Gaya

Gaya mindeng digambarkeun salaku dorongan atawa tarikan. Dorongan atawa tarikan ieu bisa dibalukarkeun ku fénomena saperti gravitasi, magnétisme, atawa hal séjén anu ngabalukarkeun hiji obyék gerak tambah gancang atawa tambah laun.
Wiktionary logo
Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap

Dina fisika, gaya téh nyaéta tarikan atawa dorongan anu bisa ngabalukarkeun hiji obyék nu boga massa diakselérasi (gerak tambah gancang atawa tambah laun).[1] Gaya boga badag jeung arah tujuan, anu ngajadikeun gaya salaku kuantitas véktor. Nurutkeun Hukum gerak Newton kadua, hiji obyék kalayan massa nu tetep bakal diakselérasi (tambah gancang atawa tambah laun gerakna]] proporsional jeung gaya bérésih (néto) anu nimpah kana éta obyék sarta babanding tibalik jeung massana. Gaya anu nimpah kana obyék tilu diménsi bisa ogé ngabalukarkeun obyék kasebut muter atawa ngalaman deformasi, atawa ngahasilkeun parobahan tekenan. Kacondongan hiji gaya pikeun ngabalukarkeun puteran (akselerasi sudut) sabudeureun hiji sumbu disebut torsi. Deformasi jeung tekenan mangrupa hasil tina gaya-gaya strés dina jero hiji obyék.[2][3]

Panneau travaux.pngArtikel ieu keur dikeureuyeuh, ditarjamahkeun tina basa Inggris.
Bantosanna diantos kanggo .

Since antiquity, scientists have used the concept of force in the study of stationary and moving objects. These studies culminated with the descriptions made by the third century BC philosopher Archimedes of how simple machines functioned. The rules Archimedes determined for how forces interact in simple machines are still a part of physics.[4] éarlier descriptions of forces by Aristotle incorporated fundamental misunderstandings which would not be corrected until the seventeenth century by Isaac Newton.[3] Newtonian descriptions of forces remained unchanged for néarly three hundred yéars.

Current understanding of quantum mechanics and the standard model of particle physics associates forces with the fundamental interactions accompanying the emission or absorption of gauge bosons. Only four fundamental interactions are known: in order of decréasing strength, they are: strong, electromagnetic, weak, and gravitational.[2] High-energy particle physics observations made during the 1970s and 1980s confirmed that the wéak and electromagnetic forces are expressions of a unified electroweak interaction.[5] Einstein in his theory of general relativity explained that gravity is an attribute of the curvature of space-time.

Other Languages
Afrikaans: Krag
Alemannisch: Kraft
አማርኛ: ጉልበት
aragonés: Fuerza
العربية: قوة
অসমীয়া: বল
asturianu: Fuercia
تۆرکجه: گوج
башҡортса: Көс
Boarisch: Kroft
беларуская: Сіла
беларуская (тарашкевіца)‎: Сіла (фізычная велічыня)
български: Сила
বাংলা: বল
bosanski: Sila
буряад: Хүсэн
català: Força
čeština: Síla
Cymraeg: Grym
dansk: Kraft
Deutsch: Kraft
Ελληνικά: Δύναμη
English: Force
Esperanto: Forto
español: Fuerza
eesti: Jõud
euskara: Indar
estremeñu: Huerça
فارسی: نیرو
français: Force (physique)
Nordfriisk: Krääft (füsiik)
Gaeilge: Fórsa
贛語:
galego: Forza
ગુજરાતી: બળ
Gaelg: Forse
客家語/Hak-kâ-ngî: Li̍t
हिन्दी: बल (भौतिकी)
Fiji Hindi: Taagat
hrvatski: Sila
Kreyòl ayisyen: Fòs
magyar: Erő
հայերեն: Ուժ
interlingua: Fortia
Bahasa Indonesia: Gaya (fisika)
Ido: Forco
íslenska: Kraftur
italiano: Forza
日本語: 力 (物理学)
Patois: Fuos
ქართული: ძალა
Qaraqalpaqsha: Ku'sh
Kabɩyɛ: Ɖoŋ
қазақша: Күш
ភាសាខ្មែរ: កម្លាំង
ಕನ್ನಡ: ಬಲ
한국어: 힘 (물리)
kurdî: Hêz
Latina: Vis
Luganda: Force
Limburgs: Krach
lumbaart: Forza
lietuvių: Jėga
latviešu: Spēks
македонски: Сила
മലയാളം: ബലം
монгол: Хүч
मराठी: बल
Bahasa Melayu: Daya (fizik)
မြန်မာဘာသာ: အား
مازِرونی: نیرو
नेपाली: बल
नेपाल भाषा: तिबः
Nederlands: Kracht
norsk nynorsk: Kraft
norsk: Kraft
occitan: Fòrça
ଓଡ଼ିଆ: ବଳ
ਪੰਜਾਬੀ: ਜ਼ੋਰ
polski: Siła
پنجابی: زور
português: Força
Runa Simi: Kallpa
română: Forță
русский: Сила
русиньскый: Сила
संस्कृतम्: परस्परक्रिया
sardu: Fortzas
sicilianu: Forza
srpskohrvatski / српскохрватски: Sila
සිංහල: බලය
Simple English: Force
slovenčina: Sila
slovenščina: Sila
chiShona: Manikidzo
Soomaaliga: Awood
shqip: Forca
српски / srpski: Сила
svenska: Kraft
Kiswahili: Kani
தமிழ்: விசை
తెలుగు: బలం
ไทย: แรง
Tagalog: Puwersa
Türkçe: Kuvvet
татарча/tatarça: Köç
українська: Сила
اردو: قوت
oʻzbekcha/ўзбекча: Kuch
vèneto: Forsa
Tiếng Việt: Lực
Winaray: Kusog
吴语:
isiXhosa: Ifolokhwe
ייִדיש: קראפט
中文:
Bân-lâm-gú: La̍t
粵語: