Трифтонг

Трифтонг (тригласник) е слог со три самогласки[1], каде творбеникот бргу и течно се префрла од еден вид на самогласка на друг, па завршува на трет.. Чистите самогласки, наречени монофтонзи имаат една целна положба на творникот, дифтонзите имаат два, а трифтонзите имаат три.

Other Languages
العربية: ترفثنغ
български: Трифтонг
brezhoneg: Triftongenn
català: Triftong
Deutsch: Triphthong
English: Triphthong
español: Triptongo
Esperanto: Triftongo
français: Triphtongue
galego: Tritongo
հայերեն: Եռաբարբառ
italiano: Trittongo
қазақша: Трифтонг
Limburgs: Triftong
Nederlands: Triftong
norsk: Triftong
polski: Tryftong
português: Tritongo
română: Triftong
русский: Трифтонг
suomi: Triftongi
svenska: Triftong
українська: Трифтонг
中文: 三元音