Medical Subject Headings

Medical Subject Headings
Database.png
Содржина
Описмедицински предметни определници
Заведени видови податоциконтролиран речник
Контакт
Истражувачки центарНационална медицинска библиотека на САД
Национален центар за биотехнолошки информации
ЛабораторијаНационална медицинска библиотека на САД
АвториФ.Б. Роџерс
Главен наводPMID 13982385[1]
Пристап
Мреж. местоhttps://www.nlm.nih.gov/mesh/
Алатки
Разно

Medical Subject Headings или MeSH (на македонски: Медицински предметни определници) — сеопфатен контролиран речник со цел индексирање (заведување) на стручни статии и книги од областа на природните науки. Може да служи и како лексикон кој помага при пребарувањето. Негов создавач и одржувач е Националната медицинска библиотека на САД (NLM) и се користи во базите на стручна периодика MEDLINE/PubMed и во библиотечната база на NLM.

MeSH е воведен во 1963 г. и се издавал во печатен облик сè до 2007 г. Оттогаш е достапен само само семрежно.[2] Може бесплатно да се прелистува и презема преку PubMed. Денес MeSH е преведен на многу јазици и овозможува пербарување на документи напишани на разни јазици.

Other Languages
беларуская: Medical Subject Headings
български: Medical Subject Headings
Cymraeg: Mesh ID
dansk: MeSH
Ελληνικά: Medical Subject Headings
Bahasa Indonesia: Medical Subject Headings
עברית: MeSH
Bahasa Melayu: Tajuk Subjek Perubatan
日本語: MeSH
norsk: MeSH
norsk nynorsk: MeSH
русский: Medical Subject Headings
Simple English: Medical Subject Headings
српски / srpski: MeSH
srpskohrvatski / српскохрватски: MeSH
suomi: MeSH
svenska: MeSH
українська: Medical Subject Headings