BWV

BWV (кратенка од гер. Bach-Werke-Verzeichnis, „Каталог на Баховите дела“) — систем на класификација на музички дела од Јохан Себастијан Бах во кој тие се групирани тематски, а не хронолошки. BWV-броевите биле смислени од Волфганг Шмидер во 1950, во каталог со наслов Thematisch-systematisches Verzeichnis der musikalischen Werke von Johann Sebastian Bach. Овие броеви се користат насекаде и се прифатени како стандардно набројување на Баховите дела. На пример „Миса во Х-мол“, BWV 232, компонирана во 1733. Понекогаш BWV-броевите се нарекуваат и Шмидерови броеви. Стари изданија ги обележуваат броевите како S. 232.

Овој каталог е ажуриран неколку пати, т.е. со отстранување на дела со несигурно авторство, додавање на новооткриени дела и тн. Ове ажурирани каталози се печатат: изданието од 1990 излегло како ISBN 3-7651-0255-5.

Other Languages
български: BWV
čeština: BWV
dansk: BWV
한국어: BWV
hrvatski: BWV
norsk nynorsk: Bach-Werke-Verzeichnis
português: BWV
română: BWV
русский: BWV
Simple English: Bach-Werke-Verzeichnis
suomi: BWV
svenska: BWV
українська: BWV
Tiếng Việt: BWV