Anabolisme

Anabolisme hartina aspék métabolisme nu dicirikeun ku tumuwuh. Hiji cara pikeun ngagolongkeun prosés métabolik, boh dina hambalan sélular, organ, atawa organisme nyaéta anabolik atawa katabolik.

Prosés anabolik condong ka "numuwuhkeun" organ jeung jaringan. Prosés ieu ngabalukarkeun sél tumuwuh jeung ngalaman diferensiasi antukna ukuranana ngabadagan, hiji prosés nu ngawengku sintésis molekul kompléks. Conto prosés anabolik nyaéta mineralisasi jeung tumuwuhna tulang jeung nambahanana massa otot.

Prosés katabolik dicirikeun ku "ngarecah" organ jeung jaringan. Prosés ieu ngawengku "mesék" protéin struktural antukna bisa didaur ulang pikeun tujuan séjén. Prosés katabolik lumangsung nalika kalaparan, setrés, jeung gering. Conto prosés katabolisme nyaéta direcahna protéin otot sangkan bisa maké asam aminona pikeun substrat dina glukonéogenesis (kurang leuwihna mah sarupa jeung ngaduruk mébel di imah anjeun nalika béakeun suluh) jeung direcahna lemak na jaringan adiposa jadi asam lemak pikeun sumber tanaga.

ku sabab patojaiyah lamun aya prosés anabolik jeung katabolik sakaligus dina hiji sél, aya rupa-rupa sinyal nu ngahurungkeun prosés anabolik sakaligus mareuman prosés katabolik, kitu ogé sabalikna. lolobana sinyal nu dipikanyaho aya dina wujud rupa-rupa hormon. Para ahli éndokrinologi sacara tradisional geus ngagolongkeun rupa-rupa hormon salaku anabolik atawa katabolik.

  • Hormon anabolik klasik, di antarana
  • Hormon katabolik klasik, di antarana
    • Kortisol
    • Glukagon
    • Adrénalin jeung katékolamin lianna
    • Sitokin
  • Hormon leuwih anyar nu patali jeung kasaimbangan kaayaan anabolik jeung katabolik, di antarana
    • Oréksin jeung Hipokretin (pasangan hormon)
    • Mélatonin
  • tempo ogé

Tempo ogé

Stéroid anabolik

Other Languages
العربية: ابتناء
azərbaycanca: Anabolizm
български: Анаболизъм
bosanski: Anabolizam
català: Anabolisme
čeština: Anabolismus
dansk: Anabolisme
Deutsch: Anabolismus
English: Anabolism
Esperanto: Anabolo
español: Anabolismo
eesti: Anabolism
euskara: Anabolismo
فارسی: فراگشت
suomi: Anabolia
français: Anabolisme
furlan: Anabolisim
galego: Anabolismo
עברית: אנאבוליזם
हिन्दी: एनाबोलिज्म
hrvatski: Anabolizam
Հայերեն: Անաբոլիզմ
Bahasa Indonesia: Anabolisme
italiano: Anabolismo
Basa Jawa: Anabolisme
қазақша: Анаболдану
한국어: 합성대사
Кыргызча: Анаболизм
lietuvių: Anabolizmas
latviešu: Anabolisms
മലയാളം: ഉപചയം
Nederlands: Anabolisme
norsk: Anabolisme
occitan: Anabolisme
ਪੰਜਾਬੀ: ਐਨਾਬੌਲਿਜ਼ਮ
polski: Anabolizm
português: Anabolismo
română: Anabolism
русский: Анаболизм
srpskohrvatski / српскохрватски: Anabolizam
Simple English: Anabolism
slovenčina: Anabolizmus
slovenščina: Anabolizem
shqip: Anabolizmi
српски / srpski: Anabolizam
svenska: Anabolism
Türkçe: Anabolizma
українська: Анаболізм
oʻzbekcha/ўзбекча: Anabolizm
Tiếng Việt: Đồng hóa
中文: 同化作用