Hiragana

Hiragana
Tipeu:Syllabary
Basa:Basa Jepang
Mangsa:~800 A.D. to the present
Sistim Tulis indung:Kana
Sistim tulis sawargi:Katakana, Hentaigana
Japanese Hiragana kyokashotai NE.png

Hiragana (平仮名?) nyaéta suku kata dina Basa Jepang, salah sahiji tina opat sistim nulis Basa Jepang, nyaéta katakana, kanji jeung rōmaji (atawa huruf Latin). Boh hiragana jeung katakana duanana maké sistim kana, nu mana unggal syumbol ngagambarkeun hiji mora. Unggal kana hurup hirup (saperti a あ); konsonan dituturkeun ku hurup hirup (saperti ka か); atawa n ん, nasal sonorant nu gumantung kana konteksna saperti m, n, atawa ng dina basa Inggris (IPA ŋ), atawa saperti nasal vowel dina Basa Perancis.

Hiragana dipaké keur kecap nu euweuh huruf kanji-na, kaasup partikel saperti kara から "ti," jeung ahiran saperti ~san さん "Bapa, Ibu, Akang, Teteh" Hiragana ogé dipaké keur kecap nu kanji-na teu dipikanyaho kunu nulis, ogé kunu maca, atawa bentuk formal keur kaperluan tulisan. Infleksi kecap pagawean jeung kecap sipat, upama dina conto tabemashita (食べました ate?), BE MA SHI TA ditulis dina hiragana. Dina sababaraha kasus, bagéan akar ieu ogé ditulis dina hiragana. Hiragana ogé dipke keur kaperluan cara maca kanji disebutna furigana. Artikel sistim nulis Basa Jepang ngajelaskeun leuwih jéntré kumaha sistim nulis ieu dipaké.

Aya dua sistim utama keur susunan hiragana, susunan heubeul iroha, sarta susunan nu leuwih anyar gojūon.

Other Languages
Acèh: Hiragana
Afrikaans: Hiragana
العربية: هيراغانا
asturianu: Hiragana
azərbaycanca: Hiraqana
Bikol Central: Hiragana
беларуская: Хірагана
български: Хирагана
Bahasa Banjar: Hiragana
বাংলা: হিরাগানা
brezhoneg: Hiragana
català: Hiragana
کوردی: ھیراگانا
čeština: Hiragana
Cymraeg: Hiragana
dansk: Hiragana
Deutsch: Hiragana
Ελληνικά: Χιραγκάνα
English: Hiragana
Esperanto: Rondaj kanaoj
español: Hiragana
eesti: Hiragana
euskara: Hiragana
فارسی: هیراگانا
suomi: Hiragana
français: Hiragana
galego: Hiragana
Gaelg: Hiragana
עברית: היראגאנה
हिन्दी: हिरागाना
hrvatski: Hiragana
magyar: Hiragana
Հայերեն: Հիրագանա
Bahasa Indonesia: Hiragana
íslenska: Hiragana
italiano: Hiragana
日本語: 平仮名
ქართული: ჰირაგანა
한국어: 히라가나
Lëtzebuergesch: Hiragana
Lingua Franca Nova: Hiragana
lietuvių: Hiragana
latviešu: Hiragana
Malagasy: Hiragana
македонски: Хирагана
монгол: Хирагана
Bahasa Melayu: Hiragana
မြန်မာဘာသာ: ဟိရဂန
Nāhuatl: Hiragana
Nederlands: Hiragana
norsk nynorsk: Hiragana
norsk: Hiragana
occitan: Hiragana
ਪੰਜਾਬੀ: ਹੀਰਾਗਾਨਾ
polski: Hiragana
português: Hiragana
română: Hiragana
русский: Хирагана
Scots: Hiragana
davvisámegiella: Hiragana
Simple English: Hiragana
slovenčina: Hiragana
slovenščina: Hiragana
српски / srpski: Хирагана
Tagalog: Hiragana
Türkçe: Hiragana
українська: Хіраґана
Tiếng Việt: Hiragana
Winaray: Hiragana
中文: 平假名
文言: 平假名
粵語: 平假名