Basa Jepang

Basa Jepang (日本語 Nihongo')
Dipaké di:Jepang, Brazil, Amérika Serikat (utamana Hawaii), Guam, Kapuloan Marshall, Palau, Taiwan, Australia
Wewengkon:Asia Wétan, Oséania
Jumlah pamaké:127 yuta [1]
Urutan ka:9
Klasifikasi rungkun basa:Henteu diklasifikasikeun
Status resmi
Basa resmi di:Angaur (Palau)
De facto di Jepang
Diatur ku:Pamaréntah Jepang
Sandi basa
ISO 639-1ja
ISO 639-2jpn
ISO 639-3jpn
SILJPN
Tempo ogé: Basa - Daptar basa

Basa Jepang (日本語, Nihongo ) digunakeun ku leuwih ti 127 milyar jalma, mangrupa basa utama di Jepang, salian ti éta dipaké ogé ku komunitas imigrant Jepang di sakuliah dunya. Basa Jepang dianggap salaku basa persatuan sarta kawentar ku sistem honorifik kompleks nu ngagambarkeun hirarki alami kahirupan Jepang, kecap gawe sarta susunan kalimahna nembongkeun hubungan antara nu ngobrol jeung nu diajak ngobrol. Intonasi dina ngobrol relatif leutik, sarta mibanda sistem béda-leksikal dina pitch accent. Hal ieu dumasar kana rekaman kajadian ti mimiti abad kadalapan, nu mana aya tilu pola Basa Jepang heubeul nu digabungkeun.

Basa Jepang ditulis ku tilu jenis huruf anu béda nyaéta: tulisan Cina (disebut kanji), sarta dua skrip , hiragana jeung katakana. Hurup Latin (disebut rōmaji) ogé dipaké dina Basa Jepang modérn, hususna keur ngaran parusahaan, iklan, sarta lamun ngasupkeun data Basa Jepang dina komputer. Angka Arab ilahar dipaké keur nulis nomer, sanajan kitu angka tradisional China/Jepang ogé ilahar dipaké.

Kosa kata Basa Jepang meunang pangaruh nu kuat ku injeuman tina basa séjén. The Japanese vocabulary has been héavily influenced by loans from other languages. Loba kecap dina Basa Jepang mangrupa kecap injeuman tina Basa Cina, atawa dijieun tina molde Basa Cina, leuwih ti 1,500 taun kaliwat. Mimiti ahir abad kasalapanbelas, Basa Jepang maké kecap injeuman ti basa daerah kulon, utamana Basa Inggris.

Other Languages
Afrikaans: Japannees
Alemannisch: Japanische Sprache
አማርኛ: ጃፓንኛ
aragonés: Idioma chaponés
Ænglisc: Iapanisc sprǣc
العربية: لغة يابانية
asturianu: Xaponés
azərbaycanca: Yapon dili
تۆرکجه: ژاپون دیلی
башҡортса: Япон теле
žemaitėška: Japuonu kalba
Bikol Central: Tataramon na Hapones
беларуская: Японская мова
беларуская (тарашкевіца)‎: Японская мова
български: Японски език
भोजपुरी: जापानी भाषा
Bahasa Banjar: Bahasa Japang
བོད་ཡིག: ཉི་ཧོང་སྐད།
brezhoneg: Japaneg
bosanski: Japanski jezik
буряад: Япон хэлэн
català: Japonès
Mìng-dĕ̤ng-ngṳ̄: Nĭk-buōng-ngṳ̄
нохчийн: Японийн мотт
Cebuano: Hinapones
čeština: Japonština
словѣньскъ / ⰔⰎⰑⰂⰡⰐⰠⰔⰍⰟ: Ꙗпѡньскъ ѩꙁꙑкъ
Чӑвашла: Япон чĕлхи
Cymraeg: Japaneg
Zazaki: Japonki
dolnoserbski: Japańšćina
ދިވެހިބަސް: ޖަޕާނީ
Esperanto: Japana lingvo
español: Idioma japonés
euskara: Japoniera
estremeñu: Lengua japonesa
føroyskt: Japanskt mál
français: Japonais
Nordfriisk: Japoonsk spriak
Frysk: Japansk
Gagauz: Yapon dili
贛語: 日语
Gàidhlig: Iapanais
Avañe'ẽ: Hapõñe'ẽ
Gaelg: Shapaanish
客家語/Hak-kâ-ngî: Ngi̍t-pún-ngî
עברית: יפנית
Fiji Hindi: Japanese bhasa
hrvatski: Japanski jezik
hornjoserbsce: Japanšćina
Kreyòl ayisyen: Lang japonè
magyar: Japán nyelv
հայերեն: Ճապոներեն
interlingua: Lingua japonese
Bahasa Indonesia: Bahasa Jepang
ГӀалгӀай: Японий мотт
íslenska: Japanska
日本語: 日本語
la .lojban.: ponbau
Basa Jawa: Basa Jepang
ქართული: იაპონური ენა
Qaraqalpaqsha: Yapon tili
Taqbaylit: Tajapunit
Адыгэбзэ: Японыбзэ
қазақша: Жапон тілі
kalaallisut: Japanimiusut
ភាសាខ្មែរ: ភាសាជប៉ុន
한국어: 일본어
коми: Япон кыв
kernowek: Nihonek
Кыргызча: Жапон тили
Lëtzebuergesch: Japanesch
лезги: Япон чIал
Lingua Franca Nova: Nion (lingua)
Limburgs: Japans
lingála: Lizapɔ́
lietuvių: Japonų kalba
latviešu: Japāņu valoda
Basa Banyumasan: Basa Jepang
мокшень: Япононь кяль
Malagasy: Fiteny japoney
олык марий: Япон йылме
Māori: Reo Hapani
Baso Minangkabau: Bahaso Japang
македонски: Јапонски јазик
монгол: Япон хэл
Bahasa Melayu: Bahasa Jepun
မြန်မာဘာသာ: ဂျပန်ဘာသာစကား
مازِرونی: جاپونی
Dorerin Naoero: Dorerin Djapan
Nāhuatl: Xapontlahtolli
Nedersaksies: Japans
नेपाल भाषा: जापानी भाषा
Nederlands: Japans
norsk nynorsk: Japansk
norsk: Japansk
occitan: Japonés
Kapampangan: Amanung Hapones
Picard: Japonoés
Piemontèis: Lenga giaponèisa
پنجابی: جاپانی
português: Língua japonesa
Runa Simi: Nihun simi
română: Limba japoneză
tarandíne: Lènga giapponese
русиньскый: Японьскый язык
Kinyarwanda: Ikiyapani
संस्कृतम्: जापानी भाषा
саха тыла: Дьоппуон тыла
davvisámegiella: Jáhpangiella
srpskohrvatski / српскохрватски: Japanski jezik
Simple English: Japanese language
slovenčina: Japončina
slovenščina: Japonščina
Gagana Samoa: Fa'aiapani
Soomaaliga: Af-Jabaaniis
српски / srpski: Јапански језик
svenska: Japanska
Kiswahili: Kijapani
ślůnski: Japůńsko godka
తెలుగు: జపనీస్
Türkmençe: Ýapon dili
Tok Pisin: Tokples Siapan
Türkçe: Japonca
татарча/tatarça: Япон теле
reo tahiti: Reo Tāpōnē
ئۇيغۇرچە / Uyghurche: ياپون تىلى
українська: Японська мова
oʻzbekcha/ўзбекча: Yapon tili
vepsän kel’: Japonan kel'
Tiếng Việt: Tiếng Nhật
Volapük: Yapänapük
Winaray: Hinapon
吴语: 日语
მარგალური: იაპონური ნინა
ייִדיש: יאפאניש
Yorùbá: Èdè Japaní
Vahcuengh: Vah Nditbonj
中文: 日语
文言: 日語
Bân-lâm-gú: Ji̍t-pún-gí
粵語: 日文
isiZulu: IsiJapani