Batu tamperan

Batu kapur, rupa umum batu tamepran

Batu tamperan atawa batuan sédimén nyaéta salah sahiji ti tilu golongan utama babatuan (sajaba ti batu beku jeung batu métamorfosis) anu kawangun ngaliwatan tilu cara utama: bobona batuan séjén (clastic); namper (deposition) alatan aktivitas biogénik; sarta panamperan (precipitation) tina larutan. Wanda babatuan umum kawas batu kapur, batu keusik, sarta lempung, kaasup kana batuan tamperan. Batu tamperan ngawengku 75% tina beungeut bumi.

Ngaran batuan sedimén biasana dumasar kana badagna siki nu nyusun batu kasebut. Ngaran-ngaran kasebut nyaéta: bréksi, konglomérat, batukeusik, batu lempung.

  • Bréksi nyaéta batu sédimén kalayab ukuran siki leuwih badag ti 2 mm sarta wangun siki anu nyiku.
  • Konglomérat nyaéta batu sédimén kalayan ukuran siki nu leuwih badag ti 2 mm sarta wangun siki anu melengkung.
  • Batu keusik nyaéta batuan sédimén kalayan ukuran siki antara 2 mm nepi ka 1/16 mm.
  • Batu lanau nyaéta batuan sédimén kalayan ukuran siki antara 1/16 mm nepi ka 1/256 mm.
  • Batu lempung nyaéta batu sédimén kalayan ukuran siki nu leuwih leutik ti 1/256 mm
Other Languages
العربية: صخر رسوبي
беларуская (тарашкевіца)‎: Асадкавыя горныя пароды
eesti: Settekivim
فارسی: سنگ رسوبی
עברית: סלע משקע
हिन्दी: अवसादी शैल
Bahasa Indonesia: Batuan sedimen
íslenska: Setberg
日本語: 堆積岩
한국어: 퇴적암
Lëtzebuergesch: Sediment
latviešu: Nogulumieži
македонски: Седиментна карпа
മലയാളം: അവസാദശില
Bahasa Melayu: Batuan enapan
မြန်မာဘာသာ: အနည်ကျကျောက်
Plattdüütsch: Sedimentit
norsk nynorsk: Sedimentær bergart
ਪੰਜਾਬੀ: ਤਲਛਟੀ ਚਟਾਨ
پنجابی: بیٹھی پڑی
português: Rocha sedimentar
srpskohrvatski / српскохрватски: Sedimentne stijene
Simple English: Sedimentary rock
slovenčina: Usadená hornina
slovenščina: Sedimentne kamnine
српски / srpski: Седиментне стене
oʻzbekcha/ўзбекча: Choʻkindi togʻ jinslari
Tiếng Việt: Đá trầm tích
中文: 沉积岩
Bân-lâm-gú: Tui-chek-giâm