Qarku

Qarqet në Shqipëri

Qarku është një njësi administrative që përbehet nga disa rrethe me tradita dhe zakone të njëjta, dhe që janë kufitare me njëri-tjetrin.

Kompetencat e Qarkut janë më të gjera se ato të Prefekturës. Qarku kujdeset për mirëmbajtjen e rrugëve, urgjencat civile, projektet e donatoreve, etj. Kjo ka sjelle që Prefektura ta humbasë rolin e saj të mëparshëm. Shikoni këtu për të gjitha qarqet e Shqipërisë: Qarqet e Shqipërisë

Republika e Shqipërisë ka aktualisht 12 qarqe që vijojnë nga veriu në jug :(Kujdes! Figura në të djathtë nuk korrespondon me listën e mëpshtme)

Historia

Sipas ligjit të vitit 2000 për përmirësimin e pushtetit vendor, organet lokale e ushtrojnë aktivitetin e tyre në përputhje me parimin e autonomisë, duke mbajtur lidhje me pushtetin qendror. Organet e pushtetit vendor janë persona juridikë që sigurojnë vazhdimësinë e qeverisjes nëpërmjet Komunave, Bashkive dhe Rajoneve.

Qarqet përfaqësojnë njësi administrative e territoriale të përbëra nga disa komuna e bashki, që kanë lidhje gjeografike, tradite, ekonomike e sociale, si dhe interesa të përbashkët. Rrethet janë nënndarje të rajoneve. Organizmi dhe funksionimi i pushtetit vendor është i përbërë prej dy nivelesh. Qarku i takon nivelin së dytë e pushtetit vendor.[1]

Other Languages
bosanski: Okruzi Albanije
čeština: Kraje v Albánii
Deutsch: Qark
Nordfriisk: Qark
Plattdüütsch: Qark
srpskohrvatski / српскохрватски: Okruzi u Albaniji
Simple English: Albania#Divisions
Tiếng Việt: Hạt của Albania