Ferrer Bassa

Tre Gra në Varrin e Jezuit nga Bassa, në Manastirin e Pedralbes, Barcelonë.

Ferrer Bassa (rr. 1285 – 1348) ishte një piktor gotik katalans dhe miniaturist.

Ai ishte aktiv në fillim të shekullit të 14-të, siç dëshmohet nga dy dokumente të cilat e paraqesin atë duke punuar në dy kisha në Sitges. Dhjetë vjet më vonë, ai ka punuar për Alfonso IV të Aragonit, ekzekutimin e miniaturave për dorëshkrimet e Përdorimet e Barcelonës dhe Kostumet e Katalonisë, duke treguar një frëngjishte të fortë dhe ndikim Sienesen. Prodhimi i tij u rrit gjatë mbretërimit të Pjetri IV të Aragonit, e veçanërisht komisionet nën mbretërore, të tilla si e Krishti dhe Virgjëresha në sallën mbertërore të Barcelonës (1344).

Puna e tij kryesore që mbijetoi është seria e murit në Kishën St. Michael në Manastirin e Pedralbes. Ajo përfshin rreth njëzet skena duke u bazuar në dy tema kryesore: Pasioni i Krishtit dhe Shtatë Dhimbjet e Virgjëreshës, duke treguar ndikime goteske si dhe nga Duccio di Buoninsegna dhe Ambrogio Lorenzetti.

Ai ka qenë i atribuar me rolin kryesor në fazën katalanase të Great Canterbury Psalter. Gjithashtu i atribuohet Kurorëzimi i Virgjëreshës në kishën e Bellpuig dhe St. Bernard në muzeun e Vichit. Djali i tij Arnau ishte një piktor dhe bashkëpunoi me të atin e tij në disa vepra. Ata të dy vdiq nga plaga në 1348.

  • burimet

Burimet

  • Lafuente Ferreri, E. Historia de la pintura española (në Spanish). Biblioteca Básica Salvat. 
Other Languages
azərbaycanca: Ferrer Bassa
беларуская: Ферэр Баса
беларуская (тарашкевіца)‎: Фэрэр Баса
català: Ferrer Bassa
Deutsch: Ferrer Bassa
English: Ferrer Bassa
Esperanto: Ferrer Bassa
euskara: Ferrer Bassa
français: Ferrer Bassa
galego: Ferrer Bassa
italiano: Ferrer Bassa
Latina: Ferrer Bassa
Nederlands: Ferrer Bassa
occitan: Ferrer Bassa
português: Jaume Ferrer Bassa
русский: Басса, Феррер
srpskohrvatski / српскохрватски: Ferrer Bassa
svenska: Ferrer Bassa