Departemén jeung téritori peuntas laut Perancis

Téritori peuntas laut Perancis ngarah ka dieu. Pikeun nu milih Parlemén Éropana, tingali Téritori Peuntas Laut Perancis (pamilih parlemén Éropa)
Departemén jeung téritori peuntas laut Perancis sarta klaimna di Antartika

Artikel ieu mangrupakeun bagian dina séri
Babagian administratif Perancis

Artikel utama
Région

(kaasup Région peuntas laut)

Departmén

(kaasup Departemén peuntas laut)

Perancis
Interkomunalitas

Komunitas Urban
Komunitas aglomerasi
Komunitas komune
Sindikat Aglomerasi Anyar

Komune

Komune nu kaasosiasi
kotamadya

Nu séjén dina Perancis Peuntas Laut

Koléktivitas peuntas laut
Koléktivitas Sui generis
Nagara peuntas laut
Téritori peuntas laut
Pulo Clipperton

Kotak ieu: 
Bandéra Mentri Perancis Peuntas Laut

Departemén jeung Téritori Peuntas Laut Perancis (Basa Prancis: départements et territoires d'outre-mer, biasana disebut DOM-TOM [dɔmtɔm][1]) diwangun ti wewengkon nu diadministrasi ku Perancis di luar buana Éropa. Téritori-téritori ieu miboga rupa-rupa status hukum jeung tingkat otonomi nu bébéda, sanajan sakabéhna miboga pawakilan di Parlemén Perancis (iwal nu taya padumuk permanénna), jeung ku kituna miboga hak pilih dina pamilu Parlemén Éropa. Departemén jeung Téritori Peuntas Laut Perancis ngawengku wewengkon pulo-pulo di samudra Atlantik, Pasiifik, jeung Hindia, Guiana Perancis di basisir Amérika Kidul, jeung sababaraha pulo-pulo periantartika ogé klaimna kana Antartika. 2.685.705 urang midumukan Departemén jeung Téritori Peuntas Laut Perancis dina Januari 2011.[2]

Sacara hukum jeung administratifna, departemén béda pisan jeung téritori: dumasar kana konstitusi Perancis, hukum jeung régulasi Perancis umumna dipakékeun (perdata, pidana, adminstratif, sosial, pajak, jsb.), di departemén kawas di dartan utama. Tapi, hukum jeung régulasi katangtu bisa digunakeun pikeun kaayaan spésifik. Di téritori, prinsipna kabalikannana: téritori diparéntah ku statuta otonomi nu mungkinkeunnana pikeun nyieun hukumna sorangan, iwal pikeun sababraha widang (saperti patahanan, hubungan internasional, mata uang jeung padagangan internasional, hukum pangadilan jeung administratif), sakumaha disadiakeun di statuta otonomina, nu ditangtukeun ku pamaréntah puseur.

Téritori, métropolitan, atawa Perancis peuntas laut nu didumukan, miboga pawakilan di Majelis Nasional Perancis sarta Sénat Perancis. Téritori jeung departemén peuntas laut diparéntah ku majelis, nu dipilih ku masarakat lokal, sarta Parlemén Perancis jeung Pamaréntah Perancis (di mana hiji anggota kabinét, Mentri Perancis Peuntas Laut, aya dina kakawasaan kana perkawis-perkawis ngeunaanyy téritori jeung departemén peuntas laut).

Other Languages
Bahasa Melayu: Perancis Seberang Laut
srpskohrvatski / српскохрватски: Francuski prekomorski departmani i teritorije
Simple English: Overseas France