Koréa

Koréa

Koréa nyaéta hiji semenanjung anu aya di Asia Wétan. Diwatesan ku Laut Konéng di kulon, Selat Koréa di kidul, Laut wétan (Laut Jepang) di wétan, sarta wilayah Manchuria di kalér. Kiwari, Koréa dibagi dua nagara, nyaéta Koréa Kalér sarta Koréa Kidul.

Sajarah

Urang Koréa percaya yén baheula (kira-kira abad 3-2 abad SM) aya hiji karajaan anu ngaranna Joséon (kiwari sok disebut Gojoséon sangkan henteu pahili jeung karajaan Joséon anu didirikeun abad ka-14).

Geus kitu, aya karajaan-karajaan saperti Silla, Baekje, Goguryéo, Gaya, jsb. Karajaan-karajaan éta bertahan ti abad ka-1 nepi ka abad ka-6.

Abad ka-6 M, karajaan Silla ngéléhkeun karajaan-karajaan anu aya di semenanjung Koréa, anu disebut ogé Karajaan Silla Ngahiji. Tuluy, karajaan Goryéo jadi pangawasa di Koréa nepi ka abad ka-14.

Abad ka-14, Yi Seong-gyé, pendiri karajaan Joséon ngéléhkeun Goryéo, sarta Koréa berkembang pesat. Karajaan Joséon bertahan salila kurang leuwih lima abad.

Tuluy, Kaisar Gojong ti Koréa ngagenti karajaan Joséon jadi Kekaisaran Han Raya, tuluy ngayakeun réformasi di Koréa. Kekaisaran Han Raya bertahan salila 13 taun saacan anéksasi Jepang.

Ti taun 1910-1945, Koréa dijajah ku Jepang. Taun 1945, wilayah koréa dibagi dua dumasar garis lintang 38 darajat. Bagian kidul diawas ku Amérika Serikat, sedengkeun wilayah koréa bagian kalér diawas ku Uni Soviét. Masing-masing ngumumkeun kamerdikaanna sacara terpisah.

Other Languages
Afrikaans: Korea
Alemannisch: Korea
አማርኛ: ኮርያ
Ænglisc: Corēa
العربية: كوريا
asturianu: Corea
žemaitėška: Kuoriejė
беларуская: Карэя
беларуская (тарашкевіца)‎: Карэя
български: Корея
Bahasa Banjar: Koréa
বাংলা: কোরিয়া
བོད་ཡིག: ཀོ་རི་ཡ།
brezhoneg: Korea
bosanski: Koreja
буряад: Солонгос
català: Corea
Chavacano de Zamboanga: Corea
Mìng-dĕ̤ng-ngṳ̄: Dièu-siēng
کوردی: کۆریا
qırımtatarca: Koreya
čeština: Korea
kaszëbsczi: Kòreja
Cymraeg: Corea
dansk: Korea
Deutsch: Korea
English: Korea
Esperanto: Koreio
español: Corea
eesti: Korea
euskara: Korea
فارسی: کره (کشور)
Võro: Korea
føroyskt: Korea
français: Corée
Gaeilge: An Chóiré
Gàidhlig: Coirea
galego: Corea
Avañe'ẽ: Koréa
客家語/Hak-kâ-ngî: Chêu-sién
עברית: קוריאה
हिन्दी: कोरिया
hrvatski: Koreja
հայերեն: Կորեա
Bahasa Indonesia: Korea
Ido: Korea
italiano: Corea
日本語: 朝鮮
la .lojban.: dcosyn/xanguk
Basa Jawa: Koréa
ქართული: კორეა
Taqbaylit: Kurya
қазақша: Корея
ಕನ್ನಡ: ಕೊರಿಯ
한국어: 한국
къарачай-малкъар: Корея
kernowek: Korea
Кыргызча: Корея
Latina: Corea
Lingua Franca Nova: Corea
Limburgs: Korea
lumbaart: Corea
lietuvių: Korėja
latviešu: Koreja
македонски: Кореја
മലയാളം: കൊറിയ
मराठी: कोरिया
Bahasa Melayu: Korea
မြန်မာဘာသာ: ကိုရီးယားနိုင်ငံ
Plattdüütsch: Korea
Nedersaksies: Korea
नेपाली: कोरिया
Nederlands: Korea
norsk nynorsk: Korea
norsk: Korea
occitan: Corèa
Ирон: Корей
Pangasinan: Korea
पालि: कोरिया
polski: Korea
português: Coreia
Runa Simi: Kuriya
rumantsch: Corea
română: Coreea
tarandíne: Coree
русский: Корея
संस्कृतम्: कोरिया
sardu: Corèa
sicilianu: Corea
Scots: Korea
srpskohrvatski / српскохрватски: Koreja
Simple English: Korea
slovenčina: Kórea
slovenščina: Koreja
Gagana Samoa: Kolea
Soomaaliga: Kuuriya
српски / srpski: Кореја
svenska: Korea
Kiswahili: Rasi ya Korea
தமிழ்: கொரியா
Tagalog: Korea
Tok Pisin: Koria
Türkçe: Kore
ئۇيغۇرچە / Uyghurche: چاۋشىيەن يېرىم ئارىلى
українська: Корея
اردو: کوریا
oʻzbekcha/ўзбекча: Koreya
Tiếng Việt: Triều Tiên
Winaray: Korea
მარგალური: კორეა
ייִדיש: קארעע
Yorùbá: Korea
Bân-lâm-gú: Tiâu-sián
粵語: 朝鮮