cara ngasupkeun balna ka gawang musuh. Tim nu boga skor nu panglobana nalika wayahna séép nyaéta nu meunang. Upami skorna sarua, biasana dinyatakeun seri atawa lanjut ka babak tambihan jeung/atawa hiji adu pénalti.

Laws of the Game (aturan kaulinan) aslina disusun di Inggris ku Football Association dina 1863 sarta geus robah-robah saprak éta. Maén bal internasionalna diatur ku FIFA, nu ngurus Piala Dunya FIFA nu dilaksanakeun saban 4 taun.[7]

Other Languages
Acèh: Sipak bhan
адыгабзэ: Лъэпэеу
Afrikaans: Sokker
Alemannisch: Fussball
አማርኛ: እግር ኳስ
aragonés: Fútbol
العربية: كرة القدم
مصرى: كورة قدم
অসমীয়া: ফুটবল
asturianu: Fútbol
Aymar aru: Phutwul
azərbaycanca: Futbol
تۆرکجه: فوتبال
башҡортса: Футбол
Boarisch: Fuaßboi
žemaitėška: Fotbuols
беларуская: Футбол
беларуская (тарашкевіца)‎: Футбол
български: Футбол
भोजपुरी: फुटबाल
Bahasa Banjar: Main bal
বাংলা: ফুটবল
brezhoneg: Mell-droad
bosanski: Nogomet
буряад: Футбол
català: Futbol
Mìng-dĕ̤ng-ngṳ̄: Kă-giù
нохчийн: Футбол
Cebuano: Saker
کوردی: تۆپی پێ
corsu: Pallò
čeština: Fotbal
kaszëbsczi: Bala
словѣньскъ / ⰔⰎⰑⰂⰡⰐⰠⰔⰍⰟ: Фоутболъ
Чӑвашла: Футбол
Cymraeg: Pêl-droed
dansk: Fodbold
Deutsch: Fußball
Thuɔŋjäŋ: Adiircök
Zazaki: Futbol
dolnoserbski: Kopańca
डोटेली: फुटबल खेल
Ελληνικά: Ποδόσφαιρο
Esperanto: Futbalo
español: Fútbol
eesti: Jalgpall
euskara: Futbol
estremeñu: Fubu
فارسی: فوتبال
suomi: Jalkapallo
Võro: Jalgpall
føroyskt: Fótbóltur
français: Football
arpetan: Calço
Nordfriisk: Futbaal
furlan: Balon
Frysk: Fuotbal
Gaeilge: Sacar
贛語: 腳球
Gàidhlig: Ball-coise
galego: Fútbol
गोंयची कोंकणी / Gõychi Konknni: Futbol
𐌲𐌿𐍄𐌹𐍃𐌺: 𐍆𐍉𐍄𐌿𐌱𐌰𐌻𐌻𐌰
Gaelg: Soccer
客家語/Hak-kâ-ngî: Chiuk-khiù
עברית: כדורגל
हिन्दी: फुटबॉल
hrvatski: Nogomet
hornjoserbsce: Kopańca
Kreyòl ayisyen: Foutbòl
magyar: Labdarúgás
հայերեն: Ֆուտբոլ
interlingua: Football
Bahasa Indonesia: Sepak bola
Interlingue: Football
Igbo: Footbọl
Ilokano: Putbol
Ido: Futbalo
íslenska: Knattspyrna
italiano: Calcio (sport)
ᐃᓄᒃᑎᑐᑦ/inuktitut: ᐊᔪᒃᑕᖅ
日本語: サッカー
Basa Jawa: Bal-balan
ქართული: ფეხბურთი
Qaraqalpaqsha: Futbol
Taqbaylit: Ddabex uḍar
Kabɩyɛ: Pɔɔlɩ maɖʋ
қазақша: Футбол
ភាសាខ្មែរ: បាល់ទាត់
한국어: 축구
Ripoarisch: Foßball
kurdî: Futbol
коми: Коксяр
Кыргызча: Футбол
Latina: Pediludium
Lëtzebuergesch: Foussball
лакку: Футбол
лезги: Футбол
Limburgs: Voetbal
lumbaart: Balun
lingála: Motópi
lietuvių: Futbolas
latviešu: Futbols
मैथिली: फुटबल
Basa Banyumasan: Bal-balan
Malagasy: Baolina kitra
олык марий: Футбол
Baso Minangkabau: Sepak bola
македонски: Фудбал
മലയാളം: ഫുട്ബോൾ
монгол: Хөлбөмбөг
मराठी: फुटबॉल
Bahasa Melayu: Bola sepak
Malti: Futbol
Mirandés: Bola (çporto)
မြန်မာဘာသာ: ဘောလုံးကစားခြင်း
эрзянь: Пильгеоска
مازِرونی: فوتوال
Napulitano: Pallone
Plattdüütsch: Football
Nedersaksies: Voetbal
नेपाली: फुटबल खेल
Nederlands: Voetbal
norsk nynorsk: Fotball
norsk: Fotball
Novial: Balonpede
Sesotho sa Leboa: Kgwele ya maoto
Chi-Chewa: Mpira
occitan: Fotbòl
Livvinkarjala: Jalgumiäččy
Ирон: Футбол
ਪੰਜਾਬੀ: ਫੁੱਟਬਾਲ
Picard: Fotbale
Deitsch: Soccer
پنجابی: فٹ بال
پښتو: فوټبال
português: Futebol
Runa Simi: Sinku hayt'ay
rumantsch: Ballape
română: Fotbal
русский: Футбол
русиньскый: Фотбал
Kinyarwanda: Umupira w’amaguru
саха тыла: Футбол
sardu: Calcio
sicilianu: Palluni (sport)
Scots: Fitbaw
davvisámegiella: Spábbačiekčan
srpskohrvatski / српскохрватски: Fudbal
Simple English: Association football
slovenčina: Futbal
slovenščina: Nogomet
Gagana Samoa: Soka
chiShona: Nhabvu
Soomaaliga: Kubadda Cagta
shqip: Futbolli
српски / srpski: Фудбал
Seeltersk: Foutbal
svenska: Fotboll
Kiswahili: Mpira wa miguu
ślůnski: Fusbal
ತುಳು: ಸಾಕರ್
తెలుగు: కాల్బంతి
тоҷикӣ: Футбол
Türkmençe: Futbol
Tagalog: Futbol
Tok Pisin: Soka
Türkçe: Futbol
татарча/tatarça: Футбол
українська: Футбол
oʻzbekcha/ўзбекча: Futbol
vèneto: Bałon
Tiếng Việt: Bóng đá
West-Vlams: Voetbol
walon: Fotbale
Winaray: Futbol
Wolof: Football
吴语: 足球
მარგალური: კუჩხბურთი
ייִדיש: פוטבאל
Vahcuengh: Cukgiuz
中文: 足球
文言: 足球
Bân-lâm-gú: Kha-kiû
粵語: 足球
isiZulu: Ibhola