Vala sinusoidale
English: Sine wave

Grafikët e funksioneve sinus dhe kosinus janë sinusoide me faza të ndryshme.

Funksioni sinus ose sinusoidi është një funksion që përshkruan një luhatje periodike. Kjo ndodh shpesh në matematikë (në zgjidhjen e ekuacioneve diferenciale), si dhe në fizikë, në degën e proçesimit të sinjaleve, në inxhinierinë elektrike si dhe në shumë fusha të tjera. Në formën e saj më themelore, si një funksion i kohës (t) sinusoidi shprehet si:

ku:

  • A, amplituda, është devijimi maksimal i funksionit prej pozicionit të saj nga qendra e ekuilibrit.
  • Ω, frekuenca këndore , specifikon sa oshilime ndodhin në një interval kohe njësi, në radian për sekondë
  • Φ, faza, specifikon në çfarë cikli fillon luhatje në t = 0.
    • Kur faza është jo-zero, forma e valës gjithë duket e zhvendosur në kohë me φ/ ω sekonda. Një vlerë negative paraqet një vonesë, dhe një vlerë pozitive përfaqëson një "arritje më përpara" në kohë.
Luhatja e një sistemi në mungesë të forcave të rezistencës rreth ekuilibrit është një valë sinusoidale.

Vala sinusoidale është e rëndësishme në fizikë, sepse ajo ruan formën valore të saj kur i shtohet një vale tjetër sinusoidale me të njëjtën frekuencë dhe faza arbitrare. Ajo është e vetmja formë vale që ka këtë veti. Kjo veti shfrytëzohet në analizën e Furierit.Duhet theksuar gjithashtu se kjo veti e bën atë unike nag pikëpamja akustike.

Other Languages
العربية: منحنى الجيب
bosanski: Sinusoida
català: Sinusoide
čeština: Sinusoida
Deutsch: Sinusoid
English: Sine wave
Esperanto: Sinusoido
español: Sinusoide
eesti: Sinusoid
euskara: Sinusoide
suomi: Siniaalto
հայերեն: Սինուսոիդ
Bahasa Indonesia: Gelombang sinus
日本語: 正弦波
лезги: Синусоида
македонски: Синусен бран
Bahasa Melayu: Gelombang sinus
Nederlands: Sinusoïde
norsk nynorsk: Sinuskurve
norsk: Sinuskurve
ਪੰਜਾਬੀ: ਸਾਈਨ ਵੇਵ
português: Senoide
română: Sinusoidă
русский: Синусоида
srpskohrvatski / српскохрватски: Sinusoida
Simple English: Sine wave
српски / srpski: Синусоида
Basa Sunda: Gelombang sinus
svenska: Sinusvåg
Türkçe: Sinüs dalgası
українська: Синусоїда
اردو: جیب موج
Tiếng Việt: Sóng sin
Wolof: Duusub sin
中文: 正弦曲線