Invertebrata

Salasahiji sato invertebrata

Invertebrata nyaéta sato nu teu miboga tulang tonggong atawa kolom vertebral.[1] Lolobana sato nu aya mangrupa invertebrata.[rujukan?] Istilah invertebrata nyaéta hiji wangun awal vertebrae diturunkeun tina kecap Latén.[1] Vertebrae umumna ngandung harti kana sendi, harti hususna nyaéta 'sendi tulang belakang vertebrata'.[1] Ieu kecap ditambahan ku awalan "in-" hartina euweuh atawa henteu, anu hartina 'maranéhna anu lain veterbrae'.[1] Invertebrata nyaéta grup paling rupa-rupa nu mibanda kira-kira 12 juta spésiés hirup.[1] Éta sato mangrupa sato nu getihna tiis; suhu awakna gumantung kana suhu atmosfir.[1]

Klasifikasi

Filum Protozoa,

Filum protozoa nyaéta sato nu boga hiji sél nu hirup dina cai.[2] Wangun awak protozoa leutik pisan antara 10-50 µm, tapi aya ogé nu mibanda wangun awak nepi ka 1mm.[2] Sumber dahareun protozoa nyaéta sato jeung tutuwuhan.[2] Dumasar kana alat gerakna, Protozoa dibagi jadi opat kelas nyaéta:

  1. Kelas Rhizopoda (suku semu);
  2. flagellatae (bulu pecut);
  3. kelas Cilliata (Rambut getar);
  4. kelas Sporozoa (miboga spora).[2]

Filum Porifera atawa sato Berpori,

Filum Prifera nyaéta sato cai anu hirup di laut jeung wangun awak kawas tutuwuhan atawa pipah berpori nu napel kana dasar laut sarta bisa bébas pindah tempat.[2] Sumber pangan porifera nyaéta baktéri jeung plankton.[2] Filum Porifera dibagi kana tilu golongan, nyaéta Kelas Corcorea, kelas Hexactinelida jeung Kelas Demospangia.[2]

Filum Cnidaria

Filum Cnidaria nyaéta sato nu boga sél panyeureud nu disebut knidosit nu dipaké pikeun néwak mangsa jeung ngabéla diri.[2] Cnidarians dibagi kana 4 golongan: Anthozoa (anemones laut, corals, pens laut), Scyphozoa (ubur-ubur), Cubozoa (ubur-ubur pasagi) jeung Hydrozoa.[rujukan?] Filum Cnidari lolobana kapanggih di lingkungan laut.[2]

Filum Ctenophora

Filum ctenophora nyaéta sato nu mibanda liang-liang leutik atawa pori dina ampir sakabéh awakna.[2] Pori éta bisa ngaluarkeun racun anu dipaké pikeun ngalumpuhkeun mangsa atawa musuhna.[2] Sanajan bentukna kawas ubur-ubur, tapi Filum Coelenterata teu boga sél panyengat (knidosit) saperti dina filum Cnidaria.[2] Filum Ctenophora kadang dikatégorikeun minangka Coelenterata sabab mangrupa sato berongga nu disebut Coelenteron.[2]

Filum Platyhelminthes atawa Cacing Pipih

Filum platyhelminthes nyaéta sato kawas cacing nu boga awak datar jeung teu bubukuan.[2] Flatworm Ieu umumna hirup di walungan, laut, situ atawa salaku parasit di awak organisme séjén. Aya tilu kelas di Platyhelminthes Filum nyaéta Turbellaria (cacing buluan shakes), trematodes (flukes Sip) jeung Cestoda (tapeworms).[2]

Filum Nematodes (cacing Gilik)

Filum nematodes nyaéta nu gilik cacing ngawangun.[2] Boh tungtung nu Nematodes Filum awak ngawangun bari tengah tapered jeung rounded.[2] Conto cacing Gilik saperti kawas hookworm, askaris jeung filaria cacing.[2]

Other Languages
Afrikaans: Ongewerweldes
العربية: لافقاريات
asturianu: Invertebráu
azərbaycanca: Onurğasızlar
беларуская: Беспазваночныя
български: Безгръбначни
brezhoneg: Divellkeineg
bosanski: Beskičmenjaci
català: Invertebrat
čeština: Bezobratlí
Cymraeg: Infertebrat
Deutsch: Wirbellose
Ελληνικά: Ασπόνδυλο
English: Invertebrate
Esperanto: Senvertebruloj
español: Invertebrado
eesti: Selgrootud
euskara: Ornogabe
français: Invertébré
galego: Invertebrado
Kreyòl ayisyen: Envètebre
interlingua: Invertebrato
Bahasa Indonesia: Avertebrata
íslenska: Hryggleysingjar
italiano: Invertebrata
日本語: 無脊椎動物
Basa Jawa: Avertebrata
ಕನ್ನಡ: ಅಕಶೇರುಕ
한국어: 무척추동물
kernowek: Divellkeynek
Кыргызча: Омурткасыздар
Latina: Invertebrata
lietuvių: Bestuburiai
македонски: Без’рбетници
മലയാളം: അകശേരുകികൾ
Bahasa Melayu: Invertebrata
Plattdüütsch: Warvellose Deerter
Nederlands: Ongewervelden
norsk nynorsk: Virvellause dyr
occitan: Invertebrata
ਪੰਜਾਬੀ: ਕੰਗਰੋੜਹੀਣ
polski: Bezkręgowce
پنجابی: انکنگریڑے
português: Invertebrados
română: Nevertebrate
संस्कृतम्: अकशेरुकाः
srpskohrvatski / српскохрватски: Beskralježnjaci
Simple English: Invertebrate
slovenčina: Bezstavovce
slovenščina: Nevretenčarji
српски / srpski: Бескичмењаци
తెలుగు: అకశేరుకాలు
тоҷикӣ: Бемуҳраҳо
Tagalog: Imbertebrado
Türkçe: Omurgasızlar
українська: Безхребетні
oʻzbekcha/ўзбекча: Umurtqasizlar
Winaray: Inbertebrado