Bénsin

Pom Bénsin
Bénsin dina Toplés

Bénsin atawa béngsin nyaéta minyak nu saperti cai fungsina pikeun ngahirupan jeung ngajalankeun mobil, motor, jeung sajabana.[1] Bensin asalna tina minyak tanah.[1] Bensin wangunna cairan, hampang, gampang robah jadi saab, sarta gampang kabeuleum.[2] Bensin nyaéta campuran tina hidrokarbon, nyaéta sanyawa anu diwangun tina karbon sarta hidrogen.[2] Ngaran gasoline (bénsin), asalna tina "gas".[2] Bénsin dipaké alatan bénsin éncér, jadi gampang dirobah jadi gas di jero silinder.[2] Sanggeus bénsin dibeuleum, zat éta ngabeuleum ampir sacara tuntas sarta ninggalkeun saeutik pisan limbah.[2] Dina ngabeuleumna, bénsin ngahasilkeun leuwih loba panas ti bahan beuleum éncér séjénna dina jumlah anu sarua.[2]

Bensin asalna ti sawatara hal, tapi anu pangpentingna nyaéta minyak alam nu atah, atawa minyak taneuh, anu kapanggih di jero cadangan-cadangan di handapeun taneuh.[2] Bénsin dipisahkeun tina minyak tanah ku hiji prosés anu dingaranan distilasi. Minyak éncér disimpen di jero tempat-tempat badag, anu dingaranan "still", sarta dipanaskeun nepi ka suhu kira-kira 400 derajat Fahrenheit.[2] Panas ieu cukup keur nguapkeun kira-kira saparapat minyak taneuh anu ngandung hidrokarbon-hidrokarbon anu ngagolak dina suhu anu panghandapna.[2]

Saab dialirkeun ngaliwatan pipa-pipa anu ditiiskeun ti luar ku kituna jadi cairan deui (dipadatkan).[2] Distilasi diulang, sarta bénsin dimurnikeun atawa disuling.[2] Nilai bénsin gumantung dina hasilna, nyaéta sabaraha mil jarak anu ditempuh mobil pér galon bénsin atawa sabaraha mil jarak anu ditempuh kapal udara dina kecepatan luhur.[2] Ku bénsin basajan nu geus disuling, kadéngé sora ngetok-ngetok di jero mesin.[2] Lamun bénsin ngabalukarkeun sora ngetrokan, hasilna goréng, alatan bénsin éta ngabeuleum kalayan goréng.[2] Jadi unsur-unsur "anti ketok" nu tangtu ditambahkeun sangkan sora mesin jadi leuwih alus.[2] Hal éta dingaranan bénsin "oktan luhur". Kiwari, geus dihasilkeun tingkat-tingkat bénsin oktan luhur anu beuki alus sangkan mobil urang bisa leumpang kalayan leuwih alus.[2]

  • rujukan

Rujukan

  1. a b Danadibrata,R.A.2006.Kamus Basa Sunda.Bandung:Kiblat Buku Utama
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p (id) Leokum, Arkady(1997) Aku Ingin Tahu Jilid 1 Jakarta:Quality Press


Nulis.jpg
Other Languages
Afrikaans: Petrol
አማርኛ: ቤንዚን
aragonés: Benzina
مصرى: بنزين
asturianu: Gasolina
azərbaycanca: Benzin
беларуская: Бензін
беларуская (тарашкевіца)‎: Бэнзін
български: Бензин
भोजपुरी: पेट्रोल
বাংলা: পেট্রল
bosanski: Benzin
català: Gasolina
čeština: Benzín
dansk: Benzin
Deutsch: Motorenbenzin
Zazaki: Benzin
Ελληνικά: Βενζίνη
English: Gasoline
Esperanto: Benzino
español: Gasolina
eesti: Bensiin
euskara: Gasolina
فارسی: بنزین
suomi: Bensiini
Frysk: Benzine
Gaeilge: Peitreal
贛語: 汽油
Gàidhlig: Peatrail
galego: Gasolina
客家語/Hak-kâ-ngî: Khì-yù
עברית: בנזין
हिन्दी: पेट्रोल
hrvatski: Benzin
magyar: Benzin
հայերեն: Բենզին
interlingua: Gasolina
Bahasa Indonesia: Bensin
Ido: Benzino
íslenska: Bensín
italiano: Benzina
日本語: ガソリン
Basa Jawa: Bènsin
ქართული: ბენზინი
қазақша: Бензин
한국어: 휘발유
Кыргызча: Бензин
Latina: Benzinum
Limburgs: Benzien
Ligure: Gasolio
lietuvių: Benzinas
latviešu: Benzīns
മലയാളം: പെട്രോൾ
Bahasa Melayu: Petrol
မြန်မာဘာသာ: ဓာတ်ဆီ
नेपाली: पेट्रोल
नेपाल भाषा: ग्यासोलिन
Nederlands: Benzine
norsk nynorsk: Bensin
norsk: Bensin
ਪੰਜਾਬੀ: ਪਟਰੋਲ
polski: Benzyna
پنجابی: پٹرول
português: Gasolina
română: Benzină
русский: Бензин
संस्कृतम्: पेट्रोल्
саха тыла: Бензин
sicilianu: Binzina
Scots: Petrol
srpskohrvatski / српскохрватски: Benzin
Simple English: Gasoline
slovenčina: Benzín
slovenščina: Bencin
српски / srpski: Motorni benzin
Seeltersk: Motooren-Benzin
svenska: Bensin
Kiswahili: Petroli
தமிழ்: பெட்ரோல்
తెలుగు: పెట్రోల్
тоҷикӣ: Бензин
Tagalog: Gasolina
Türkçe: Benzin
татарча/tatarça: Бензин
тыва дыл: Бензин
українська: Бензин
oʻzbekcha/ўзбекча: Benzin
Tiếng Việt: Xăng
Winaray: Gasolina
Wolof: Esaas
ייִדיש: בענזין
中文: 汽油
Bân-lâm-gú: Ga-só͘-lín
粵語: 電油