Фармакокинетика

Фармакокинетика е наука за за кинетиката на апсорпцијата, дистрибуцијата, метаболизмот и екскрецијата на лековите.

Повеќе различни модели се развиени со цел да се поедностави концептуализацијата на многуте процеси кои се одвиваат при интеракцијата помеѓу организмот и лекот. Еден од овие модели, повеќепросторниот модел, дава најдобра апроксимација на реалноста; сепак поради комплексноста на овој модел, еднопросторниот и двопросторниот модел се најчесто користени.

ПараметарОписПримерСимболФормула
ДозаКоличество на администриран лек.500 mgДизајн-параметар
Дозен интервалВреме помеѓу две последователни администрации на лекот.24 hДизајн-параметар
Максималната плазматска концентрација на лекот после негова администрација.60.9 mg/LСо директно мерење
tmaxВремето потребно да се постигне Cmax.3.9 hСо директно мерење
CminНајниската концентрација која лекот ја достигнува пред да се администрира наредната доза.27.7 mg/L
[]
Other Languages
العربية: حركية دوائية
asturianu: Farmacocinética
български: Фармакокинетика
čeština: Farmakokinetika
한국어: 약물동태학
hrvatski: Farmakokinetika
Bahasa Indonesia: Farmakokinetika
italiano: Farmacocinetica
latviešu: Farmakokinētika
lietuvių: Farmakokinetika
lumbaart: Farmacoqinetega
Nederlands: Farmacokinetiek
日本語: 薬物動態学
português: Farmacocinética
Simple English: Pharmacokinetics
slovenščina: Farmakokinetika
српски / srpski: Farmakokinetika
srpskohrvatski / српскохрватски: Farmakokinetika
Türkçe: Farmakokinetik
українська: Фармакокінетика
Tiếng Việt: Dược động học