Kaca eunteung

Kaca Eunteung

Kaca eunteung nyaéta geblégan kaca nu sabeulahna diulasan sabangsa cét pikeun ngeunteung, sok disebut ogé eunteung.[1] Nangtung hareupeun eunteung bisa nyaho kana rupa sorangan.[1][2]

Salila rébuan taun, kaca-kaca anu dipaké ku manusa dijieun tina logam anu geus digosok kuningan, parunggu, pérak, atawa emas.[3] Kira-kira dina taun 1300, para pengrajin di Venice manggihan hiji cara pikeun nyieun eunteung-eunteung ku kaca ku cara ngabeuleum lapisan cai raksa sarta timah.[3] Kalayan pohara gancang, eunteung-eunteung ti kaca ieu ngagantikeun eunteung-eunteung tina logam.[3] Tapi eunteung-eunteung kaca ieu téh jauh ti sampurna.[3] Dina taun 1691, di Perancis kapanggih hiji cara pikeun nyieun kaca lempengan.[3] Alatan kaca lempengan leuwih beurat sarta cemerlang, kaca éta jauh leuwih luyu pikeun eunteung-eunteung tinimbang kaca-kaca biasa.[3]

Kamajuan saterusna nyaéta dipakéna lapisan pérak ipis dina bagian tukang eunteung sarta lain tina campuran timah cai raksa.[3] Lain ukur ngan uap cai raksa anu picilakaeun pikeun para pagawé, tapi lapisan pérak anu anyar éta ogé mantulkeun leuwih loba sinar-sinar lampu sarta leuwih alus pikeun dipaké minangka eunteung.[3] Ieu ogé ngarah kana beuki gancangna prosés pembuatan sarta nyieun eunteung leuwih murah.[3]

Mangsa kiwari, kaca lempengan anu kandelna saparapat inci dipaké pikeun nyieun eunteung-eunteung kelas hiji.[3] Kaca dipotong nurutkeun ukuran anu dipikahayang kalayan ngagunakeun pemotong inten.[3] Di "pabrik pengasahan", tungtung-tungtung kaca dikokolakeun ku keusik sarta cai.[3] Saterusna, dilicinkeun jeung batu keusik lemes sarta digosok kana lawon-lawon panggosok anu dilapis ku pulas.[3]


  • rujukan

Rujukan

  1. a b Danadibrata,R.A.2006.Kamus Basa Sunda.Bandung:Kiblat Buku Utama
  2. Jonathan, Rigg (1862). A Dictionary of the Sunda Language of Java. Universitas Harvard: Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen. 
  3. a b c d e f g h i j k l m (id) Leokum, Arkady(1997) Aku Ingin Tahu Jilid 1 Jakarta:Quality Press


Nulis.jpg



Other Languages
العربية: مرآة
ܐܪܡܝܐ: ܡܚܙܝܬܐ
asturianu: Espeyu
azərbaycanca: Güzgü
تۆرکجه: گؤزگو
žemaitėška: Zelkorios
беларуская: Люстра
беларуская (тарашкевіца)‎: Люстра
български: Огледало
Bahasa Banjar: Caramin
বাংলা: দর্পণ
brezhoneg: Melezour
bosanski: Ogledalo
català: Mirall
Mìng-dĕ̤ng-ngṳ̄: Giáng
ᏣᎳᎩ: ᏓᏎᏘ
کوردی: ئاوێنە
čeština: Zrcadlo
Чӑвашла: Тĕкĕр
Cymraeg: Drych
dansk: Spejl
Deutsch: Spiegel
Ελληνικά: Κάτοπτρο
English: Mirror
Esperanto: Spegulo
español: Espejo
eesti: Peegel
euskara: Ispilu
فارسی: آینه
suomi: Peili
Võro: Piigli
français: Miroir
Gaeilge: Scáthán
galego: Espello
Avañe'ẽ: Ñeangecha
עברית: מראה
हिन्दी: दर्पण
hrvatski: Zrcalo
Kreyòl ayisyen: Glas (pou gade)
magyar: Tükör
հայերեն: Հայելի
Bahasa Indonesia: Cermin
Ilokano: Sarming
Ido: Spegulo
italiano: Specchio
日本語:
Basa Jawa: Pengilon
ქართული: სარკე
қазақша: Айна
ಕನ್ನಡ: ಕನ್ನಡಿ
한국어: 거울
kurdî: Awêne
Latina: Speculum
Limburgs: Spegel
lumbaart: Spegg
lietuvių: Veidrodis
latviešu: Spogulis
македонски: Огледало
മലയാളം: കണ്ണാടി
मराठी: आरसा
Bahasa Melayu: Cermin
Mirandés: Speilho
မြန်မာဘာသာ: ကြည့်မှန်
эрзянь: Чавачамо
Nāhuatl: Tezcatl
Nedersaksies: Spegel
नेपाली: ऐना
नेपाल भाषा: न्हाय्‌कं
Nederlands: Spiegel (optica)
norsk nynorsk: Spegel
norsk: Speil
Nouormand: Mireus
occitan: Miralh
ਪੰਜਾਬੀ: ਸ਼ੀਸ਼ਾ
Deitsch: Schpiggel
polski: Lustro
پښتو: هينداره
português: Espelho
Runa Simi: Rirpu
română: Oglindă
русский: Зеркало
русиньскый: Зеркало
sicilianu: Specchiu
سنڌي: آرسي
srpskohrvatski / српскохрватски: Ogledalo
සිංහල: දර්පණ
Simple English: Mirror
slovenčina: Zrkadlo
slovenščina: Zrcalo
српски / srpski: Ogledalo
svenska: Spegel
తెలుగు: దర్పణం
тоҷикӣ: Оина
Türkçe: Ayna
українська: Дзеркало
اردو: آئینہ
oʻzbekcha/ўзбекча: Koʻzgu
vepsän kel’: Zerkol
Tiếng Việt: Gương
Winaray: Espiho
吴语: 平面镜
ייִדיש: שפיגל
中文:
Bân-lâm-gú: Kiàⁿ
粵語: