Koréa Kidul

대한민국
大韓民國
Daéhan Minguk

Républik Koréa
Bandéra Koréa KidulLambang Koréa Kidul
BandéraLambang
Motto: 널리 인간 세계를 이롭게 하라
(Mawa kauntungan keur kamanusan sacara lega, 弘益人間)
Lagu: Aegukga

Lokasi Koréa Kidul


Ibukota37°35′N 127°0′E
Kota panggedénaSeoul
Basa resmibasa Koréa
PamaréntahanRépublik
 - PrésidénMoon Jae-in
 - Perdana MentriHwang Kyo-ahn
Ngadegna 
 - Gojoseon3 Oktober 2333 SM (numutkeun legenda) 
 - Déklarasi jadi Républik1 Maret 1919 (de jure) 
 - Kamerdikaan15 Agustus 1945 
 - Républik Munggaran15 Agustus 1948 
Wewengkon 
 - Total99,646 km² (108th)
 38,492 sq mi 
 - Cai (%)0.3%
Populasi 
 - Perkiraan taun Juli 200547,817,000 (ka-25)
 - Sénsus taun 200045,985,289 source
 - Kapadetan480/km² (ka-19)
1,274/sq mi 
GDP (PPP)2005 (éstimasi)
 - Total$994.4 miliar (ka-14)
 - Perkapita$20,590 (ka-33)
HDI (2003)0.901 (ka-28) – luhur
Mata uangWon Koréa Kidul (KRW)
Wewengkon wanciKorea Standard Time (UTC+9)
Internét TLD.kr
Kode telepon+82
National flower mugunghwa (Hibiscus syriacus)
Keur informasi leuwih detil ngeunaan sajarah Koréa, tempo Koréa.

Koréa Kidul, resmina dipikawanoh minangka Républik Koréa, nyaéta nagara di Asia Wétan nu aya dina satengah bagian kidul tina Semenanjung Koréa. Ka kalérna diwatesan ku Koréa Kalér (Democratic Péople's Republic of Koréa), nu saméméhna jadi hiji nagara Koréa kénéh nepi ka taun 1945. Ka kulonna, meuntasan Laut Konéng, ngampar Cina, sarta ka wétan kidulna, meuntasan Selat Koréa, ngampar nagara Jepang. Ampir satengahna pangeusi Koréa hirup di- atawa deukeuteun ibukota sarta kota panglegana, nyaéta Seoul, wewengkon métropolitan kadua panglegana di dunya.

Ti saprak ngadegna dina taun 1948, nagara ieu geus bajoang salila 35 taun sanggeus aya pagawéan Jepang, Perang Koréa, sarta puluhan taun dina pangaturan militér, pinanggih jeung lima parobahan konstitusi nu utama. Démonstrasi pro démokrasi dina taun 1980 mawa kana pamilu bébas dina taun 1987. Koréa Kidul kiwari ngagem démokrasi multi-partai.

Ékonomi Koréa Kidul tumuwuh kacida gancangna ti taun 1950 nepikeun ka ayeuna téh mangrupa hiji nagara nu ékonomina ka-10 panggedéna (numutkeun nilai nominal) sadunya. Koréa Kidul ogé salah sahiji nagara di dunya ieu nu pangmajuna sacara téhnologi sarta kahubungkeun sacara digital. Koréa Kidul mangrupa nagara unggal jalmana (id: per kapita) mibanda konéksi internét pita lega (broadband) kadua pangluhurna sadunya[1], sarta mangrupa pamingpin global dina widang cocooan komputer, display digital, wangunan kapal jeung telepon mobil.

Industri hiburan Koréa Kidul tumuwuh subur ti taun 1990, mroduksi kasuksésan Asia-wide dina musik, televisi, jeung pilem dina fénomena nu disebut Hallyu, atawa "galura Koréa". Tapi sanajan kitu, nagara ieu masih pengkuh nyekel adat jeung tradisi baheula, saperti kadaharan jeung muja karuhun nu unik.

Other Languages
Afrikaans: Suid-Korea
Alemannisch: Südkorea
አማርኛ: ደቡብ ኮርያ
aragonés: Coreya d'o Sud
Ænglisc: Sūþcorēa
asturianu: Corea del Sur
azərbaycanca: Cənubi Koreya
تۆرکجه: جنوبی کوره
башҡортса: Көньяҡ Корея
Boarisch: Sidkorea
žemaitėška: Pėitū Kuoriejė
Bikol Central: Sur nin Korea
беларуская: Паўднёвая Карэя
беларуская (тарашкевіца)‎: Рэспубліка Карэя
български: Южна Корея
Bislama: Saot Koria
বিষ্ণুপ্রিয়া মণিপুরী: খা কোরিয়া
brezhoneg: Republik Korea
bosanski: Južna Koreja
ᨅᨔ ᨕᨘᨁᨗ: Korea Selatan
català: Corea del Sud
Chavacano de Zamboanga: Corea del Sur
Mìng-dĕ̤ng-ngṳ̄: Dâi-hàng Mìng-guók
нохчийн: Къилба Корей
qırımtatarca: Cenübiy Koreya
čeština: Jižní Korea
kaszëbsczi: Repùblika Kòreji
словѣньскъ / ⰔⰎⰑⰂⰡⰐⰠⰔⰍⰟ: Корєꙗ Димократїꙗ
Cymraeg: De Corea
dansk: Sydkorea
Deutsch: Südkorea
dolnoserbski: Pódpołdnjowa Koreja
ދިވެހިބަސް: ދެކުނު ކޮރެއާ
eʋegbe: South Korea
Ελληνικά: Νότια Κορέα
English: South Korea
Esperanto: Sud-Koreio
español: Corea del Sur
euskara: Hego Korea
estremeñu: Corea del Sul
فارسی: کره جنوبی
føroyskt: Suðurkorea
français: Corée du Sud
arpetan: Corê du Sud
Nordfriisk: Süüdkorea
贛語: 韓國
Gàidhlig: Coirèa a Deas
galego: Corea do Sur
Avañe'ẽ: Ñemby Koréa
गोंयची कोंकणी / Gõychi Konknni: दक्षिण कोरिया
客家語/Hak-kâ-ngî: Thai-hòn Mìn-koet
Fiji Hindi: South Korea
hrvatski: Južna Koreja
hornjoserbsce: Južna Koreja
Kreyòl ayisyen: Kore disid
magyar: Dél-Korea
interlingua: Corea del Sud
Bahasa Indonesia: Korea Selatan
Interlingue: Sud-Korea
Iñupiak: Natiq Korea
íslenska: Suður-Kórea
italiano: Corea del Sud
日本語: 大韓民国
Patois: Sout Koria
la .lojban.: snanu zei .xanguk
Basa Jawa: Koréa Kidul
Qaraqalpaqsha: Qubla Koreya
Taqbaylit: Kurya n Wenẓul
Gĩkũyũ: South Korea
kalaallisut: Korea Kujalleq
ភាសាខ្មែរ: កូរ៉េខាងត្បូង
한국어: 대한민국
къарачай-малкъар: Корея Республика
kernowek: Korea Dhyhow
Кыргызча: Түштүк Корея
Lëtzebuergesch: Republik Korea
Lingua Franca Nova: Corea Sude
Limburgs: Zuud-Korea
Ligure: Corea do Sud
lumbaart: Curea del Süd
lingála: Koré ya Súdi
لۊری شومالی: کورأ هارگأ
lietuvių: Pietų Korėja
latviešu: Dienvidkoreja
Malagasy: Korea Atsimo
олык марий: Кечывалвел Корей
Baso Minangkabau: Korea Salatan
македонски: Јужна Кореја
Bahasa Melayu: Korea Selatan
مازِرونی: جنوبی کره
Dorerin Naoero: Ripubrikin Korea
Napulitano: Corea d''o Sud
Plattdüütsch: Süüdkorea
Nedersaksies: Zuud-Korea
नेपाल भाषा: दक्षिण कोरिया
Nederlands: Zuid-Korea
norsk nynorsk: Sør-Korea
norsk: Sør-Korea
Novial: Sud Korea
Nouormand: Corée du Sud
Livvinkarjala: Suvi Korea
Kapampangan: Mauling Korea
Papiamentu: Sur Korea
Norfuk / Pitkern: Sowth Koriya
Piemontèis: Coréa dël Sud
پنجابی: دکھنی کوریا
português: Coreia do Sul
Runa Simi: Tayhan Republika
rumantsch: Corea dal Sid
română: Coreea de Sud
tarandíne: Coree d'u Sud
русиньскый: Южна Корея
संस्कृतम्: दक्षिणकोरिया
ᱥᱟᱱᱛᱟᱲᱤ: ᱠᱚᱧᱮ ᱠᱳᱨᱤᱭᱟ
sicilianu: Corea dû Sud
davvisámegiella: Lulli-Korea
srpskohrvatski / српскохрватски: Južna Koreja
Simple English: South Korea
slovenščina: Južna Koreja
Gagana Samoa: Kolea i Saute
chiShona: South Korea
Soomaaliga: Koonfur Kuuriya
српски / srpski: Јужна Кореја
svenska: Sydkorea
Kiswahili: Korea Kusini
ትግርኛ: ደቡብ ኮርያ
Tagalog: Timog Korea
Tok Pisin: Saut Koria
Türkçe: Güney Kore
Xitsonga: Korea Dzonga
татарча/tatarça: Көньяк Корея
chiTumbuka: South Korea
тыва дыл: Мурнуу Корея
ئۇيغۇرچە / Uyghurche: كورىيە
українська: Південна Корея
oʻzbekcha/ўзбекча: Koreya Respublikasi
vèneto: Corea del Sud
vepsän kel’: Korejan Tazovaldkund
Tiếng Việt: Hàn Quốc
West-Vlams: Zuud-Korea
吴语: 大韩民国
მარგალური: ობჟათე კორეა
ייִדיש: דרום קארעע
Vahcuengh: Hanzgoz
Zeêuws: Zuud-Korea
中文: 大韩民国
文言: 大韓民國
Bân-lâm-gú: Tāi-hân Bîn-kok
粵語: 大韓民國