Црква Сан Лоренцо фуори ле Мура

Црква Сан Лоренцо фуори ле Мура
Basilica di San Lorenzo fuori le mura
San Lorenzo fuori le mura - facade.jpg
Основни податоци
МестоРим, Италија
Координати

Црквата Сан Лоренцо фуори ле Мура (италијански :Basilica di San Lorenzo fuori le mura) е црква која се наоѓа во Рим, Италија и е во склопот на Римокатоличката црква. Во оваа црква се наоѓа гробот на Свети Лаврентиј. Црквата била изградена во времето на Константин I Велики, а истата била реновирана во времето на Папа Пелагиј II и Папа Хонориј III.


Other Languages