Insulin

Insulin
Insulincrystals.jpg

Kristal insulin

Ngaran séjén:insulin
Genetic data
Locus:p15.5
Kode gén:Kode INS
Tipe gén:Pangkodean protéin
Struktur/Fungsi Protéin
Beurat molékulér:11982 (Da)
Struktur:Solution Structure of Human pro-Insulin Polypeptide
Tipe protéin:kulawarga insulin
Fungsi:pangaturan glukosa
Domain:INS domain
Motif:SP motif
Lianna
Éksprési taksa:Homo sapiens; homologs: dina taksa metazoan ti invertebrata nepikeun ka mamalia
Tipe sél:pangkréas: sél béta tina Islets of Langerhans
Lokalisasi subsélulér:cairan ékstrasélulér
Modifikasi kovalén:glycation, proteolytic cleavage
Jalur:KEGG); KEGG); KEGG); Regulation of actin KEGG)
Data réséptor/ligand
Antagonis:glucagon, steroids, kalolobaan hormon stress
Data médis/biotéhnologis
Panyakit:Familial hyperproinsulinemia, Diabetes mellitus
Farmasi:Humulin, Humalog (Eli Lilly) jeung Novolin, Levemir (Novo Nordisk), insulin glargine Aventus, jsb
Tumbu database
Codes:Citakan:EntrezGene; 176730; Citakan:UniProt; Citakan:RefSeq

Insulin (tina basa Latin insula, "pulo", sabab dihasilkeun dina Pulo Langerhans, pangkréas) mangrupa hormon polipéptida nu ngatur métabolisme karbohidrat. Lian ti pancénna salaku éféktor utama homéostasis karbohidrat, insulin ogé mangaruhan métabolisme lemak: bisa ngarobah kamampuh ati pikeun ngaleupaskeun simpenan lemak. Kadar insulin boga pangaruh gedé pisan pikeun sakabéh awak.

Insulin dipaké sacara médis pikeun natambaan sababaraha bentuk diabetes mellitus. Pasén diabetes mellitus tipe 1 gumantung pisan ka insulin ti luar (biasana disuntikkeun subkutan) sabab awakna sorangan teu bisa ngahasilkeun hormon ieu; kitu ogé pasén diabetes mellitus tipe 2 nu produksi insulinna teu cukup atawa résistén insulin, perlu asupna insulin pikeun ngatur kadar glukosa getihna.

Ukuran insulin téh 5,808 kDa, kalawan rumus émpiris C257 H383 N65 O77 S6. Mun dibandingkeun antarspésiés sato, strukturna béda-béda saeutik. Kakuatanana dina ngatur métabolisme karbohidrat ogé teu sarua. Nu paling mirip jeung insulin manusa téh nyaéta insulin babi.

  • tumbu kaluar

Tumbu kaluar

Hormon jeung kelenjar éndokrin -

Hipotalamus: GnRH - TRH - CRH - GHRH - somatostatin - dopamin | Posterior pituitary: vasoprésin - oksitosin | Anterior pituitary: GH - ACTH - TSH - LH - FSH - prolaktin - MSH - éndorfin - lipotropin

Tiroid: - kalsitonin | Paratiroid: PTH | Adrenal medulla: épinéfrin - norépinéfrin | Adrenal cortex: aldostéron - kortisol - DHEA | Pangkréas: insulin - somatostatin | Ovarium: éstradiol - progéstéron - inhibin - aktivin | Téstis: téstostéron - AMH - inhibin | kelenjar pineal: mélatonin | Ginjal: rénin - EPO - kalsitriol - prostaglandin | Atrium jantung: ANP

Beuteung: gastrin | Duodenum: CCK - GIP - sékrétin - motilin - VIP | Ileum: éntéroglukagon | Ati: IGF-1

Bali: hCG - HPL - éstrogén - progéstéron

Jaringan adiposa: léptin, adiponéktin

Turunan targét NGF, BDNF, NT-3

Nulis.jpg
Other Languages
Afrikaans: Insulien
العربية: إنسولين
অসমীয়া: ইনছুলিন
asturianu: Insulina
azərbaycanca: İnsulin
Boarisch: Insulin
беларуская: Інсулін
беларуская (тарашкевіца)‎: Інсулін
български: Инсулин
বাংলা: ইনসুলিন
bosanski: Inzulin
català: Insulina
کوردی: ئەنسۆلین
čeština: Inzulin
Cymraeg: INS
dansk: Insulin
Deutsch: Insulin
ދިވެހިބަސް: އިންސިޔުލިން
Ελληνικά: Ινσουλίνη
English: Insulin
Esperanto: Insulino
español: Insulina
eesti: Insuliin
euskara: Intsulina
فارسی: انسولین
suomi: Insuliini
français: Insuline
Gaeilge: Inslin
galego: Insulina
עברית: אינסולין
हिन्दी: इन्सुलिन
hrvatski: Inzulin
magyar: Inzulin
Հայերեն: Ինսուլին
interlingua: Insulina
Bahasa Indonesia: Insulin
íslenska: Insúlín
italiano: Insulina
日本語: インスリン
Basa Jawa: Insulin
қазақша: Инсулин
한국어: 인슐린
kurdî: Însulîn
Кыргызча: Инсулин
Latina: Insulinum
lietuvių: Insulinas
latviešu: Insulīns
македонски: Инсулин
മലയാളം: ഇൻസുലിൻ
Bahasa Melayu: Insulin
မြန်မာဘာသာ: အင်ဆူလင်
Nederlands: Insuline
norsk nynorsk: Insulin
norsk: Insulin
occitan: Insulina
ਪੰਜਾਬੀ: ਇੰਸੂਲਿਨ
Kapampangan: Insulin
polski: Insulina
پنجابی: انسولین
پښتو: انسولين
português: Insulina
română: Insulină
русский: Инсулин
Scots: Insulin
srpskohrvatski / српскохрватски: Inzulin
Simple English: Insulin
slovenčina: Inzulín
slovenščina: Insulin
shqip: Insulina
српски / srpski: Инсулин
svenska: Insulin
Türkçe: İnsülin
українська: Інсулін
اردو: انسولین
oʻzbekcha/ўзбекча: Insulin
Tiếng Việt: Insulin
Winaray: Insulin
ייִדיש: אינסולין
中文: 胰岛素
粵語: 胰島素