Gelombang sinus

Gambar fungsi sinus jeung fungsi kosinus nu mangrupakeun sinusoida-sinusoida beda fase.

Gelombang sinus atawa sinusoida mangrupa hiji fungsi anu mindeng kapanggih dina matematika, fisika, pamrosésan sinyal, audisi, téknik listrik, jeung loba widang liana deui. Wangunan paling dasarna nyaéta:

anu ngagambarkeun fungsi tina waktu (t) anu nyarupaan gelombang di mana:

  • panyimpangan pangluhurna ti puseur osilasi  = A (aka amplitudo)
  • frékuénsi sudut (radians per detik)
  • fase = θ
    • Lamun fase henteu-enol, sakabéh wangunan gelombang katempo digésér waktuna saloba θ/ω detik. Harga negatif ngagambarkeun gelombang nu tinggaleun, sarta harga positif ngagambarkeun "miheulaan".
Osilasi sistem pér-massa di sabudeureun titik imbangna ngarupakeun hiji gelombang sinus.
Gambaran dua diménsi tina osilasi sistem pér-massa.
Other Languages
العربية: منحنى الجيب
bosanski: Sinusoida
català: Sinusoide
Deutsch: Sinusoid
English: Sine wave
Esperanto: Sinusoido
español: Sinusoide
eesti: Sinusoid
euskara: Sinusoide
suomi: Siniaalto
հայերեն: Սինուսոիդ
Bahasa Indonesia: Gelombang sinus
日本語: 正弦波
лезги: Синусоида
македонски: Синусен бран
Bahasa Melayu: Gelombang sinus
Nederlands: Sinusoïde
norsk nynorsk: Sinuskurve
norsk: Sinuskurve
ਪੰਜਾਬੀ: ਸਾਈਨ ਵੇਵ
português: Senoide
română: Sinusoidă
русский: Синусоида
srpskohrvatski / српскохрватски: Sinusoida
Simple English: Sine wave
српски / srpski: Синусоида
svenska: Sinusvåg
Türkçe: Sinüs dalgası
українська: Синусоїда
اردو: جیب موج
Tiếng Việt: Sóng sin
Wolof: Duusub sin
中文: 正弦曲線