ATC код R03
English: ATC code R03

ATC кодови
R Респираторен систем
R01 Назални препарати
R02 Препарати за грло
R03 Лекови за опструктивни болести на дишните патишта
R05 Препарати за кашлица и настинка
R06 Антихистаминици за системска употреба
R07 Други продукти за респираторниот систем

ATC-кодот R03 — „Лекови за опструктивни болести на дишните патишта“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата R03 е дел од анатомската група .[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QR03...[2] ATCvet кодовите без соодветни човечки АТС кодови се цитирани со почетни Q во следниов список.

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

Содржина

Other Languages
català: Codi ATC R03
čeština: ATC kód R03
English: ATC code R03
فارسی: ATC code R03
français: Classe ATC R03
한국어: ATC 코드 R03
italiano: Codice ATC R03
polski: ATC (R03)
română: Cod ATC R03
српски / srpski: ATC kod R03
srpskohrvatski / српскохрватски: ATC kod R03