Wikipedia:Burime të besueshme

Artikujt në Wikipedia duhet të bazohen në burime të publikuara, të besueshme, duke sigururar që të gjitha pikëpamjet e shumicës dhe ato të pakicës që janë shfaqur në këto burime janë të mbuluara (shikoni Wikipedia:Pikëpamje neutrale). Fjala "burim" e përdorur në Wikipedia ka tri kuptime: pjesë e punës në vetvete (artikulli, libri), krijuesi i punës (shkrimtari, gazetari), dhe publikuesi i punës (për shembull The New York Times, Cambridge University Press, etj.). Të trija ndikojnë në besueshmërinë. Burimet e besueshme mund të jenë materiale të publikuara me një proces publikimi të besueshëm, autorë që konsiderohen autoritativë në lidhje me temën, ose të dyja.

Besueshmëria e një burimi varet nga konteksti. Cdo burim duhet të peshohet me kujdes për të gjykuar nëse është i besueshëm për deklaratën e bërë dhe nëse është burimi më i mirë për atë kontekst. Në përgjithësi, sa më shumë njerëz të angazhohen në kontrollimin e fakteve, analizimin e çështjeve legale, dhe shqyrtimin e shkrimit, aq më i besueshëm është publikimi. Burimet duhet të mbështesin drejtpëdrejt informacionin siç është prezantuar në një artikull, dhe duhet të jenë të përshtatshme ndaj kërkesave të bëra. Nëse një temë nuk ka burime të besueshme, Wikipedia nuk duhet të ketë një artikull me këtë temë.

Ky udhëzues diskuton besueshmërinë e llojeve të ndryshme të burimeve. Politika e burimeve është Wikipedia:Verifikueshmëria, e cila kërkon citime për çdo material të kundërshtuar ose që ka mundësi të kundërshtohet, dhe për të gjitha citimet. Politika aplikohet në mënyrë rigoroze te të gjithë materialet në hapësirën kryesore—artikujt, listat dhe seksionet e artikujves—pa përjashtim, dhe në veçanti te biografitë e personave që jetojnë, që thotë:

“Materiali kontestues rreth personave që jetojnë që është pa burime ose me pak burime—nëse materiali është negativ, pozitiv, neutral, ose thjesht i diskutueshëm—duhet të hiqet menjëherë pa pritur për diskutim.“


Në rast të një kontradikte ndërmjet kësaj faqeje dhe politikave tona që lidhen me burimin dhe atribuimin, politika ka prioritet dhe redaktorët duhet të kërkojnë që të zgjidhin mospërputhjet.


Other Languages
беларуская (тарашкевіца)‎: Вікіпэдыя:Крыніцы, вартыя даверу
Bahasa Indonesia: Wikipedia:Sumber tepercaya
srpskohrvatski / српскохрватски: Wikipedia:Pouzdani izvori
oʻzbekcha/ўзбекча: Vikipediya:Nufuzli manbalar