Kaléci

Kelereng buatan tangan dari Afrika Barat.

Kaléci nyaéta bola leutik anu dijieuna tina taneuh liat, marmer atawa kaca anu sok jadi kaulinan barudak.[1] Ukuran kaléci loba rupana, ilaharna ½ inci (1.25 cm).[1] Sakapeung mah kaléci téh sok di koleksi, pikeun ''nostalgia'' atawa warnana nu estetik.[1]

Sajarah

Taun 3000 SM, kaléci dijieun tina batu atawa taneuh lia.[2] Kaléci nu pangheulana nu di koleksi ku The British Museum di London nu ayana ti taun 2000-1700 SM.[2] Kaléci éta kapanggih dina di Karéta dina situs Minoan of Petsofa.[2] Dina masa Romawi, kaulinan ieu geus sumebar, nepi ka jadi salah sahiji bagian tina festival Saturnalia, anu diayakeun nalika nyanghareupan Natal.[2] Nalika éta osok pahili-hili kantong anu jerona téh aya kaléci anu miboga ajén yén kaléci jadi tandana sosobatan.[2] Abad kA-12, di Perancis, Kaléci disebut bille, artina bola leutik, di Walanda di sebut knikkers.[2] Di Inggris aya istilah marbles pikeun nyebut kaléci. Marbles mah kaléci anu dijieuna tina marmer anu asalna ti Jérman.[2] Tapi saméméhna barudak di Inggris nyebutna bowls atawa knikkers.[2] Téknologi nyieuna kaléci kaca kapanggihna taun 1864 di Jérman.[2] Kaléci anu aslna ngan sawarna, jadi ngeuyeuban warnana mirip permén.[2] Téknologi ieu sumebar ka Eropa jeung Amérika.[2] Kaléci dipikawanohna di Inggris jeung nagara Eropa ti abad ka-16 nepi ka 19.[2] Sanggeus kitu tuluy sumebar ka Amérika.[2]

Other Languages
asturianu: Banzón
български: Игра на топчета
Bahasa Banjar: Kalékér
brezhoneg: Kanetenn
کوردی: کەللا
čeština: Kuličky
Deutsch: Murmelspiel
emiliàn e rumagnòl: Śōg dal bucìni
English: Marble (toy)
Esperanto: Rulglobeto
español: Canica
euskara: Puxtarri
فارسی: تیله
français: Jeu de bille
עברית: גולות
Bahasa Indonesia: Kelereng
italiano: Biglia
日本語: ビー玉
Basa Jawa: Nèker
한국어: 구슬
kurdî: Xar
Lëtzebuergesch: Jickespill
Limburgs: Meisje
മലയാളം: ഗോലി
Bahasa Melayu: Guli
Nederlands: Knikker (spel)
norsk: Klinkekule
polski: Marmurki
português: Berlinde
srpskohrvatski / српскохрватски: Kliker
සිංහල: ටීක් බෝල
Simple English: Marbles (game)
slovenščina: Frnikola
српски / srpski: Kliker
svenska: Spelkula
தமிழ்: கோலி
Türkçe: Misket
українська: Марбл (іграшка)
Tiếng Việt: Đánh bi
Winaray: Holen
Zeêuws: Murpel
中文: 彈珠
粵語: 波子