Fiji

Matanitu ko Viti
Fijī Ganarājya
फ़िजी गणराज्य
Republic of Fiji
Républik Fiji
Bandéra Fiji Lambang Fiji
Motto
Rerevaka na Kalou ka Doka na Tui
Sieun ka Gusti jeung Hormat ka Ratu
Lagu

God Bless Fiji
Location of Fiji
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
18°10′S 178°27′E
Basa resmi Inggris, Bau Fiji, jeung Hindi Fiji[1]
Démonim Fiji Islander, Fijian
Pamaréntah Pamaréntahan Tetepan Militér jeung Républik parleménter
 -  Présidén Epeli Nailatikau
 -  Perdana Mentri Frank Bainimarama
 -  Pamingpin GCC Ratu Epeli Nailatikau
 -  Pupuhu Luhur Ratu Elizabeth II1
Kamerdékaan
 -  ti Britania Raya 10 Oktober 1970 
 -  Républik 28 Séptémber 1987 
Aréa
 -  Total 18.274 km² (ka-155)
7.056 mil² 
 -  Cai (%) tiasa teu dipadulikeun
Populasi
 -  Perkiraan  2009 849.000[2] (ka-156th)
 -  Sénsus 2007 837.271 jiwa 
 -  Kapadetan 46,4 /km² (ka-148)
120,3 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $3,869 milyar[3] 
 -  Per kapita $4.347[3] 
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $3,131 milyar[3] 
 -  Per kapita $3.518[3] 
HDI (2010) Red Arrow Down.svg0,669[4] (sedeng) (ka-86)
Mata uang Dolar Fiji (FJD)
Zona wanci +11 (UTC+12)
 -  Usum panas (DST)  (UTC+13[5])
TLD Internét .fj
Kode telepon +679
1 Diakuan ku Déwan Ageung Pupuhu Séké.

Fiji (/ˈfiːdʒiː/ ( dangukeun); basa Fiji: Viti; basa Hindi Fiji: फ़िजी), resmina Républik Fiji[6] (basa Fiji: Matanitu ko Viti; basa Hindi Fiji: फ़िजी गणराज्य[7] Fijī Gaṇarājya), mangrupa hiji nagara kapuloan di Mélanesia di Samudra Pasifik kidul, kira-kira 1,100 nautical miles (2,000 km; 1,300 mi) kalér-wétaneun Pulo Kalér Selandia Anyar. Tatanggina nu pangdeukeutna nyaéta Vanuatu di kulon, Kaledonia Anyar Perancis di kidul-kulon, Kapuloan Kermadec Selandia Anyar di kidul-wétan, Tonga di wétan, Samoa, Wallis jeung Futuna Perancis di kalér-wétan jeung Tuvalu di kalér.

Kalobaannana kapuloan Fiji diwangun tina aktivitas vulkanis nu dimimitian kira-kira 150 juta taun baheula. Ayeuna, sababaraha aktivitas géotérmal masih aya dina kapuloan Vanua Levu jeung Taveuni.[8] Fiji geus didumukan ti milénium kadua SM. Nagara ieu diwangun ti hiji kapuloan nu miboga leuwih ti 332 pulo, nu mana 110 didumukan permanén, jeung leuwih ti 500 pulo leutik. Dua pulo utama, Viti Levu jeung Vanua Levu, miboga 87% ti populasi nu ampir nepi ka 850.000. Ibu kotana nyaéta Suva. Kalobaannana urang Fiji cicing di basisir Viti Levu, boh di Suva atawa padumukan nu lian. Bagian jero Viti Levu jarang dicicingan ku lantaran daratanna.[9]

Dina abad ka-17 jeung ka-18, Walanda jeung Britania ngajelajah Fiji.[10] Fiji mangrupa hiji koloni Britiania nepi ka 1970; panjajahan Britania aya méh hiji abad.[11] Ku lantaran lobana leuweung, mineral, jeung sumber lauk, Fiji mangrupa salah sahiji nu ékonomina pangmekarna di wewengkon kapuloan Pasifik. Kiwari, sumber utama dévisa nyaéta industri pelesir jeung ékspor gula.[12] Mata uang nagara ieu nyaéta Dolar Fiji.

Fiji miboga hiji sistem pamaréntahan lokal nu mana déwan dayeuh jeung kota aya dina kawasa umum Kamentrian Pamaréntahan Lokal jeung Pamekaran Kota.[13] Présidén Ratu Epeli Nailatikau minangka présidén Fiji, sanggeus hiji mahkamah luhur maréntah yén kapamingpinan militér ditetepkeun tampa hukum sanggeus kudéta 2006.[14] Dina Perang Dunya II, Britania Raya ngidinkeun raloba urang Fiji nulungan Sakutu liwat panunggalanna sareng tentara Selandia Anyar jeung Australia. Angkatan Pakarang Républik Fiji (RFMF), diwangun ti unit darat jeung laut.

Other Languages
Acèh: Fiji
Afrikaans: Fidji
Alemannisch: Fidschi
አማርኛ: ፊጂ
aragonés: Fichi
Ænglisc: Ficgīege
العربية: فيجي
مصرى: فيچى
asturianu: Islles Fixi
azərbaycanca: Fici
تۆرکجه: فیجی
башҡортса: Фиджи
žemaitėška: Fėdžis
Bikol Central: Fiji
беларуская: Фіджы
беларуская (тарашкевіца)‎: Фіджы
български: Фиджи
भोजपुरी: फिजी
বাংলা: ফিজি
བོད་ཡིག: ཧྥི་ཇི།
বিষ্ণুপ্রিয়া মণিপুরী: ফিজি
brezhoneg: Fidji
bosanski: Fidži
буряад: Фиджи
català: Fiji
Chavacano de Zamboanga: Fiji
Mìng-dĕ̤ng-ngṳ̄: Fiji
нохчийн: Фиджи
Cebuano: Fiji
کوردی: فیجی
qırımtatarca: Fici
čeština: Fidži
Чӑвашла: Фиджи
Cymraeg: Ffiji
dansk: Fiji
Deutsch: Fidschi
Zazaki: Fici
dolnoserbski: Fidži
डोटेली: फिजी
ދިވެހިބަސް: ފިޖީ
Ελληνικά: Φίτζι
English: Fiji
Esperanto: Fiĝioj
español: Fiyi
eesti: Fidži
euskara: Fiji
estremeñu: Fiyi
فارسی: فیجی
Fulfulde: Fiiji
suomi: Fidži
Võro: Fidži
Na Vosa Vakaviti: Viti
føroyskt: Fiji
français: Fidji
arpetan: Fidj·i
Nordfriisk: Fidschi
Frysk: Fidzjy
Gaeilge: Fidsí
Gagauz: Fici
Gàidhlig: Fìdi
galego: Fidxi
Avañe'ẽ: Fíji
गोंयची कोंकणी / Gõychi Konknni: फिजी
Gaelg: Fiji
客家語/Hak-kâ-ngî: Fiji
עברית: פיג'י
हिन्दी: फ़िजी
Fiji Hindi: Fiji
hrvatski: Fidži
hornjoserbsce: Fidźi
Kreyòl ayisyen: Fidji
հայերեն: Ֆիջի
interlingua: Fiji
Bahasa Indonesia: Fiji
Interlingue: Fidji
Ilokano: Fiji
Ido: Fidji
íslenska: Fídjíeyjar
italiano: Figi
日本語: フィジー
Patois: Fiiji
Basa Jawa: Fiji
ქართული: ფიჯი
Qaraqalpaqsha: Fidji
қазақша: Фиджи
ಕನ್ನಡ: ಫಿಜಿ
한국어: 피지
kurdî: Fîjî
kernowek: Fiji
Кыргызча: Фижи
Latina: Viti
Ladino: Fidji
Lëtzebuergesch: Fidschi
Lingua Franca Nova: Viti
Limburgs: Fiji
Ligure: Fiji
lumbaart: Figi
lietuvių: Fidžis
latviešu: Fidži
Malagasy: Fiji
македонски: Фиџи
മലയാളം: ഫിജി
монгол: Фижи
मराठी: फिजी
кырык мары: Фиджи
Bahasa Melayu: Fiji
Malti: Fiġi
မြန်မာဘာသာ: ဖီဂျီနိုင်ငံ
مازِرونی: فیجی
Dorerin Naoero: Bidji
Plattdüütsch: Fidschi
नेपाली: फिजी
नेपाल भाषा: फिजी
Nederlands: Fiji
norsk nynorsk: Fiji
norsk: Fiji
Novial: Fiji
occitan: Fiji
Livvinkarjala: Fidži
ଓଡ଼ିଆ: ଫିଜି
Ирон: Фиджи
ਪੰਜਾਬੀ: ਫ਼ਿਜੀ
Kapampangan: Fiji
Papiamentu: Fiji
पालि: फिजी
Norfuk / Pitkern: Fiijii
polski: Fidżi
Piemontèis: Figi
پنجابی: فجی
português: Fiji
Runa Simi: Phiyi
română: Fiji
русский: Фиджи
Kinyarwanda: Fiji
संस्कृतम्: फिजी
саха тыла: Фидьи
sicilianu: Figgi
Scots: Fiji
سنڌي: فجي
davvisámegiella: Fiži
Sängö: Fidyïi
srpskohrvatski / српскохрватски: Fidži
සිංහල: ෆීජි
Simple English: Fiji
slovenčina: Fidži
slovenščina: Fidži
Gagana Samoa: Fiti
chiShona: Fiji
Soomaaliga: Fiji
shqip: Fixhi
српски / srpski: Фиџи
svenska: Fiji
Kiswahili: Fiji
ślůnski: Fidżi
தமிழ்: பிஜி
తెలుగు: ఫిజీ
тоҷикӣ: Фиҷи
Tagalog: Fiji
lea faka-Tonga: Fisi
Tok Pisin: Fiji
Türkçe: Fiji
татарча/tatarça: Fici
reo tahiti: Vītī
ئۇيغۇرچە / Uyghurche: فىجى
українська: Фіджі
اردو: فجی
oʻzbekcha/ўзбекча: Fiji
vèneto: Fiġi
vepsän kel’: Fidži
Tiếng Việt: Fiji
Volapük: Ficiyuäns
Winaray: Fiyi
Wolof: Fiiji
吴语: 斐濟
მარგალური: ფიჯი
ייִדיש: פידזשי
Yorùbá: Fíjì
Vahcuengh: Fiji
中文: 斐濟
文言: 斐濟
Bân-lâm-gú: Fiji
粵語: 斐濟
isiZulu: IFiji