Фосфолипид

Фосфолипид

Фосфолипидите претставуваат сложени липиди каде нелипидната компонента е фосфорна киселина. Од фосфолипидите, кај растенијата најдобро се проучени фосфатидите, каде двете OH групи на глицеролот се естерифицирани со виши масни киселини, додека третата OH група е естерифицирана со фосфорна киселина за која е врзано органско соединение кое содржи азот во вид на холин или серин.

Тие се значајни органски соединенија бидејќи влегуваат во состав на клеточната мембрана и мембраните на другите клеточни структури.

За молекулата на фосфолипидите е карактеристично што е таа биполарна, односно има еден хидрофилен (се сврзува со вода) и еден хидрофобен (не се сврзува со вода) крај. Поточно, фосфатната група со азотното органско соединение го сочинуваат хидрофилниот, главичест дел од молекулата на фосфолипидот, а вишите масни киселини го претставуваат хидрофобниот опашест дел на молекулата.

Other Languages
العربية: دهن فسفوري
български: Фосфолипид
bosanski: Fosfolipid
català: Fosfolípid
čeština: Fosfolipid
dansk: Fosfolipid
Deutsch: Phospholipide
Ελληνικά: Φωσφολιπίδια
English: Phospholipid
español: Fosfolípido
euskara: Fosfolipido
فارسی: فسفولیپید
français: Phospholipide
Gaeilge: Fosfailipid
galego: Fosfolípido
한국어: 인지질
hrvatski: Fosfolipidi
Bahasa Indonesia: Fosfolipid
íslenska: Fosfólípíð
italiano: Fosfolipide
Basa Jawa: Fosfolipid
latviešu: Fosfolipīdi
Lëtzebuergesch: Phospholipid
lietuvių: Fosfolipidai
lumbaart: Fosfolipid
Nederlands: Fosfolipide
日本語: リン脂質
norsk: Fosfolipid
norsk nynorsk: Fosfolipid
polski: Fosfolipidy
português: Fosfolípido
română: Fosfolipidă
русский: Фосфолипиды
Simple English: Phospholipid
slovenčina: Fosfolipid
slovenščina: Fosfolipid
српски / srpski: Fosfolipid
srpskohrvatski / српскохрватски: Fosfolipid
svenska: Fosfolipid
Türkçe: Fosfolipit
українська: Фосфоліпіди
Tiếng Việt: Phospholipid
中文: 磷脂