AMPS

Standar
telepon mobil jeung data
Kulawarga GSM / UMTS
2G
3G
Pre-4G
  • UMTS Revisi 8
    • LTE
    • HSOPA (Super 3G)
Kulawarga cdmaOne / CDMA2000
2G
3G
  • CDMA2000
  • EV-DO
Pre-4G
  • UMB
Tehnologi sejen
0G
  • PTT
  • MTS
  • IMTS
  • AMTS
  • OLT
  • MTD
  • Autotel / PALM
  • ARP
1G
2G
Pre-4G
Pita frékuénsi

AMPS, singketan tina kecap-kecap basa Inggris Advanced Mobile Phone System nyaéta standar sistem telepon mobil analog anu dimekarkeun ku Bell Labs, sarta sacara resmi diwanohkeun di buana Amérika dina taun 1983[1][2].

Téknologi

AMPS mangrupa téknologi sélulér generasi munggaran (1G) nu ngagunakeun frékuénsi atawa kanal nu béda pikeun tiap panelepon (tempo FDMA). Temahna, ieu téknologi merlukeun rubakpita nu lega. Sacara umum, AMPS sarupa pisan jeung "0G" nu leuwih ti heula, ngan baé ngagunakeun daya komputasi nu leuwih loba pikeun milih frékuénsi, pikeun hand off ka nomer-nomer sambungan PSTN, sarta pikeun ngatur tagihan jeung call setup.

Nu ngabédakeun AMPS ti téknologi lianna nu leuwih kolot nyaéta ayana "back end" call setup functionality. Dina AMPS, puseur-puseur sél bisa sacara fléksibel méré kanal kana handset dumasar kana kuatna sinyal nu dipancarkeun ku handset, temahna frékuénsi nu sarua bisa digunakeun deui di patempatan lianna tanpa ngakibatkeun gangguan. Tumerapna, AMPS bisa ngaladénan réa nomer langganan dina wilayah tinangtu. AMPS jadi panaratas istilah "sélulér" lantaran ieu téknologi nu munggaran ngagunakeun sél-sél héksagonal nu leutik dina sahiji sistem.[3][4]

Aya sawatara kakurang AMPS lamun dibandingkeun jeung téknologi digital kiwari. Lantaran ieu téknologi sifatna analog, AMPS uduh pisan ku gangguan statik jeung nois sarta teu boga panyalindungan tina panyadap (basa Indonésia: penyadap) sora nu ngagunakeun scanner. Dina taun 1990-an, "cloning" mangrupa panyakit épidemik nu ngarugikeun industri télékomunikasi trilyunan dolar. Panyadap nu teu jujur ieu kalayan ngagunakeun alat husus bisa nyadap nomer seri éléktronik ( ESN) dina jero handset. ESN téh mangrupa pakét data nu dikirim ku handset ka koropak langganan dina sistem sélulér nu dimaksudkeun pikeun ngumpulkeun data tagihan. Sistem sélulér satuluyna ngabeunangkeun atawa ngalarang pamaké handset pikeun nelepon atawa ngagunakeun fitur tinangtu dumasar kana koropak langganan kasebut. Lamun ESN disadap, mangka nomer kasebut bisa ditiron (di-cloning) ku telepon lianna sarta digunakeun di daérah lian pikeun nelepon tanpa mayar. Sanajan cloning masih bisa dilakukeun kiwari dina jaman téknologi digital, saeutik pisan untungna antukna masalah ieu leungit sorangan. Kiwari AMPS geus kasilih ku standar digital nu leuwih anyar saperti D-AMPS, GSM, jeung CDMA2000 nu nawarkeun kaamanan nu leuwih hadé sarta kamampuh nu leuwih gedé.

Other Languages
العربية: أي إم بي إس
беларуская (тарашкевіца)‎: AMPS
català: AMPS
日本語: AMPS
한국어: AMPS
português: AMPS
română: AMPS
русский: AMPS
українська: AMPS
oʻzbekcha/ўзбекча: Advanced Mobile Phone System