Цицачи
English: Mammal

Цицачи
Цицачи
Период: доцен тријас – денес
Mammal Diversity 2011.png
Цицачи од разни редови
Научна класификација [ у ]
Царство:Животни
Тип:Хордови
Поттип:’Рбетници
Инфратип:Вистински вилични ‘рбетници
(нерангирано):Целоусни
Наткласа:Четириношци
(нерангирано):Цицачовидни
Класа:Цицачи
Linnaeus, 1758
Подгрупи

Цицачите (латински: Mammalia) се животни кои ги хранат своите млади со млеко. Повеќето цицачи се прекриени со влакна или крзно и повеќето имаат специјализирани заби кои им помагаат при сечењето или џвакањето на храната. Во споредба со другите ‘рбетници, цицачите имаат високоразвиен нервен систем и покажуваат интелигенција. Во цицачи спаѓаат некои од најпознатите членови на животинското царство, како мачки, кучиња, слонови и китови, а исто така и луѓето, кои се најинтелигентните животни на планетата Земја.

Со исклучок на три многу необични цицачи наречени монотреми, сите останати цицачи раѓаат живо младенче (вивипарни цицачи). Некои млади цицачи се целосно беспомошни по раѓањето, додека другите се релативно добро развиени. И покрај разликите, сите млади цицачи зависат од нивните мајки за храна и остануваат со нив додека не се оспособат за самоодбрана. Оваа блиска врска меѓу мајката и потомството дава силни фамилијарни врски и им овозможува на младите цицачи да учат имитирајќи го однесувањето на нивните родители.

Цицачите еволуирале од група на влечуги наречени терапсиди (Therapsida). Најраните вистински цицачи кои се појавиле пред 200 милиони години биле само 5 см во должина и најверојатно го поминувале поголемиот дел од својот живот на дрвјата. Овие ситни цицачи имале четири речиси еднакви нозе и остри вилици. Од тоа време, цицачите еволуирале во извонредно многу телесни облици и големини. Од околу 4.600 видови на живи цицачи, повеќето живеат на копно и голем број од нив сѐ уште се движат на сите четири нозе. Но, во модерните цицачи се вбројуваат и животни кои скокаат на две нозе, други кои живеат секогаш во вода, и трети кои можат да летаат. Овие пливачки и летачки видови ги вклучуваат најголемиот светски цицач - Синиот кит, како и најмалиот - Китиевиот лилјак. Овој ситен лилјак, откриен во 1973 во шумите на Тајланд, има големина на бумбар и тежи околу 2 гр.

Кит-орка во Арктикот.

Животниот век на цицачите варира исто како и нивната големина. Повеќето мали цицачи живеат помалку од година, исцрпувајќи се во текот на животот со постојана активност. За споредба, коњите можат да живеат околу 20 години, шимпанзата преку 50, а слоновите можат да доживеат и 60 години. Луѓето имаат најдолг животен век од сите цицачи, со малку индивидуи кои живеат и преку 110 години.

Цицачите се адаптирале на некои од најекстремните живеалишта на Земјата. Тие се топлокрвни или ендотермни, што значи дека ја одржуваат својата телесна температура во тесен опсег, без разлика на промените во животната средина. Белите мечки преживуваат на арктичкиот мраз, додека поларните лисици можат да спијат на снег при температури ниски до –68° C. Камилите и кенгурските стаорци живеат во пустините и можат да поднесуваат топли температури на кои многу животни од постудените живеалишта не би преживеали.

Цицачите можат да го толерираат и реткиот воздух од највисоките планини, како и разорните притисоци на океанските длабочини. Јаките, на пример, собираат храна на планинските падини при надморска височина од 6.100 м, додека китовите-кашалоти можат да нуркаат до длабочини од најмалку 2100 м, задржувајќи го здивот и преку еден час. Во цицачи спаѓаат исто така и некои од светските најголеми животински мигранти. За време на годишната миграција од арктичките води до брегот на Мексико и назад, сивиот кит може да пропатува 20.000 км.

Телото на цицачите е покриено со цврста, еластична и дебела кожа. Во неа се наоѓаат три вида жлезди и тоа: потни, лојни и млечни жлезди.Телото на цицачите е покриено со влакна - рожни творби. Влакнестата покривка претставува совршен топлински изолатор - против губење на топлината. Тоа се хомеотермни (топлокрвни животни). Покрај влакната, рожни творби сé и ноктите, канџите и копитата. Копитата ги има на врвовите на прстите кај коњот, магарето, зебрата и други животни.

Типови на цицачи

Клунар.
Долгоклун клунест еж (проехидна)

Во биолошката класификација, цицачите ја образуваат една од шесте главни класи на ‘рбетни животни. Цицачите, пак, се поделени на три различни групи, или поткласи, основани на различните карактеристики.

Јајценесните цицачи (Monotremata) ја сочинуваат најмалата поткласа на цицачи со само три видови најдени во Австралија, Тасманија и Нова Гвинеја. Еден од овие е клунарот, а останатите два се клунестите ежови (ехидните). Репродуктивниот и екскреторниот систем на монотремите делат ист телесен отвор (урогенитален отвор), но посвојствена карактеристика (која ги одделува од другите цицачи) за овие животни е тоа што несат јајца. Женката клунар обично несе две или три јајца и ги инкубира во дупка која се наоѓа близу до вода. Клунестите ежови обично несат едно јајце кое мајката го инкубира во торбичка која ја формираат два слоја на кожа на нејзиниот абдомен. Кога младото излегува од јајцето, тоа се храни со млеко, цицајќи го од специјална млечна дамка на долната страна на мајката.

Втората поткласа на цицачи ги вклучува торбарите (Marsupialia). Овие цицачи раѓаат живо младенче, но тоа се раѓа додека е сѐ уште во многу неразвиен стадиум. Тие го довршуваат својот развој во специјална торбичка на мајкиниот абдомен, хранејќи се со млеко кое го добиваат од нејзините брадавици. Кај некои торбари, торбичката е мала, а малечкото подоцна излегува од неа. Кај други таа е голема торба и малечкото е целосно собрано во неа.

Коала (Phascolarctos cinereus)

Постојат околу 250 видови на торбари кои можат да се најдат на различни живеалишта. Околу две третини од нив живеат во Австралија, Тасманија или Нова Гвинеја, каде еволуирале во најразлични форми, вклучувајќи растенојади како кенгурите, коалите и вомбатите, како и животни од типот на бандикутите и куолите, кои имаат остри заби и се хранат со инсекти и други без‘рбетници. Остатокот од торбарите живее во Америка. Претставени се со околу 70 различни видови на опосуми.

Третата поткласа на цицачи, наречени плацентали, вклучува околу 4.300 видови, правејќи ја најголема од сите три мамалиски групи. За разлика од младите торбари, младите плацентални цицачи поминуваат долг период на развој во телото на мајката пред породувањето. Затоплени и заштитени во мајкината матка, неродените млади се исхрануваат од страна на еден сунѓерест орган наречен плацента, кој впива хранливи материи од крвта на мајката и ги пренесува до животното во развој. Подоцна младиот плацентален цицач се раѓа и обично е целосно оформен, иако може да нема крзно или функционални очи или пак заби.

Лилјак (Corynorhinus townsendii)

Биолозите ги класифицираат плаценталните цицачи во околу 19 групи наречени редови. Најголемата група, со околу 1.500 видови, ги содржи глодарите како стаорците, глувците, вервериците и морските прасиња. Друга главна група на цицачи, со околу 1000 видови, ги содржи лилјаците. Инсектојадните лилјаци начелно се мали животни, но некои овошјејадни видови имаат распон на крилјата од преку 1,5 м.

Волк (Canis lupus)

Повеќе големи предаторски копнени цицачи припаѓаат на групата на ѕверови (Carnivora), која содржи околу 240 видови. Некои од овие животни, како лавовите и волците, ретко јадат нешто друго освен месо, но други, особено мечките, имаат поразновидна исхрана. Разновидната исхрана е честа и во друга група на цицачи - приматите. Во примати спаѓаат животни како лемури, мајмуни и луѓето, а повеќето од 230 видови живеат на дрвја.

Светските големи растенојадни цицачи се поделени на две главни групи. Една група, наречена група на парнокопитни, се состои од животни како свиња, елен, говедата и антилопа кои имаат копита со ист број на прсти. Другата, многу помала група се непарнокопитните, каде спаѓаат коњите, тапирите и носорозите, кои имаат непарен број на прсти.

Некои цицачи се адаптирале на живот во вода. Фоките, во кои спаѓаат морските лавови и моржевите, можат да спијат и да се хранат на отворениот океан, но мораат да се вратат на копно за да се размножуваат. Манатиите и дугонгите се големи, растенојадни цицачи кои целиот свој живот го поминуваат во водата. Китовите, вклучувајќи ги големиот син кит и делфините, се добро приспособени како брзи океански предатори. Сепак, како и другите цицачи, водните ќе се удават ако не ја достигнат површината за да дишат воздух од атмосферата.

Во усната празнина се наоѓаат забите кои се сместени на вилиците, во посебни отвори - алвеоли. Формата и бројот на забите кај цицачите зависи од начинот на исхраната. Главно разликуваме три вида заби: секачи (предни) кои служат за сечење на храната - најразвиени секачи имаат гризачите: зајакот, верверичката, дабарот и други. Кучешките заби служат за раскинување на пленот, а најразвиени заби имаат ѕверовите: мачката, лавот, тигарот, рисот и др. Предкатници и катници - служат за ситнење на храната. Во устата цицачите имаат три пара плунковидни жлезди кои излачуваат плунка со која се натопува храната. Други органи за варење се: грло, хранопроводник, желудник, дванаестопалачно црево, тенко и дебело црево и анален отвор. Жлезди што го помагаат варењето на храната се црниот дроб и панкреасот.

Желудникот на преживарите (овцата, козата, говедото,антилопата) е поделен на четири дела: со нежваканата храна прво се полни најголемиот дел од желудникот - бураг, а при преживувањето преку капурата, дел по дел од храната се враќа во устата каде се жвака. Потоа храната се враќа во третиот дел од желудникот - листенецот и на крајот оди во четвртиот дел - сириштето. Во сириштето храната се натопува со желудечниот сок во кој има ензими, со чија помош се врши хемиско разложување на органските материи од храната. Од желудникот храната преминува во цревата. Понатамошното варење на храната во цревата се врши исто како и кај другите цицачи.

Mammalia

MonotremataOrnithorhynchus anatinus


Theria

MarsupialiaMacropodidæ


Placentalia
Atlantogenata

AfrotheriaElephas maximusTrichechusXenarthraDasypus novemcinctusMyrmecophaga tridactylaBoreoeutheria
Euarchontoglires

EuarchontaPapio cynocephalusGliresRattusLepusLaurasiatheria

EulipotyphlaTalpidae


Scrotifera

ChiropteraDesmodontinae
CetartiodactylaCapra walieEubalaena glacialis
PerissodactylaEquus quaggaDiceros bicornis


Ferae

PholidotaManidaeCarnivoraAcinonyx jubatusZalophus californianusOther Languages
Адыгэбзэ: ШэрыпӀхэр
Afrikaans: Soogdier
Alemannisch: Säugetiere
አማርኛ: ጡት አጥቢ
Ænglisc: Sycedēor
العربية: ثدييات
aragonés: Mammalia
asturianu: Mammalia
Avañe'ẽ: Okambúva
Aymar aru: Ñuñuri
azərbaycanca: Məməlilər
تۆرکجه: ممه‌لیلر
Bân-lâm-gú: Chhī-leng tōng-bu̍t
башҡортса: Һөтимәрҙәр
беларуская: Млекакормячыя
беларуская (тарашкевіца)‎: Сысуны
भोजपुरी: मैमल
български: Бозайници
Boarisch: Spoviecha
bosanski: Sisari
brezhoneg: Bronneged
буряад: Хүхэтэн
català: Mamífers
Cebuano: Mamipero
čeština: Savci
chiShona: Dzinoyamwisa
corsu: Mammiferu
Cymraeg: Mamal
dansk: Pattedyr
Deutsch: Säugetiere
dolnoserbski: Cycaki
eesti: Imetajad
Ελληνικά: Θηλαστικό
English: Mammal
español: Mammalia
Esperanto: Mamuloj
estremeñu: Mamíferu
euskara: Ugaztun
Fiji Hindi: Mammal
føroyskt: Súgdjór
français: Mammifère
Gaeilge: Mamach
Gaelg: Sheeintagh
Gàidhlig: Mamal
galego: Mamíferos
ГӀалгӀай: Дакхадийнаташ
Gĩkũyũ: Mammal
客家語/Hak-kâ-ngî: Sṳ̍t-nen thung-vu̍t
한국어: 포유류
հայերեն: Կաթնասուններ
हिन्दी: स्तनधारी
hornjoserbsce: Cycaki
hrvatski: Sisavci
Ilokano: Mamalia
Bahasa Indonesia: Binatang menyusui
interlingua: Mammiferos
Interlingue: Mammiferes
ᐃᓄᒃᑎᑐᑦ/inuktitut: ᐱᓱᒃᑎ
íslenska: Spendýr
italiano: Mammalia
עברית: יונקים
Jawa: Mamalia
ಕನ್ನಡ: ಸಸ್ತನಿ
Kapampangan: Mammal
kernowek: Bronnvil
Kiswahili: Mamalia
Kreyòl ayisyen: Mamifè
kurdî: Şîrmêj
Кыргызча: Сүт эмүүчү
Latina: Mammalia
latviešu: Zīdītāji
Lëtzebuergesch: Mamendéieren
lietuvių: Žinduoliai
Ligure: Mammalia
Limburgs: Zoogdiere
Lingua Franca Nova: Mamal
la .lojban.: mabru
lumbaart: Mamifer
magyar: Emlősök
മലയാളം: സസ്തനി
Malti: Mammiferu
მარგალური: ძუძუშმაწუალეფი
مصرى: ثدييات
Bahasa Melayu: Mamalia
Baso Minangkabau: Binatang manyusuan
Mìng-dĕ̤ng-ngṳ̄: Buô-ṳ̄ dông-ŭk
монгол: Хөхтөн
မြန်မာဘာသာ: နို့တိုက်သတ္တဝါ
Nederlands: Zoogdieren
Nedersaksies: Zoogdeers
日本語: 哺乳類
Napulitano: Mammifere
Nordfriisk: Tetjdiarten
norsk: Pattedyr
norsk nynorsk: Pattedyr
Nouormand: Mammiféthe
Novial: Mammalia
occitan: Mammalia
олык марий: Шӧр пукшышо
Oromoo: Hoosiftoota
oʻzbekcha/ўзбекча: Sut emizuvchilar
ਪੰਜਾਬੀ: ਥਣਧਾਰੀ
Pälzisch: Säugetiere
پنجابی: ددپلانے
Patois: Mamal
Перем Коми: Нимӧтчиссез
ភាសាខ្មែរ: ថនិកសត្វ
Piemontèis: Mamìfer
Tok Pisin: Mamel
Plattdüütsch: Söögdeerten
polski: Ssaki
português: Mamíferos
română: Mamifer
rumantsch: Mammals
Runa Simi: Ñuñuq
русиньскый: Ссавцї
саха тыла: Кыыл
Gagana Samoa: Mamele
संस्कृतम्: सस्तनः
Scots: Mammal
Seeltersk: Suugedierte
shqip: Gjitari
sicilianu: Mammalia
Simple English: Mammal
سنڌي: مئمل
slovenčina: Cicavce
slovenščina: Sesalci
Soomaaliga: Naasley
کوردی: گوانداران
српски / srpski: Сисари
srpskohrvatski / српскохрватски: Sisavac
Basa Sunda: Mamalia
svenska: Däggdjur
Tagalog: Mamalya
தமிழ்: பாலூட்டி
Taqbaylit: Timsiffatin
татарча/tatarça: Имезүчеләр
తెలుగు: క్షీరదాలు
tetun: Mamíferu
тоҷикӣ: Ширхӯрон
ᏣᎳᎩ: ᎺᎹᎵ
Türkçe: Memeliler
удмурт: Пӧйшур
українська: Ссавці
اردو: ممالیہ
vèneto: Mamìfari
Tiếng Việt: Lớp Thú
Võro: Imetäjä
West-Vlams: Zoogbêestn
Winaray: Mammalia
吴语: 哺乳動物
ייִדיש: זויגער
粵語: 哺乳動物
Zazaki: Çıçeyıni
Zeêuws: Zoogdieren
žemaitėška: Žvierē
中文: 哺乳动物