Muggle

Muggle множински Muggles e поим од Хари Потер серијалот книги од Џ. К. Роулинг кој се користи за обраќање на ликовите од неволшебничко потекло, кои не поседуваат магични способности ниту се запознаени со волшебничкиот свет. Поимот се разликува од поимот Squib кој се однесува на ликови од волшебничко потекло, но кои немаат никакви вродени магични способности. Зборот се појавува во народната култура и литература и пред да биде посвоен од Роулинг. Сепак, Хари Потер серијалот го популизира зборот со што веќе се користи и во други контексти.

Според Роулинг, зборот е изведен од зборот mug, англиски термин за личност која лесно може да се измами и излаже, со додавање на суфиксот gle, со цел да звучи помалку понижувачки а „помило“.[1] Пред популаризирање на поимот од страна на Роулинг, се смета дека поимот бил помалку застапен во државите од англиско говорно подрачје, а се користел за опишување на луѓе со недостаток на одреден талент, но и како сленг за дрога. Како и да е, во 2003 зборот е официјално вметнат во Оксфордскиот англиски речник со значење - човек кому му недостасува одредена вештина.[2]

Благородна Богоеска-Анчевска и Оливер Јордановски, преведувачите на првите пет книги на македонски јазик публикувани од книгоиздавателството Култура зборот Muggle го преведуваат како шушумига, збор од бугарско потекло со значење приглупава, неталентирана личност.[3] Додека преведувачот на шестата книга, Лавинија Шувака, издадена од издачката куќа Матица македонска, зборот го преведува како нормален, најверојатно поради српскиот превод на терминот, нормалец. Бидејќи ниту еден од двата преоводи не е општоприфатен, помеѓу фановите и читателите најчесто се користи терминот неволшебник.


  • Наводи

Наводи

Other Languages
অসমীয়া: মাগোল
asturianu: Muggle
azərbaycanca: Maql
বাংলা: মাগল
беларуская: Магл
bosanski: Bezjak
català: Muggle
dansk: Muggler
eesti: Mugud
Ελληνικά: Μαγκλ
English: Muggle
español: Muggle
Esperanto: Muggle
galego: Muggle
한국어: 머글
हिन्दी: मगलू
Bahasa Indonesia: Muggle
íslenska: Muggi
қазақша: Магл
Lëtzebuergesch: Muggle
magyar: Mugli
मराठी: मगल
Bahasa Melayu: Muggle
日本語: マグル
norsk: Gomp
polski: Mugol
Ripoarisch: Maggel
slovenščina: Bunkelj
српски / srpski: Нормалци
தமிழ்: மகிள்
Türkçe: Muggle
українська: Маґл
Tiếng Việt: Muggle
ייִדיש: מאגל
中文: 麻瓜