Libri i Zi i Komunizmit

The Black Book of Communism
Autori Stéphane Courtois (red.)
Nicolas Werth
Jean-Louis Panné
Andrzej Paczkowski
Karel Bartosek
Jean-Louis Margolin
Ehrhart Neubert*
Joachim Gauck*
(*botimi gjerman)
Titulli origjinal Le Livre noir du communisme
Shteti Francë
Subjekt(e) Komunizmi,
Totalitarizmi
Botuesi Harvard University Press
Botimi 6 nëntor 1997
Faqe 912
ISBN 978-0-674-07608-2

The Black Book of Communism: Crimes, Terror, Repression (Libri i zi i komunizmit) është një libër i shkruar nga disa akademikë europianë dhe i redaktuar nga Stéphane Courtois. [1] Libri dokumenton hitorinë e shtypjeve politike dhe civile nga shtetet komuniste, përfshirë gjenocidet, ekzekutimet e njerëzve, deportimet, dhe uritë e tejzgjatura mes popullatës.

Libri u botua për herë të parë në vitin 1977 në Francë nën titullin Le Livre noir du communisme: Crimes, terreur, répression nga Éditions Robert Laffont.

Në SHBA libri botohet nga Harvard University Press. [2] Edicioni gjerman, botuar nga Piper Verlag, përfshin një kapitull të shkruar nga  Joachim Gauck, i cili mëpastaj u bë edhe  President i Gjermanisë.

Përmbajtja

Vlerësimi i numrit të viktimave

Në seksionin hyrës, redaktori Stéphane Courtois pohon se "...regjimet komuniste... i kthyen krimet masive në një sistem qeverisje të plotë". [3] Ai tregon se totali i vdekjeve në shtetet komuniste arrin në një total prej 94 milion individësh. [4] Numri i viktimave sipas shteteve është ky:

Krahasimi mes komunizmit dhe nacional-socializmit gjerman (nazizmit)

Courtois i konsideron komunizmin dhe  Nazizmin si dy sisteme totalitare vetëm lehtësisht të ndryshme, duke dalluar mes tyre analogji të shumta.Ai pohon se regjimet komuniste kanë vrarës "rreth 100 milionë njerëz në kontrast me rreth 25 milionë viktimat e nazistëve". [5] Courtois pohon se metodat e shfarosjes në masë që u përdorën nga Gjermania naziste u adoptuan nga metodat sovjetike komuniste. Si shembull ai citon zyrtarin nazist Rudolf Höss  që organizoi kampin e vdekjes në Auschwitz.

Si sistemi komunist ashtu edhe sistemi nacional-socialist (nazist) e konsideronin "një pjesë të njerëzimit të padenjë për të ekzistuar. Diferenca është se modeli komunist bazohet në një sistem klasash, modeli nazist mbi racën dhe territorin." [5]

Other Languages