Kalénder Islam

Kalénder  ]
Kagunaan Umum
Islam · Gregorian · Thai: Bulan – Panonpoé . Tanggal minggu ISO · Astro · Julian
Tipe Kalénder
Lunisolar · Solar · Lunar
Kagunaan Lianna
Arménia · Bahá'í · Bengali · Berber · Buda · Koptik · Étiopia · Jérmanik · Yahudi · Hindu · India · Iran · Irlandia · Jepang · Jawa · Malayalam · Maya · Nanakshahi · Nepal · Nepal Sambat · Tamil · Tibet · Zoroaster
Julian asli · Runik

Kalénder Islam atawa kalénder Muslim ( Basa Arab: التقويم الهجري; at-taqwīm al-hijrī; Basa Persia: تقویم هجري قمری ‎ taqwīm-e hejri-ye qamari katelah ogé kalender Hijriah) nyaéta kalénder nu dipaké keur nanggalan kajadian-kajadian di nagara-nagara nu dominan Muslim, sarta dipaké ku Muslim di mana waé keur nangtukeun wanci nu mustari keur ngaria-ria poé sucina Islam. Kalender Islam mangrupa kalender bulan nu miboga 12 bulan lunar, dina sataunna aya 354 poe. ku sabab taun bulan ieu 11 poé leuwih pondok ti batan taun panonpoe, sanajan poé sucina Islam dirayakeun dina tanggal nu ajeg dina kalender Islam, dina kalender Gregorian mah baris geseh 11 poé miheulaan saban taunna. Taun Islam katelah ogé taun Hijrah alatan taun munggarannana nyaéta taun kajadian Hijrah; Nabi Muhammad emigrasi ti Mekah ka Madinah. Ku kituna taun-taun lianna ditangtukeun maké H, (Basa Inggis H jeung AH, AH mah sarua jeung Basa Laten anno Hegirae (dina taun Hijrah). [1]

Taun Islam kiwari 1428 H.

Bulan

Kalénder Islam

  1. Muharom
  2. Safar
  3. Rabi'ul-awal
  4. Rabi'ul-ahir
  5. Jumadil-awal
  6. Jumadil-ahir
  7. Rajab
  8. Sa'ban
  9. Romadon
  10. Sawal
  11. Dzulkaédah
  12. Dzulhijjah


Bulan Islam dingaranan kawas kieu: [2]

  1. Muharram محرّم (panjangna: Muarram ul aram)
  2. Safar صفر (panjangna: afar ul Muzaffar)
  3. Rabi'ul-awal atawa Mulud (Rabī' I) ربيع الأول
  4. Rabi'ul-ahir atawa Sawal Mulud (atawa Rabī' al Thānī, atawa Rabī' al-Akhir) (Rabī' II) ربيع الآخر أو ربيع الثاني
  5. Jumadil-awal (Jumādā I) جمادى الأول
  6. Jumadil-ahir (atawa Jumādā al-tsani) (Jumādā II) جمادى الآخر أو جمادى الثاني
  7. Rajab رجب (panjangna: Rajab al Murajab)
  8. Sa'ban atawa Rowah شعبان (panjangna: Sa'bān ul Moazam)
  9. Romadon atawa bulan Puasa رمضان (atawa Ramzān, panjangna: Ramaān ul Mubarak)
  10. Sawal شوّال (panjangna: Shawwal ul Mukarram)
  11. Dzlkaédah atawa Hapit ذو القعدة
  12. Dzulhijjah atawa Rayagung ذو الحجة

Tina sakabéh bulan, Romadon mangrupa bulan pangutamana, bulan keur puasa tina dahar, nginum, sapatemon jeung ngajaga hate tina sagala panyakit.

Other Languages
العربية: تقويم هجري
azərbaycanca: Hicri təqvim
беларуская (тарашкевіца)‎: Мусульманскі каляндар
Esperanto: Islama kalendaro
हिन्दी: हिजरी
interlingua: Calendario islamic
Bahasa Indonesia: Kalender Hijriyah
日本語: ヒジュラ暦
한국어: 이슬람력
कॉशुर / کٲشُر: اِسلامی تَقويٖم
македонски: Исламски календар
Bahasa Melayu: Takwim Hijrah
norsk nynorsk: Muslimsk tidsrekning
srpskohrvatski / српскохрватски: Islamski kalendar
Simple English: Islamic calendar
slovenčina: Islamský kalendár
slovenščina: Islamski koledar
српски / srpski: Исламски календар
Türkçe: Hicrî takvim
татарча/tatarça: Һиҗри тәкъвим
ئۇيغۇرچە / Uyghurche: ھىجرىيە تەقۋىمى
oʻzbekcha/ўзбекча: Islomiy taqvim
Tiếng Việt: Lịch Hồi giáo
吴语: 伊斯兰历
中文: 伊斯兰历
Bân-lâm-gú: Islam Le̍k-hoat
粵語: 回曆