Jam témbok

Jam Témbok
Jam munara Berenguela di Spanyol

Jam témbok nyaéta jam loncéng nu dipasang dina témbok. [1] Dina sajarahna jam témbok boga peran penting pisan di imah. [2]Jam témbok geus aya salila ratusan taun, mimitina dumasar kalangkang cahaya panon poé. [2] Tuluy mekar ti alam ka analog, mékanik nu ukuranna gedé pisan jeung mahal. [2] Biasana digunakeun di tempat umum saperti geréja jeung wangunan publik lianna. [2] Jam témbok nu di jero rohangan mimiti aya di imah-imah di Inggris kira-kira taun 1600-an. [2] Dijieun tina bahan kuningan nu digantung dina témbok ku bantuan tali jeung ranté. [2] Ngan para raja jeung ratu nu bisa mayar mahal hiji kaméwahan miboga jam témbok di imah-imah manéhna jeung istana. [2] Saurang pangrajin merlukeun waktu mangbulan-bulan keur nyieun hiji jam témbok. [2]

Inggris nu mimiti ngarobah jam témbok kuningan tradisional jadi jam témbok modérn nu akurat pisan jeung ngirut ku gaya jeung deseinna nu dijieun tina kai nu dicét. [2] Jam témbok lain ngan digunakeun keur nandaan waktu, tapi ogé digunakeun keur ngingetan kajadian kaagamaan, budaya jeung olahraga. [2] Ku lantaran produksi massal jeung bahan nu dijieun tina plastik, jam témbok jadi murah pisan jeung bisa kabeuli ku sakabéh jalma. [2]

  • referensi

Referensi

  1. Pengertian Jam Dinding diakses tanggal 09 November 2011
  2. a b c d e f g h i j k Sejarah Jam Dinding diakses tanggal 09 November 2011


Nulis.jpg
Other Languages
адыгабзэ: Сыхьат
Alemannisch: Uhr
aragonés: Reloch
العربية: ساعة (آلة)
asturianu: Reló
azərbaycanca: Saat
تۆرکجه: ساعات
башҡортса: Сәғәт
Boarisch: Uah
žemaitėška: Dzieguorios
беларуская: Гадзіннік
беларуская (тарашкевіца)‎: Гадзіньнік
български: Часовник
বাংলা: ঘড়ি
brezhoneg: Ur
català: Rellotge
Mìng-dĕ̤ng-ngṳ̄: Cṳ̆ng
کوردی: کاتژمێر
čeština: Hodiny
kaszëbsczi: Zédżer
Чӑвашла: Сехет (хатĕр)
Cymraeg: Cloc
dansk: Ur
Deutsch: Uhr
Ελληνικά: Ρολόι
emiliàn e rumagnòl: Arlói
English: Clock
Esperanto: Horloĝo
español: Reloj
eesti: Kell
euskara: Erloju
فارسی: ساعت
suomi: Kello
Võro: Kell
Gaeilge: Clog
贛語:
galego: Reloxo
עברית: שעון
Հայերեն: Ժամացույց
interlingua: Horologio
Bahasa Indonesia: Jam (alat)
Interlingue: Horloge
Ilokano: Pagorasan
íslenska: Klukka
italiano: Orologio
日本語: 時計
Patois: Klak
ქართული: საათი
қазақша: Сағат
ಕನ್ನಡ: ಗಡಿಯಾರ
한국어: 시계
Кыргызча: Саат
Latina: Horologium
Lëtzebuergesch: Auer
ລາວ: ໂມງ
lietuvių: Laikrodis
latviešu: Pulkstenis
македонски: Часовник
മലയാളം: ഘടികാരം
मराठी: घड्याळ
Bahasa Melayu: Jam (alat)
Mirandés: Reloijo
မြန်မာဘာသာ: နာရီ
Plattdüütsch: Klock (Tiet)
नेपाल भाषा: ईलचं
Nederlands: Klok (tijd)
norsk nynorsk: Klokke
occitan: Relòtge
ਪੰਜਾਬੀ: ਘੜੀ
polski: Zegar
پنجابی: گھڑی
پښتو: گړيال
português: Relógio
Runa Simi: Pacha tupuq
română: Ceas
русский: Часы
sicilianu: Rulòggiu
Scots: Knock
srpskohrvatski / српскохрватски: Sat (predmet)
Simple English: Clock
slovenčina: Hodiny
slovenščina: Ura (naprava)
Soomaaliga: Goorsheegto
shqip: Ora
српски / srpski: Часовник
svenska: Ur
Kiswahili: Saa (ala)
தமிழ்: கடிகாரம்
తెలుగు: క్లాక్
Türkçe: Saat
татарча/tatarça: Сәгать (корал)
українська: Годинник
اردو: گھنٹا
oʻzbekcha/ўзбекча: Soat (asbob)
vèneto: Rolojo
vepsän kel’: Časud
Tiếng Việt: Đồng hồ
Winaray: Relo
ייִדיש: זייגער
中文: 時鐘
粵語:
isiZulu: Iwashi