Фураноза
English: Furanose

Фуранозата е прост шеќер кој содржи петчлен фурански прстен. Фуранозата е субтерминален кетон, што му дава редуцирачка моќ.

Структурни одлики

Хемиската структура на рибозата во нејзинатѕа фуранозна форма. Брановидната врска укажува на мешавина од D-рибофураноза и L-рибофураноза.

Фуранозниот прстен е цикличен хемиацетал на една алдопентоза или цикличен хемикетал на една кетохексоза.

Фуранозниот прстен е изграден од четири јаглеродни и еден кислороден атом, при што аномерниот јаглероден атом се наоѓа на десно од кислородниот. Највисоко нумерираниот хирален јаглероден атом (најчесто на лево од кислородниот во Хавортова проекција) одредува дали една структура има D или L-конфигурација. Во фураноза со L-конфигурација, супституентот кој се наоѓа на највисоко нумерираниот хирален јаглероден атом е насочен под од рамнината, додека во фураноза со D-конфигурација тој е насочен над рамнината.

Фуранозниот прстен ќе има или алфа или бета конфигурација во зависност од тоа во кој правец е насочена аномерната хидроксилна група. Во фураноза со D-конфигурација, алфа конфигирација има кога OH-групата е насочена надолу, додека при бета таа е насочена нагоре. Обратно е кај фураноза со L-конфигурација. Најчесто аномерниот јаглероден атом подлежи на мутаротација во раствор, при што наизменично се менуваат алфа и бета конфигурацијата (состојба на рамнотежа).

Other Languages
العربية: فورانوز
беларуская: Фуранозы
беларуская (тарашкевіца)‎: Фуранозы
català: Furanosa
čeština: Furanosa
Deutsch: Furanosen
Ελληνικά: Φουρανόζη
English: Furanose
español: Furanosa
français: Furanose
galego: Furanosa
한국어: 푸라노스
日本語: フラノース
português: Furanose
română: Furanoză
русский: Фуранозы
српски / srpski: Furanoza
srpskohrvatski / српскохрватски: Furanoza
suomi: Furanoosi
Türkçe: Furanoz
українська: Фуранози
中文: 呋喃糖