Maks Frish

Max Frisch (1961)

Max Rudolf Frisch (* 15. Mund të 1911 , në Zürich; † 4. Prill 1991 po aty) ishte një Zviceran shkrimtar dhe arkitekt. Me teatrin copa, të tilla si Biedermann dhe arsonists , apo Andorra , si dhe me tij tre romanet e madhe Stiller, Homo faber dhe Mein Emrin sei Gantenbein arritur të Freskët të një audience të gjerë, dhe gjeti në hyrje të shkollës Canon. Përveç kësaj, ai botoi radio luan, tregime të shkurtra dhe më të vogla tekstet e prozës , si dhe dy revista letrare të periudhave kohore të 1946 në vitin 1949, dhe 1966 për 1971.

Të rinjtë Max Frisch ndjerë civile dhe artistike ekzistencën si të papajtueshëm dhe ishte për një kohë të gjatë të pasigurt për atë lloj jete ai duhet të zgjidhni dizajn. Si rezultat, u diplomua nga të Freskët pas një përzunë gjuhës dhe letërsisë gjermanetë studimeve, dhe e para letrare të Punës një studim i arkitekturës dhe ka punuar për disa vite si arkitekt. Pas suksesit të romanit të tij, Stiller vendosi që më në fund e vendosur për një jetë si një shkrimtar dhe e la familjen e tij, për të Shkruar, për të kushtojnë për të.

Në qendër të Frisch e Krijuar është shpesh një konfrontim me veten, me shumë nga çështjet e ngritura ashtu siç është tipike për post-moderne e njerëzve janë: Gjeni dhe një Kërkesë e vetë identitetin e tyre, sidomos në takim me të ngurtë, imazhet e të tjerëve, ndërtimi i tij biografi, rolet gjinore, dhe zgjidhjen e tyre, si dhe pyetjen, se çfarë me gjuhën speakable. Në literaturën e projektuar ditari, autobiographical me imagjinar elemente që i lidh, e gjen të Freskët letrare Formë, ai, në veçanti, dhe në e tij të gjerë udhëton reflektohet. Pasi për vite ai jetoi jashtë vendit, kishte të punësuar të Freskët pas kthimit të tij, përveç kësaj, gjithnjë e më kritike e vendi i tij, Zvicër.

Jeta

Prindërit dhe shkolla

Max ishte i Freskët në 15. Maj 1911 në Cyrih, djali i dytë i arkitektit Franc Bruno Frisch dhe bashkëshortja e tij Karolina por bettina Frisch (née. Wildermuth) është i lindur.[1] Ai kishte një gjysmë motre nga martesa e parë e të atit, Emma Elizabeta (1899-1972), dhe një tetë vjet vëllai më i madh (1903-1978), që, pasi ati u emërua Franc. Familja ka jetuar në rrethana modeste, dhe gjendja financiare është përkeqësuar kur babai gjatë para luftës së Parë botërore, puna e tij ka humbur. I freskët, mezi kishte një marrëdhënie emocionale me të atin, të ëmën e tij, megjithatë, është shumë afër.

Gjatë kohës së tij si një studente e shkollës (1924-1930), shkroi parë copat që ai u përpoq për të marrë sukses për punën dhe më vonë shkatërruar. Në gjimnaz ai mësuar, për më tepër, që Werner Coninx e di, babai i të cilit është një shtëpi botuese në pronësi dhe të cilit njohja e letërsisë dhe filozofisë Freskët në kursin e tyre të viteve të shumta të miqësisë, disa kërkesa të tjera.

Gjermane studimeve dhe punës si Gazetar

Ndertesa kryesore e Universitetit të Cyrihut, në të Freskët nga 1930, gjuhës dhe letërsisë gjermane studiuar

Dëshira e prindërve të tij, sipas fëmijët e tyre për të studiuar të lirë zgjedhje për të kërkuar filluar të Freskët në semestrit dimëror të 1930/31, gjuhës dhe letërsisë gjermanetë studimeve në Universitetin e Cyrihut. Në njërën anë të goditur një të Freskët këtu në profesorëve, e cila e bëri atë të impresionuar dhe për të dhënë atij kontaktet me botuesit e Gazetave për të përcjellë mund të, duke përfshirë Robert Faesi, shkrimtar dhe Profesor i modern dhe letërsisë Zvicerane, dhe romancë Theophil Spoerri. Nga ana tjetër, ai vuri në dukje se akademik mësimor ajo nuk duhet të ngurta shkrim mjete për të përcjellë ishte se ai e studimit e kishte shpresuar.[2] Në tjetër ndarje zënë Freskët mjekësisë ligjore, psikologjisë, e ai njohuri më të thellë në thelbin e ekzistencës njerëzore premtuar.

Frisch e parë të postoni në Neue Zürcher Zeitung (NZZ), e cila daton që nga maj 1931. Në Mars 1932, i ati i tij vdiq, ai u përqendrua gjithnjë e më tepër në gazetareske punës, dhe nëna e tij e Gjallë. Ky hap është tema e muajit prill 1932 të shkaktuara Eseve Çfarë jam unë?, është konsideruar si e vërtetë të fillojnë të profesionit të tij, dhe të njohin një bazë problem i mbarë e më vonë në punë. Në këto tre vjet, e krijuar mbi 100 gazetareske dhe letrare, kryesisht autobiographical vetë-hulumtimin dhe përpunimin e private përvojat e fokusit, të tilla si ndarja e 18-vjeçare aktorja Tjetër Schebesta, në të Freskët rënë në dashuri, kishin. Vetëm disa nga këto tekste janë më vonë në punë të prodhimit. Gjatë formimin e tyre, kishin vetë autori është nganjëherë përshtypjen se vetë-reflektim në rritje, dhe u përpoq fizik i punës për të shkëputur, si në rastin e një nxënësi të punojë koloni në ndërtimin e rrugëve në vitin 1932.

Nga shkurti në tetor 1933 mbushur të Freskët dëshira e zgjatur udhëtim jashtë vendit, gjatë udhëtimit shkroi një feuilleton kontributet financuar. Si ai njoftoi, ndër të tjera, për NZZ e akull hokej kampionatin botëror në Pragë. Më tej stacionet ishin Budapest, Beograd, Sarajevë, Dubrovnik, Zagreb, Stamboll, Athinë, Bari dhe Romë. Nga eksperienca e këtij udhëtimi ishte Frisch e parë të romanit , Jürg Reinhart, 1934 u shfaq. Karakteri nga një roman, Jürg Reinhart këtu është një alter Ego e Frisch, në Prag të një të Ballkanit-udhëtim përpiqet të përdorë Pozitën e tij në jetë për të përcaktuar. Këtu, ai vjen në përfundim se vetëm një "mashkull të vërtetë" e tij të pjekurisë kontroll, dhe kjo, nga terminally sëmurë vajzën e tij të hipni në shtëpinë landlady euthanasia dhënë. Ndryshimi në kuptimin e termit "euthanasia" disa vite më vonë nga nacional socialistët do të dini se ai ishte i Freskët që nga kjo datë, ende nuk është në horizont.

Veç punës së tij për Gazeta të ndryshme të kurseve mori të Freskët deri më 1934, ende në Universitet.[3] Në verën afat, në vitin 1934,[4] ai u mësoi tre vjet më i ri, Kate Ruben, birit të tij në vitet në vijim, një marrëdhënie dashurie. Si një gjerman Çifut, ishte e Rubenit, të birit nga Berlin , emigruan për një studim i mëtejshëm. Si i Freskët në 1935 për Herë të parë në Rajhun gjerman udhëtoi, ai i është referuar në e tij të Vogël të ditarit të një gjerman turne në një pozicion kritik në lidhje me anti-Semitizmi, por shprehu admirim për "racën shkencës" ekspozita mrekullia e jetës nga Herbert Bayer.[5] Frisch e dinte pasojat e Nazism në vitin 1930, jo për llogaritjen e saj jo-politike parë romanet e lehtë në Deutsche Verlags-Anstalt , duke përdorur të nacional socialiste censura ishte e imponuar. Vetëm gjatë 1940, filloi të Freskët, me një kritike vetëdijen politike për të zhvilluar. Kjo mëdyshje e zhvillimit është tani pjesë e konservator i klimës në Universitetin e Cyrihut, shpjegon, si për individin, profesorë dhe madje simpati për Hitleri dhe Musolini përdorur. Që të Freskët të tilla simpatinë mallin e huaj, ai e shpjegoi më vonë, vetë-kritike me dashurinë e tij Kate Ruben, bir.[6]

Duke e kthyer në arkitekturë dhe themelimin e një familje

Në një kuptim, që të kemi tij gjuhës dhe letërsisë gjermane të studimeve, nuk real profesion, ishte në kërkim të Freskët pas një jo-letrare, por edhe krijuese Alternative për gazetari. Me një bursë të mikut të tij Werner Coninx të pajisur, ai filloi në vitin 1936 për të studiuar arkitekturë në ETH Zurich. Ky hap pasur atë Kate Ruben, bir i emocionuar. Në të njëjtin vit, ajo u zhvendos pëlqimin e tyre për të gjendjes civile, zyra e regjistruar në martesë sepse nuk doni të dalë jashtë e për të ardhur keq, për shkak të tyre të paqartë Situatën si një gjerman Çifut në Zvicër, i martuar kërkuar. Më parë, ajo ishte e Freskët për një kohë të gjatë është, martesa qëndresës ai nuk kishte krijuar besonin në të. Në vjeshtën e viti 1937, u ndanë të dy, në pranverën e vitit të ardhshëm, duke e Ruben birit të Bazelit.[7]

Në vitin 1937, u shfaq në Frisch së dytë të romanit, një përgjigje nga heshtja, ai më vonë i mallkuar ishte aktgjykimit. Ai mbledh mbi temën e "mashkull i të veprojë", vlen edhe tani, por në mënyrë të qartë për një borgjeze e jetës. Nga ky qëndrim, u tërhoq Freskët private pasojat: Ai kishte titullin profesional të "shkrimtar" e tij dhe të Kalojë, fshini, dhe djegur të gjitha shkrimet e mëparshme. Frisch e qëllimit, të shkronjave, për të braktisur, ishte, megjithatë, tashmë në vitin 1938, duke fituar Conrad-Ferdinand-Meyer-Preis prishur, me të gjitha 3000 franga Zvicerane doped ishte Tij një vit bursë arrinte në 4000 franga.

Me fillimin e luftës së Dytë botërore në vitin 1939 ishte i Freskët shtiza në Zviceran ushtria dhe shërbeu deri në vitin 1945, një total prej 650 shërbim aktiv ditë. Gjatë kësaj kohe, ai filloi të shkruar përsëri dhe botuar shënimet e tij në vitin 1939, nën titullin ditari i një ushtari në revistën Atlantis (në vitin e ardhshëm si një libër nën titullin e lë nga buka qese). Në të është fjala për një masë të madhe i pavlefshëm qëndrimi për jetën e një ushtari dhe pozicioni i Zvicrës në luftën e Dytë botërore është një shprehje e Freskët, në vitin 1974, në e tij të shërbimit broshurë, interpretohet dhe gjithashtu rishikuar.

Sipas Frisch diplomë në Arkitekturë, në verën e vitit 1940, me kusht atë me mësuesi i tij William Errët një pozicion të përhershëm në arkitekturën e tij të fortë, aq të Freskët në fund të vitit 1940, e parë në shtëpi marrë. Në errësirë Studio mësuar ai është gjithashtu edhe arkitekt Gertrud von Meyenburg e di se ai është në 30. Korrik 1942 martuar. Me të ai kishte dy vajza (Ursula, * 1943, dhe Charlotte, * 1949) dhe një djali (Hans Peter * 1944). Bija e tij, Ursula, më vonë Ursula Priess, në vitin 2009 libër, i botuar në vjeshtë nga të gjitha pasqyra[8] saj të vështira marrëdhëniet me babanë e saj që reflekton.

10-Metra hidhen kullë në sport pishinë, në natyrë, pishinë të Letzigraben
Të freskëta projektuar restorant pavijon në Freibad Letzigraben

Në vitin 1943, fitoi të Freskët e 65 Vepra të paraqitur arkitektonike konkursin e qytetit të Cyrihut për ndërtimin e outdoor swimming pool Letzigraben (colloquially Letzibad ose Max-Frisch-Keq ).[9] Ai e hapi tij arkitektonike zyra dhe të punësuar në të dy herë nga palët nënshkruese. Për shkak të luftës të lidhura me materiale të mungesave, të ndërtimit, megjithatë, kjo nuk ishte deri në vitin 1947 për të filluar. Vitit 1949 hapet banjo qëndron sot nën mbrojtjen e monumentit dhe ishte në 2006/07, në rrjedhën e një rinovim total të kthehet në origjinal kusht.

Një total prej projektuar të Freskët se një duzinë ndërtesa, njëra prej të cilave është pranë pishinë në natyrë, megjithatë, vetëm dy vetëm shtëpitë e familjes për vëllain e tij Franc, si dhe një shtëpi vend për flokët tonik prodhuesi, K. F. Ferster janë zbatuar. Kjo e fundit paraqiti para gjykatës së lartë kërkesa për kompensim kundër të Freskët pas kësaj pa u konsultuar fillimisht ranë dakord masë të shkallë kishin ndryshuar. Të freskëta, hakmarrë nga protagonist të tij dramë Biedermann dhe arsonists, profesionin e flokëve me ujë të fabrikës pronarët atribuohet.[10] po Ashtu gjatë aktivitetit të tij si një arkitekt, të mbajtur të Freskët vetëm në mëngjes në zyrën e tij. Një pjesë e madhe e kohës së tij ai i kushtoi të shkruarit.[11]

Puna për teatrin

Të freskëta vizituar tashmë gjatë studimeve të rregullta shfaqje në Schauspielhaus Cyrih, në kohën e nacional socializmit, gjermanisht internuarve, filloi të lartë të kalibrit programi i ofruar. Vet Drejtori Kurt Hirschfeld inkurajuar të Freskët në 1944 për të Punuar për të teatrit dhe i ka ofruar atij mbështetje në implementimin e tyre. Në e tij të parë pjesë e Santa Cruz (1944, premierë botërore në vitin 1946) ishte i vetëm i martuar Freskët në pyetjen se si ëndrrat dhe aspiratat e Individit me jetën e martuar. Në 1944 botoi romanin, j'adore ce qui më brûle, apo të Vështirë , ai e kishte papajtueshmëria e artistike dhe borgjeze ekzistencën e thekson dhe në zhvillimin e protagonist të tij të parë të romanit, me të meta të një dashurie " të piktorit Jürg Reinhart përshkruar. Në prozë tekst ose Në udhëtim për në Pekin se ai mori çështjen në vitin 1945, përsëri.

Schauspielhaus Cyrih

Dy mëposhtme luan janë nën përshtypjen e luftës: ata Tani këndoni përsëri (1945) ngre pyetje personal, për faj të ushtarëve, çnjerëzore komandat, dhe si trajtohen ato nga një subjektive perspektiva e Prekur. Pjesa e shmang undifferentiated ratings dhe ishte në 1946/47, edhe në gjermanisht fazë të luajtur. E NZZ hodhi Freskët, megjithatë, në faqen e titullit, Terrori i nacional socializmit për të "veshjes", dhe refuzoi që të marrë edhe përgjigjen e autorit për të shkruar atë. Murit të madh të Kinës (1946), me mundësinë që vetë njerëzimit me anë të sapo shpikur bombë atomike për vetë-shfarosja. Pjesa shkaktuar një diskutim publik është sot, në krahasim me Friedrich dürrenmatt është E fizikanët (1962), dhe Heinar Kipphardts Në çështjen e J. Robert Oppenheimer (1964), megjithatë, në masë të madhe harruar.

Bashkëpunimi me Hirschfeld lejohet të Freskët të njohurit, të cilët në masë të madhe e ndikuar tij; Kështu ai mësoi në vitin 1946, Carl Zuckmayer e di, dhe në vitin 1947, të rinj Friedrich Dürrenmatt, bashkë me të, pavarësisht nga dallimet në artistik të vetë-kuptuarit është një afat-gjatë të miqësisë. Në të njëjtin vit, u takua të Freskët Bertolt Brecht, puna e të cilëve ai i admiruar dhe me të cilët ai tani rregullisht në artistik çështje duke u shkëmbyer. Brecht inkurajuar të Freskët për pjesë të tjera, dhe e udhëzoi atë në përgjegjësinë sociale e artistit. Megjithëse Brecht të ndikojë në Frisch e art-pikëpamjet teorike, dhe disa Punë praktike është e njohur, është një nga të Freskëta e jo për studentët e Brecht.[12] Ai ruajtur një Pozicion të pavarur, i cili, në mënyrë të veçantë, për shkak të skepticizmit rreth tradicionale politike të arsimit të shënuar. Kjo është veçanërisht e dukshme në copë Si lufta erdhi në një fund të shprehura në të Freskët dëshmitar okular raportet e Kuqe të ushtrisë si një fuqi okupuese, është e përpunuar.

Në prill 1946, dhe të udhëtuar në të Freskët, së bashku me Hirschfeld pas luftës në Gjermani. Në gusht 1948, ai mori pjesë në paqes ndërkombëtare të Kongresit në Wroclaw, në të cilën një numër i intelektualëve ka qenë i ftuar politike ndërmjetësim në mes të Lindjes dhe Perëndimit duhet të kontribuojnë. Si nikoqir i Kongresit, megjithatë, si një propagandë platformë abuzuar dhe vështirë se një shkëmbim në mes të ftuarit u mbajt, ka udhëtuar të Freskët paraprakisht, pas Varshavë , në Fletoret e tij më të pavarur përshtypjet për të mbledhur. Megjithatë, e vënë atë në NZZ pas kthimit të tij simpatinë me komunizmit , dhe refuzohet, në anën tjetër, një kundër-përfaqësimi për të shkruar atë, në mënyrë që të Freskët bashkëpunim me gazetën, duke i dhënë dorë.

Zbulim i madh si një novelist dhe shkrimtar i pavarur

Të freskëta 1958 në ceremoninë e çmimin letrar të qytetit të Cyrihut

Nga rreth 130 Fletoret, Fllad në periudhën post-lufte, u ul, shkoi në vitin 1947, së pari, letrare ditar me Marion . Pjetri Suhrkamp inkurajuar të Freskëta, dhe koncepti edhe më tej, dhe i dhanë personale reagime të teksteve të veçanta sugjerime. Në vitin 1950, u shfaq në të sapo themeluar Suhrkamp Verlag e revistës 1946-1949, një mozaik i travelogues, dhe autobiographical opinione, politike dhe letrare-teorike Ese, dhe letrare, skica, Frisch e drama të mëdha dhe motivet e krijimtarisë tregimtare e ardhshëm dekadën e parashikuar. Kritikët kanë vërtetuar punën që është i zhanrit të letërsisë journal Impuls të ri të dhënë, dhe autori i saj, "lidhja për nivelin Evropian", që gjendet në kanë.[13] komerciale suksesi vazhdon me ribotoj të 1958.

Në vitin 1951, e ndjekur në ditar tashmë të skicuar Dramë e Graf Öderland i një shteti të popullit, e në jetën civile i mërzitur dhe në kërkim të liri absolute shkon ku ai është me një sëpatë çdo vrarë për këtë qëllim në rrugë të drejtë. Öderland përfundon si udhëheqës i një revolucionar lirinë e lëvizjes dhe ky Pozicion i Fuqisë dhe përgjegjësisë, të cilat e bëjnë atë vetëm si unfree siç ishte në fillim të copë. Drama ishte në audienca dhe kritika të qartë dështimi, ajo është parë shpesh si një kritikë e Ideologji është keqkuptuar, ose si një nihilistic dënim. I freskët, megjithatë, konsiderohet Graf Öderland si një prej më të rëndësishme të punëve dhe ka punuar atje për më shumë shfaqje në vitin 1956 dhe 1961, pa kaq shumë beifälligere Tavolinë.

Me një grant nga Fondacioni Rockefeller dhe të pajisur, udhëtoi përmes të Freskët në mes të prillit 1951 dhe mund, 1952, Shtetet e Bashkuara dhe Meksikës. Gjatë kësaj kohe ai ka punuar nën titullin Çfarë jeni duke bërë me dashurinë e një paraardhësi të më vonë romani, të Qetë dhe të luajnë Don Zhuani apo dashuria e Gjeometri, në maj të vitit 1953, në Zurich dhe Berlin premierë. Në këtë pjesë ai të kthehet në temën e konfliktit midis wifely detyrat dhe interesat intelektuale: personazhi kryesor i pjesë është një parodierter Don Zhuani, në radhë të parë për studimet gjeometrike dhe loja e shahut të interesuar dhe të grave, prandaj, vetëm një episodik vend në jetën e tij. Pas tij pandjeshëm të sjelljes shumë të Vdekjeve ka rënë në dashuri ai është, megjithatë, një ish-prostitutë.

Në vitin 1954, u shfaq në Frisch është romani Stiller, Protagonist i të cilit Anatol Ludwig Stiller fillimisht pretendoi tjetrin që, në rrjedhën e procedurës gjyqësore, megjithatë, është e detyruar të vet origjinale të identitetit si një Zviceran skulptori përsëri për të pranojmë. Deri në vdekjen e saj, të jetojë sërish me gruan, ai në jetën e tij të mëparshme e kishte lënë. Roman, elementet e një krimi roman me një autentike në kërkim, ditari-si narrativë stil lidh, ishte një tregtar i suksesit dhe i solli një Fllad të gjerë të njohjes së tyre si një shkrimtar. Në të njëjtën kohë vlerësoi kritika komplekse të dizajnit dhe Perspektivik, si dhe lidhjen e filozofike njohuri me autobiographical përvojat. Teza e papajtueshmërisë arti dhe familja gjithashtu popped në Heshtur përsëri. Pas pamjen e saj drew të Freskëta gjatë gjithë martesës, shumë dashuri Punëve të përdoren,[14] pasojat, ishte ndarë nga familja e tij dhe u zhvendos në Männedorf në një farmhouse në një apartament të vogël. Pas Shkruar mjaft disa vite rresht të tij, burimi kryesor i të ardhurave ishte, ai përfundoi në janar të vitit 1955, gjithashtu tij arkitekturës zyra, tani, si një shkrimtar i pavarur për të punuar.

Në fund të vitit 1955 filloi me punë në roman Homo faber, 1957 u botua. Ai është një inxhinier, me i saj thjesht teknike-racional të parë të botës në jetën reale dështon. Homo faber ishte në shkollë të Canon dhe një nga Frisch më gjerësisht lexoni libra. Rrugët e protagonistëve të reflektuar Frisch e vet udhëton gjatë kohës së marrjes së romanit. Ata çuan në 1956 në Itali, pastaj një anije është kalimin nëpër Atlantik një Herë të dytë në Shtetet e Bashkuara, Meksikë dhe Kubë , dhe në vitin e ardhshëm, pas Greqisë.[15]

Sukseset në teatër dhe në marrëdhëniet e Ingeborg Bachmann

Në rastin e mostrave Biedermann dhe arsonists me Oskar Wälterlin 1958

Në vitin 1958, premierë në teatrin në Biedermann dhe arsonist ka vendosur të Freskët si një dramaturg i famë botërore. Kjo është rreth një e vogël e qytetarëve, të Pedlars strehim, dhe, pavarësisht nga shenja të qarta të mos ndërhyjë, se ata djegin shtëpinë e tij. E parë skica ishin tashmë në vitin 1948, nën ndikimin e pushtimit Komunist në Çekosllovaki origjinën dhe në ditarin e 1946-1949 u shfaq në vitin 1953, kishte Bavarez transmetim , radio luajnë versionin transmetim. Frisch synonte të vetë-besimin e publikut për të shkundur, se ai ishte në një ngjashme të rrezikut të situatës nivelin e kryesuar do të reagojnë. Si Zviceran audiencës, pjesa përpara e komunizmit filozofike të veprave, ai u ndie i keqkuptuar. Për gjermanisht premiere, shtoi ai, prandaj, një "epilog", shtoi me këtë, tani si një paralajmërim kundër nacional socializmit , të kuptuar, dhe më vonë do të fshihen.

Mostrat për Andorra në Schauspielhaus Cyrih në vitin 1961

Drama Andorra kishte Fllad tashmë në ditarin e përshkruan: Ajo ka të bëjë me Fuqinë e një vorgefasstes foto e tjerë në të Prekur. E saj personazhi kryesor është i paligjshëm fëmijë Andri, babai i të cilit, si një Çifut i shpenzon. Në përfundim, duhet Andri me anti-Semite paragjykimet dhe zvogëlohet me kohë, natyra, në rrethinat e saj si një "zakonisht Hebre". Pëlhurë ishte i Freskët, sidomos në zemër, kështu që ai brenda tre viteve të pesë versionet e copë, shkroi, përpara se në fund të vitin 1961 për premierën erdhi. Edhe pse ajo është me kritikët dhe publiku ishte i suksesshëm, dhe i solli copë të Freskëta, sidomos pas premierën në SHBA (1963) të ngarkuar e për të pakujdesshëm kanë të bëjnë me të fundit historike realitet. Në faktin se cenohen kanë të bëjnë me njerëzit e tjerë në Andorra , si një Përgjithësi gabim njerëzor është treguar, pa disa gjermanisht një relativisation e vet të borxhit.

Në korrik të vitit 1958, të nxjerra të Freskëta shkrimtari Ingeborg Bachmann . Pasi ai tashmë e ka që nga viti 1954, me gruan dhe fëmijët e ndarë, kishte jetuar, ai kishte në vitin 1959, zyrtarisht e tij nga gruaja e parë, Gertrud, një divorc. Edhe pse Bachmann është një shkruar martesës kërkesa e refuzuar, e ndjekur nga Freskët tuaj 1960 në Romë, ku ai qëndroi deri në vitin 1965, qendër e jetës së tij të mbajtura. Lidhja është aq intensive, sa që të dy palët janë problematike: të Freskëta, seksuale pabesi në vetvete është gjithmonë e hapur, u përgjigj me një xhelozi të fortë të tij partner të ri, të njëjtë e të drejtave të kërkuar.[16] e Tij 1964 botuar romani, Emri Im është Gantenbein – si dhe më vonë, Bachmann është romani Malina – si një letrar përgjigje për marrëdhënien në Dimrin e 1962/63 në Uetikon thyer. Romani trajton fund të një dasmë në një kompleks të stilit të Asaj që-nëse: identitetet dhe biografitë e populli kryesore për të kaluar, si dhe Detajet e martesore të jetës. Transmetuesi u përpoq alternative tregime "si rrobat" dhe të vijnë në përfundim se asnjë nga përvoja e tij plotësisht. Këtu sulme të Freskët në ditar 1946-1949 të parë shprehet se Çelësi për gjuhën e unspeakably të qëndruar.

Me ngjashme do të thotë, i projektuar të Freskëta copë biografia: Një lojë. Nga keqkuptimet e të Biedermann dhe zjarri raisers dhe Andorra zhgënjyer, u kthye i Freskët nga alegorik formë , dhe ishte në kërkim për një formë të re të shprehjes, që ai e quajti "dramaturgjisë e Permutation". Në qendër të pjesë është një sjellje të studiuesve, nga mundësia e jetës së tij për të udhëhequr, dhe në fund të fundit nuk ka shumë zgjedhje të tjera. Bashkëpunimi me Drejtorin Rudolf Noelte dështuar në vjeshtë të vitit 1967, një javë para se të shpallet Premierën. Por 1968 performancës vendosur zbatimin nën Leopold Lindt e malit të ishte as autori, as kritikët dhe publiku i kënaqur. Të freskët e kishte publiku thirrje duan, mundësitë për ndryshim në vetëdijen e kufizimet e tyre, të marrë përparësi të plotë të, dhe u ndjeva pjesë në skenë veten e tij si një fatalist. Vetëm njëmbëdhjetë vjet pas kësaj rinovohet zhgënjim u kthye i Freskët për të teatrit.

Martesa e dytë për të Marianne Oellers dhe aktive të udhëtimit

Në verën e vitin 1962, u takua me pastaj 51-vjeçar i Freskët nga 28 vjet më i ri, në studimet gjermane dhe gjuhët romane dhe letërsi nxënës Marianne Oellers. Në 1964, dy ndanë një apartament në Romë, në vjeshtën e vitin 1965, ata u zhvendosën në një elaborately rinovuar shtëpinë në Berzona në Ticino . Si një "Eksperiment social" jetonte Çifti, e vitit 1966, ndonëse përkohësisht, në një të dytë apartament në zona të banuara Lochergut, shkëmbyer saj kundër një apartament në Küsnacht në liqenin e Cyrihut. Në fund të vitit 1968 çifti të martuar.

Marianne Oellers të shoqëruar bashkëshortin e saj të ardhshëm për udhëtime të shumta: në vitin 1963, vizitoi Amerikane premiera e Biedermann dhe Andorra, në vitin 1965, ata udhëtuan me rastin e dhënies së Njeriut të Lirisë së Çmimit të Jeruzalem, ku e para zyrtare të të folurit pas përfundimit të luftës së Dytë botërore. Në një Përpjekje për të arritur një pavarur gjykimit për jetën pas "perdes së Hekurt" vizituar ata në vitin 1966, Bashkimin Sovjetik. Në rastin e një shkrimtarë të Kongresit, ata u kthyen dy vjet më vonë, për të shkuar mbrapa dhe u takua me të, ndër të tjera, RDGJshkrimtarja Christa dhe Gerhard Ujku, me të cilën ju mund të nga tani e tutje, një miqësi të Shoqatës. Pas dasmës, e ndjekur në vitin 1969, një udhëtim në Japoni , si dhe 1970-72 shtrirë qëndron në Shtetet e Bashkuara. Një shumë e përshtypjeve nga këto udhëtime janë në ditar 1966-1971 luajtur.

Një udhëtim në Montauk ishte pika fillestare e narrative Montauk

Pas kthimit nga SHBA mori disa Fllad në vitin 1972, një të dytë apartament në Berlin, në Rrethin e Friedenau, e cila gjithnjë e më shumë është në qendër të jetës dhe 1973-79 intensive dhe për të stimuluar kontaktin lokale Intelektuale të aktivizuara. Ekstraktet e një ditari nga kjo periudhë shfaqet vetëm në vitin 2014, nën titullin Nga Berliner Journal. Në e tij të Berlinit vjet, rritja e Frisch është qëndrim kritik ndaj Zvicrës, në vepra të tilla si Wilhelm Tregoni për shkollën (1970) dhe shërbimi broshurë (1974), por edhe në fjalimin Zvicër si në shtëpi?, e Freskët në janar të vitit 1974 me rastin e dorëzimit të Mëdha Schiller çmimin e Zvicrës Schiller Fondacionit . Edhe pse ai nuk ka asnjë politike ambiciet e kishte harbored Freskët simpatinë për idetë e demokracisë sociale. Nga një marrëdhënie personale me Helmut Schmidt, ai i shoqëruar atij në vitin 1975 në Kinëudhëtim dhe mbajtur në vitin 1977, në një fjalim në SPDpartisë konferencë.

Në prill të vitit 1974, kishte një të Freskët të marrë në shqyrtim turne në Shtetet e Bashkuara të pasur një aferë me 32 - vjet-më e re Amerikane Alice Locke-Carey. Ky takim në fshatin Montauk në Long Island, mori si një pikënisje në vitin 1975, u botua ky roman, makinën e tij biografi më të librit dhe e të gjithë të tij të mëparshme marrëdhënie romantike raportuar, duke përfshirë martesa me Marianne, dhe marrëdhënie me shkrimtarin Amerikan Donald Barthelme. Me rastin e publikimit ndodhi në mes të burrit dhe gruas për të hapur një mosmarrëveshje në lidhje me marrëdhëniet midis Publike dhe Private, dhe, si pasojë, në rritjen e izolimit. Në vitin 1979, martesa ishte e divorcuar.

Fund të punës dhe të pleqërisë

Pas Freskët 1978 probleme të rënda shëndetësore e kishte përjetuar, është themeluar në tetor të vitit 1979 nën pjesëmarrjen e saj në Max Frisch Fondacioni, i cili ishte i ngarkuar me menaxhimin e pasurive. Arkivin është e vendosur në ETH Zurich , dhe që nga viti 1983 ka qenë në dispozicion të publikut.

Mosha dhe transience lëvizur gjithnjë e më shumë në qendër të Frisch e punës. Në vitin 1976, ai mori punojnë në fushën e të vdekur-duke luajtur pjesë e teatrit triptych në prill të vitit 1979 në një radio luajnë versionin ishte i dërguar, dhe në tetor të të njëjtit vit, në Lozanë për premierë botërore. Një performancë në Frankfurt, ishte e kotë nga rezistenca lokale Ansamble, pjesë është si apolitik refuzuar. Premierë në Burgtheater në Vjenë, dukej e Freskët si një sukses, audienca, megjithatë, kanë reaguar me kujdes për të ndërtuar komplekse.

Në vitin 1980, mori Freskët përsëri kontaktoni Alice Locke-Carey, dhe jetonte me të deri në vitin 1984, në mënyrë alternative në New York dhe Berzona. Në Shtetet e Bashkuara ishte i Freskët, në ndërkohë, një shkrimtar me famë, ndër të tjera, ai ka pranuar, në vitin 1980, doktor nderi i Bard College dhe, në vitin 1982, City University of New York. Përkthimi i njeriut në Holocene ishte nga kritikët e New York Times si më të mirë tregim të vitit 1980 çmim. Teksti është raportuar nga një pension të Industrialist, humbja e veta intelektuale, aftësitë dhe humbjen e marrëdhënieve ndërpersonale vuan. Të freskëta, të provuar në këtë Tekst për vërtetësinë, luftoi përsëri, por kundër një rreptësisht autobiographical interpretim. Pas përfundimit të vitit 1979 publikuar punës me përvojë të Freskët shkruani një frenim, ai në vjeshtën e vitit 1981, me prozë tekst në blu mjekër të mposhtet.

Në vitin 1984, ai u kthye në Zyrih, ku ai jetoi deri në vdekjen e tij. Në vitin 1983,[17] e filloi marrëdhënie me të dashurën e tij të fundit Karin Pilliod, me ndihmën e tij, në vitin 1987, në Moskë "Forumi për bërthamore-arme-botë e lirë" kanë marrë pjesë. Pas Frisch vdekjes së raportuar Pilliod, se ai në vitet 1952-1958 në një të dashur marrëdhënie me nënën e saj Madeleine Seigner-Besson të argëtojë. Në Mars të vitit 1989, ishte në të Freskët të pashërueshme kanceri i zorrëve diagnostikuar. Në të njëjtin vit, ai mësoi në kuadër të fiche çështjeqë ai ka qenë pjesëmarrja e saj në paqes ndërkombëtare të Kongresit në vitin 1948, si shumë të tjera Zvicerane qytetarëve nga autoritetet spiunuar mbi kishte qenë. Për 1. Në gusht 1990, ai mori (e censuruar) qasje në dokumente zyrtare, dhe është autor i para përfundimit të vitit 1990 në komentin e injorancës, si një shtet i mbrojtjes?, në fotografi individuale të ndarë pozicionin e Tij mori Fiche "është një dokument i injorancës, të ngushtë-mindedness, provincialism". Tekstin për herë të parë u 2015 në domenin publik si një libër është botuar.[18]

Fllad fikse, rrethanat e tij të varrimit, të angazhuar megjithatë, në kontekstin e diskutimit në lidhje me heqjen e Zvicerane ushtria, dhe e ka botuar prozë tekst Zvicër pa ushtri? Një Palaver , si dhe një fazë të versionit të saj, e Jona dhe e tij Veteran. Max Frisch vdiq më 4 prill. Në prill të vitit 1991, në mes të përgatitjeve për tij 80. Ditëlindjen. Shërbimin e funeralit u mbajt më 9. Prill 1991 në Shën Pjetër . Ajo tha miqtë e tij, Pjetri Bichsel dhe Michel Seigner. Karin Pilliod lexuar një deklaratë, por nuk ka pasur një Clergyman. Frisch ishte një mos njohin, të çdo besimi të ishte e tepërt.[19] hiri i Max Frisch ishte një këshillë e miqve të tij në Ticino në një zjarr të lara; pllakën përkujtimore në varrezat e murit në fshatin Berzona kujton ai.

Other Languages
Alemannisch: Max Frisch
العربية: ماكس فريش
تۆرکجه: ماکس فریش
беларуская: Макс Фрыш
беларуская (тарашкевіца)‎: Макс Фрыш
български: Макс Фриш
català: Max Frisch
čeština: Max Frisch
dansk: Max Frisch
Deutsch: Max Frisch
Ελληνικά: Μαξ Φρις
English: Max Frisch
Esperanto: Max Frisch
español: Max Frisch
eesti: Max Frisch
euskara: Max Frisch
فارسی: ماکس فریش
suomi: Max Frisch
français: Max Frisch
galego: Max Frisch
עברית: מקס פריש
hrvatski: Max Frisch
magyar: Max Frisch
Հայերեն: Մաքս Ֆրիշ
íslenska: Max Frisch
italiano: Max Frisch
ქართული: მაქს ფრიში
한국어: 막스 프리슈
Lëtzebuergesch: Max Frisch
lietuvių: Max Frisch
latviešu: Makss Frišs
Nederlands: Max Frisch
norsk: Max Frisch
polski: Max Frisch
português: Max Frisch
română: Max Frisch
русский: Фриш, Макс
srpskohrvatski / српскохрватски: Max Frisch
slovenčina: Max Frisch
српски / srpski: Макс Фриш
svenska: Max Frisch
Türkçe: Max Frisch
українська: Макс Фріш
Tiếng Việt: Max Frisch