Diseases Database

Diseases Database
DiseasesDb.jpg
Екранска снимка од страницата за градна болка (chest pain) на DiseasesDb
http://www.diseasesdatabase.com
РегистрацијаНезадолжителна

Diseases Database (во превод: база на податоци за болести) претставува мрежно место кое нуди информации за меѓусебните врски на медицински состојби, симптоми, знаци и лекови. Базата на податоци е одржувана од „Medical Object Oriented Software Enterprises Ltd“, мала компанија од Лондон, ОК.[1]

Мрежното место наведува дека ги нуди медицинските информации за „образование, читање на позадината на работите и општ интерес“ и дека наменетата публика е „лекари, други клинички здравствени работници и студенти на овие професионалци“. Уредникот на мрежното место е Малком Х. Данкан, квалификуван доктор по медицина од Обединетото Кралство.[1]

Организација

Базата на податоци е основана од збир на концепти поврзани со човековата медицина. Во овие концепти се вклучени болести, лекови, симптоми, физички знаци и абнормални лабораториски резултати. Тие се нарекуваат „предмети“ (англиски: items). Постојат околу 8.400 предмети во базата на податоци.[2]

Other Languages
Afrikaans: Siektedatabasis
azərbaycanca: Diseases Database
беларуская: Diseases Database
Bahasa Indonesia: Diseases Database
עברית: Diseases Database
Nederlands: Diseases Database
português: Diseases Database
русский: Diseases Database
Simple English: Diseases Database
slovenščina: Diseases Database
српски / srpski: Diseases Database
srpskohrvatski / српскохрватски: Diseases Database
українська: Diseases Database
Tiếng Việt: Diseases Database