Historia e matematikës shqiptare

Histori e shkurtër e matematikës shqiptare

Në këtë listë kriteret e përzgjedhjes janë : 'Paraqitja e punës së tyre në MathSciNet ose Zentralblatt MATH' . Këto janë organe të Shoqatës së Matematikanëve Amerikanë dhe Shoqatës së Matematikanëve Evropianë. Këto shoqata kanë "Mathematical Reviews servers" ku komentohet mbi çdo artikull ose libër që botohet në matematikë.

Në listë përveç se matematikanë kas edhe persona puna kryesore e të cilëve është statistika ose informatika. Ata janë përfshirë në këtë listë sepse puna e tyre është e lidhur me matematikën.

Më së fundi nga kjo listë është e qartë gjendja e dhimbshme e matematikes shqiptare. Duke marrë gjithë pjesëtarët e kësaj liste sëbashku, përsëri ne do formonim vetëm një departament të dobët matematike. Le të shpresojmë se brezi që vjen pas nesh do t’a shpjerë matematikën shqiptare atje ku e meriton.

Fillimet, vitet e gjashtëdhjeta të shek XX

 • K. Bukuroshi
 • K. Fundo
 • P. Pilika
 • A. Minga
 • O. Kraja

Vitet e vetmisë, vitet e shtatëdhjeta dhe tetëdhjeta

 • S. Gjinushi
 • L. Puka
 • S. Xhemalce
 • F. Kongoli

Vitet e nëntëdhjeta

 • M. Fundo
 • P. Petro
 • B. Pepo
 • E. Pisha

Gjenerata e re

 • A. Baxhaku
 • F. Cakoni
 • E. Cela
 • A. Elezi
 • N. Gjini
 • E. Gjonaj
 • P. Hoxha
 • R. Hoxha
 • M. Mezini
 • E. Pasku
 • Ani Velo
 • G.Mehillaj
Other Languages
Bahasa Indonesia: Sejarah matematika
日本語: 数学史
한국어: 수학사
Bahasa Melayu: Sejarah matematik
Simple English: History of mathematics
slovenščina: Zgodovina matematike
Basa Sunda: Sajarah matematik
Tiếng Việt: Lịch sử toán học
中文: 数学史