MusicBrainz
English: Main_Page

favicon of MusicBrainz MusicBrainz
MusicBrainz logo
MusicBrainz.org
Место на Алексанагативен пораст 25.763 (април 2014)[1]
Комерцијалноне; ЈС/CC-BY-NC-SA
Регистрацијасе бара за уредување податоци

MusicBrainz (изг. мјузикбрејнс) — отворена музичка база на податоци слична на проектот freedb, а основана како одговор на ограничувањата наметнати врз CDDB. Меѓутоа, MusicBrainz не собира само метаподатоци з компактни дискови, туку претставува структурирана бааза за музиката воопшто.[2][3]

Базата чува информации за музичарите, нивните снимени дела и односот помеѓу нив. Минималната содржина на секој запис снимено дело опфаќа наслов на албумот, насловите на нумерите и времетраењето на секоја нумера. Записите ги пишуваат и одржуваат доброволни уредници, кои ги следат пишаните правила за стилот на заедницата. Во записите може да стои и земја и година/датум на издавање, назнака на ЦД-то, омотот, акустички отпечаток, прибелешки во слободен текстуален облик, како и други метаподатоци. На 6 февруари 2014 г., MusicBrainz содржел информации за околу 850.000 музичари, 1,3 милиони издадени дела и 13,5 милиони снимки.[4]

Крајните корисници може да бидат програми што се поврзуваат со MusicBrainz за да додаваат метаподаточни ознаки во нивните дигитални снимки во облик на MP3, Ogg Vorbis или AAC.

Other Languages
Afrikaans: MusicBrainz
العربية: ميوزك برينز
Bân-lâm-gú: MusicBrainz
български: MusicBrainz
català: MusicBrainz
čeština: MusicBrainz
Deutsch: MusicBrainz
Ελληνικά: MusicBrainz
English: Main_Page
español: MusicBrainz
Esperanto: MusicBrainz
français: MusicBrainz
Gàidhlig: MusicBrainz
galego: MusicBrainz
hrvatski: MusicBrainz
Ilokano: MusicBrainz
Bahasa Indonesia: MusicBrainz
íslenska: MusicBrainz
italiano: MusicBrainz
עברית: MusicBrainz
ქართული: MusicBrainz
magyar: MusicBrainz
Bahasa Melayu: MusicBrainz
Nederlands: MusicBrainz
日本語: MusicBrainz
Nordfriisk: MusicBrainz
polski: MusicBrainz
português: MusicBrainz
română: MusicBrainz
русский: MusicBrainz
Simple English: MusicBrainz
slovenčina: MusicBrainz
slovenščina: MusicBrainz
српски / srpski: MusicBrainz
svenska: MusicBrainz
Türkçe: MusicBrainz
українська: MusicBrainz
Tiếng Việt: MusicBrainz
中文: MusicBrainz