Ndërkombëtarja e dytë

Ndërkombëtarja e dytë është një organizatë e themeluar më 1889Paris nga partitë socialiste e laburiste evropiane. Qëllimi i saj ishte koordinimi i partive kombëtare të lidhura me lëvizjen e klasës puntore, dhe parashtronte reforma në fushën ekonomike, në legjislacionin social dhe ishte kundër politikës ushtarake. Ishte trashgimtarja e Ndërkombëtares së parë, dhe ishte e udhëhequr nga partia social-demokrate gjermane. Hyri në krizë dhe u shkri pas përkrahjes që partia social-demokrate gjermane i dha luftës së parë botërore në kundërshtim me politikën e mohimit të luftave imperialiste e borgjeze.Ndër vendimet më të rendësishme që mbahen mend nga kjo organizatë është ajo e 1 majit Dita ndërkombëtare e puntorëve dhe qe sindakatat të jenë të pavaruara nga partitë politike.

Other Languages
Esperanto: Dua Internacio
Bahasa Indonesia: Internasional Kedua
norsk nynorsk: Andre Internasjonalen
srpskohrvatski / српскохрватски: Druga internacionala
Simple English: Second International
slovenščina: Druga internacionala
Tiếng Việt: Đệ Nhị Quốc tế
中文: 第二国际